Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2020
20 C
Chios

Social

Μόνη λύση για το επόμενο βήμα στη Χίο η «ΣυμμαΧία αξιών»

Συνέντευξη του επικεφαλής της «ΣυμμαΧίας αξιών», υποψήφιου Δημάρχου Χίου, Κώστα Τριαντάφυλλου, στην «Πατρίδα»

Το πρόγραμμα της «ΣυμμαΧίας αξιών» έτσι ώστε η Χίος να κάνει το επόμενο βήμα παρουσίασε ο επικεφαλής του συνδυασμού, υποψήφιος Δήμαρχος Χίου, Κώστας Τριαντάφυλλος.

 

ΣυμμαΧία γιατί…

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Χίου, Κώστας Τριαντάφυλλος εξήγησε τους λόγους της ονομασίας του συνδυασμού «ΣυμμαΧία» Αξιών».

«Αποφασίσαμε το συγκεκριμένο όνομα διότι χρειάζεται σε αυτή τη μιζέρια νέο αξιακό πλαίσιο, αξίες που είχανε ξεχαστεί και αυτό το πετύχαμε πριν τις εκλογές. Θέλαμε να δείξουμε το «Συν», ότι δηλαδή πάμε μαζί για τις μεγάλες ανατροπές, ενώ η λέξη συμμαχία έχει μέσα τη λέξη «Χίος» γι αυτό το Χ είναι κεφαλαίο. Μιλήσαμε για χιώτικες αξίες, την αξία που πρέπει να δώσουμε στο νησί μας. Μέσα από το πρόγραμμα να τραβήξουμε τον τόπο μας μπροστά. Έχουμε τις δυνατότητες και χρειάζεται έμπνευση.»

 

4+1 βασικοί πυλώνες

Να κάνουμε τη Χίο μας ελκυστική:

Να αρέσει όχι μόνο στον επισκέπτη αλλά και σε μας τους ίδιους. Με προτάσεις όπως: Πόσα λειτουργικά πεζοδρόμια θα παραδώσουμε στο τέλος της τετραετίας.

Χώροι στάθμευσης  που δεν θα είναι εγκαταλελειμμένοι, να συνδέονται με το κέντρο και να είναι χρηστικοί με τον πολίτη.

Να μπορέσουμε να έχουμε πόλη που θα λειτουργεί νοικοκυρεμένα με καθαριότητα, διαφορετική πολιτική για ανακύκλωση, απορρίμματα υπηρεσιών καταστημάτων και του ίδιου του Δήμου.

Κατάλληλο για οικιακή χρήση νερό στο σπίτι μας. Κόρης Γεφύρι, μέχρι τότε αφαλατώσεις, και δίκτυο. Να συνδεθούν όλες οι παροχές στο νέο δίκτυο και το υπόλοιπο κομμάτι να το αντικαταστήσουμε άμεσα. Χάνουμε το 60% του νερού που φεύγει από τη ΔΕΥΑΧ.

 

Η Χίος τουριστικός προορισμός:

Από τη Χίο των 20 ημερών στη Χίο των 4 εποχών με δράσεις διασκορπισμένες στο χρόνο. Από τη Χίο που δεν θέλει, όπως μας λένε τουρισμό, στη Χίο με τον πιο ποιοτικό τουρισμό. Θα αναφερθώ σε δυο σημεία: Περισσότεροι ανθρώπινοι πόροι στο Δήμο να ασχοληθούν με τον τουρισμό και περισσότεροι χρηματικοί πόροι του Δήμου και του ΝΠΔΔ. 250 χιλιάδες ευρώ πρόγραμμα τον πρώτο χρόνο να πάμε σε δράσεις για την προβολή της Χίου διεθνώς.

 

Χίος για όλους: Κοινωνική πολιτική χωρίς ευνοιοκρατία, με τους κανόνες ισότητας για όλους. Οι υπηρεσίες να λειτουργούν όπως πρέπει για τους πολίτες. Να είναι όλοι οι πολίτες συμμέτοχοι στην κοινωνική διαδικασία της Χίου.

 

Χίος στη νέα εποχή: Να φέρνει πίσω τους ανθρώπους που τελειώνουν το πανεπιστήμιο, να δημιουργούνται θέσεις εργασίας υψηλού επιπέδου, να πάμε σε μια συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και το Επιμελητήριο για να δημιουργηθεί μια θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων. Γραφείο επιχειρηματικότητας στο Δήμο και ηλεκτρονικές υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση του δημότη.

