Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2020
19 C
Chios

Social

Εκ νέου υποψήφια με αίσθημα ευθύνης και στόχο το αποτέλεσμα

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη της Χριστιάνας Καλογήρου, Περιφερειάρχη και εκ νέου υποψήφιας, επικεφαλής του συνδυασμού "Εμείς για το Αιγαίο"

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στην “Πατρίδα” η Χριστιάνα Καλογήρου, Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και εκ νέου υποψήφια, επικεφαλής του συνδυασμού “Εμείς για το Αιγαίο” με τη στήριξη της ΝΔ.

Προσηλωμένοι στο αποτέλεσμα κάναμε αυτό που μπορούσαμε

Προχωρώντας αρχικά σε έναν απολογισμό της 5ετούς περιφερειακής αρχής, η Χριστιάνα Καλογήρου ανέφερε πως «η προσήλωσή μας ήταν στο αποτέλεσμα, στην επίλυση προβλημάτων θέτοντας αναπτυξιακή διάσταση στα νησιά μας με συγκεκριμένα έργα. Κάναμε αυτό που μπορούσαμε. Εδώ ειδικά για τη Χίο ξεκινήσαμε με τα έργα που