 

Μόνο υποδοχή και ταυτοποίηση: Στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα: Μόνο υποδοχή και ταυτοποίηση, να αναδειχθεί το ζήτημα σε ευρωπαϊκά φόρα για να γίνει κατανοητό πως 5 κουκίδες στο χάρτη δεν μπορεί να αντέξουν την πίεση των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών.

 

Λιμάνι Χίου, Μεστών, Αεροδρόμιο

Εν συνεχεία ο επικεφαλής της «ΣυμμαΧίας Αξιών» αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε τρία θέματα των πυλών εισόδου της Χίου.

Για το λιμάνι Χίου: Να τελειώσει το masterplan έτσι ώστε να χωροθετηθεί χώρος για τα  πλοία. Να δοθεί άμεσα λύση με το τελωνείο, να προχωρήσει η ανάπλαση στο κτήριο τη ιχθυόσκαλας και χερσαίοι χώροι για να εξυπηρετηθούν  οι αφήξεις από Τουρκία.

Αυτά προϋποθέτουν άμεσες παρεμβάσεις και έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις γιατί η κατάσταση είναι απαράδεκτη ως προς την πρώτη εικόνα που έχει ο επισκέπτης ερχόμενος στη Χίο.

Για το λιμάνι Μεστών: Να ολοκληρωθεί άμεσα η πύλη Σέγκεν για να φτάσουν εκεί κρουαζιερόπλοια ή και γραμμή από την Τουρκία. Μετά την πύλη Σέγκεν να προβληθεί το λιμάνι για να φτάσουν κρουαζιερόπλοια και να υπάρξει επαφή με κοντινά λιμάνι από τη νότια πλευρά της Χίου προς Τουρκία για να φτιαχτεί μια γραμμή εκεί. Να ακολουθηθεί το παράδειγμα της Σάμου σε αυτό το πλαίσιο. Επίσης, πρέπει το λιμάνι Μεστών να μπεις σε γραμμή με Ικαρία και Σάμο.

Για το αεροδρόμιο: Θεωρώ πως ο Δήμαρχος Χίου πρέπει να έχει καθημερινή ενασχόληση με το πού βρισκόμαστε. Προφανώς πρέπει να τελειώσει η Χρήστου. Παράλληλα, όμως, πρέπει να έχει τελειώσει η μελέτη για τη μετατόπιση του δρόμου από την πλευρά της θάλασσας. Για μας δεν θα είναι άλλοθι το αεροδρόμιο. Εμείς πιστεύουμε πως έχουμε τη δυνατότητα πως με το υπάρχον αεροδρόμιο να ανοίξουμε αγορές. Να ολοκληρωθεί, επίσης, το κτηριακό αλλά και οι υπόλοιπες απαλλοτριώσεις ενόψει άλλων ζητημάτων όπως η στάθμευση.

 

Βασικό ζητούμενο η ισόρροπη ανάπτυξη του νησιού

«Η χώρα δεν μπορεί να στεγάσει όλη τη Χίο, τα χωριά μας είναι ο πλούτος μας. Τουριστική ανάπτυξη χωρίς τα χωριά δεν υπάρχει.

Πρέπει ο κάτοικος του πιο απομακρυσμένου νησιού να μην νιώθει μόνος, ο Δήμος να είναι δίπλα σε όλους.

Ο πρόεδρος του χωριού να κάνει έργα σε πλαίσια λογικής και με βάση όσα επιβάλλει ο έκτακτος χαρακτήρας.

Κινητροδότηση, για τους νέους να μένουν στα χωριά τους. Μια πρόταση είναι να απαλλάσσονται από ανταποδοτικά για τα πρώτα 3 χρόνια της επαγγελματικής του δραστηριοποίησης.

Στήριξη οικογενειών με τη δημιουργία δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους δίνοντας επιχορηγήσεις σε πολιτιστικά σωματεία με διαφάνεια.

Τεχνικό πρόγραμμα: Υπάρχουν χωριά που πληρώνουν τέλη με ενοίκια παραλιών, πλατειών πολλά περισσότερα από όσα λαμβάνουν σε επίπεδο τεχνικού προγράμματος και έργου. Υπάρχουν χωριά με μικρό πληθυσμό και παίρνουν πολύ λίγα σε σχέση με το τεχνικό τους πρόγραμμα. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Το τεχνικό πρόγραμμα να καταρτίζεται με βάση τις ανάγκες και όχι το πληθυσμιακό. Να συγκροτηθούν ομάδες χωριών με κοινές ανάγκες για να υπερβαίνεται το πληθυσμιακό κριτήριο γιατί αλλιώς ο πληθυσμός τους θα εκλείψει.

Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει αν ο Δήμος δεν αυξήσει την πίτα των εσόδων του από ευρωπαϊκά προγράμματα με μονάδα καινοτομίας έτσι ώστε να ανοίξει προγράμματα για το Δήμο και να έρθουν χρήματα.

Δεν επιδιώκουμε αξιώματα, στοχεύουμε στην υλοποίηση των προτάσεών μας

Σχολιάζοντας τον χαρακτήρα του ψηφοδελτίου της «Συμμαχίας Αξιών», ο Κώστας Τριαντάφυλλος εξέφρασε την αναγκαιότητα να μην χαθεί ούτε μια μέρα για το Δήμο ενώ ξεκαθάρισε πως «δεν επιδιώκουμε αξιώματα αλλά στοχεύουμε στην υλοποίηση αξιών, θέσεων και προτάσεων».

«Είναι μια μίξη έμπειρων στελεχών και νέων που προσφέρουν σε όραμα και ιδέες. Είναι σημαντικό πως δεν προερχόμαστε από κοινούς πολιτικούς χώρους αλλά στηριζόμαστε στο κοινό σχέδιο. Ένα χαρακτηριστικό όλων των μελών της ΣυμμαΧίας Αξιών είναι πως έχουν όλοι επάγγελμα, κοινωνική παρουσία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

 

Είμαστε ανοικτοί σε συνθέσεις και συνεργασίες – Αναγκαίες και οι συγκρούσεις με ό,τι μας κρατά πίσω

Ο Κώστας Τριαντάφυλλος χαρακτήρισε ως πρόκληση τις αλλαγές που εισάγει ο Κλεισθένης ενώ τόνισε πως είναι αναγκαίες τόσο οι συνεργασίες όσο και οι συγκρούσεις.

«Ο Κλεισθένης φέρνει αλλαγές που είναι πρόκληση αλλά μπορεί να οδηγήσει σε θετικά αποτέλεσμα. Είμαι υπέρ των συνθέσεων και των συνεργασιών, θέλουμε να φτιάξουμε μια πλατιά κοινωνική πλειοψηφία, γιατί χρειαζόμαστε μεγάλες αλλαγές και ανατροπές όπως και χρειάζονται συγκρούσεις, συγκρούσεις με ότι μας κρατά καθηλωμένους.

Η Χίος πρέπει να ξεκολλήσει από μια κατάσταση που την κρατά πίσω, δεν είναι δυνατόν αν πέφτει ο τουρισμός μας ενώ όλη η Ελλάδα είναι γεμάτη από τουρίστες. Χρειάζεται να τρέξουμε, αν κωπηλατήσουμε στην ίδια κατεύθυνση έτσι ώστε η βάρκα να πάει μπροστά. Οπότε λέμε ναι στις συνεργασίες, δεν θα τσαλακώσουμε κανέναν, θα συνεργαστούμε με όλους με αποφασιστικότητα, εμπειρία, ενθουσιασμό και πίστη.»

 

Μόνη λύση για το επόμενο βήμα η «ΣυμμαΧία αξιών»

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Χίου χαρακτήρισε υπαρξιακής σημασίας της ερχόμενες εκλογές.

«Αν κάποιος πιστεύει πως η Χίος είναι σε καλό επίπεδο έχει συνδυασμούς να επιλέξει. Αν όμως πιστεύει πως οι εκλογές του Μαίου είναι υπαρξιακής σημασίας για τον τόπο μας, τότε η επιλογή είναι μια, είναι η «ΣυμμαΧία αξιών». Με τη «ΣυμμαΧία αξιών», με συγκεκριμένο πρόγραμμα από άποψη χρονοδιαγράμματος και υλοποιήσιμων στόχων, μπορούμε και θα καταφέρουμε να κάνουμε το επόμενο βήμα για τη Χίο».

Περισσότερα Νέα

Η συνέχιση της λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων στα ΚΥΤ παρέμεινε στα λόγια (vid)

Ακόμα περιμένουν στην Περιφέρεια το Υπουργείο Μετανάστευσης και τον Υπουργό Ν. Μηταράκη να προχωρήσει στην...

Αντιδράσεις από τις τουρκικές εταιρείες για το παρατεταμένο κλείσιμο της γραμμής Χίου – Τσεσμέ (vid)

Να παραμείνουν κλειστά τα σύνορα με την Τουρκία και για τις εμπορεύματα επιμένει ο Αντιπεριφερειάρχης...

Γενική Συνέλευση και Εκλογές στο Κοι.Σ.Π.Ε.

Σύμφωνα με το νόμο και το καταστατικό του Συνεταιρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο καλεί τα μέλη...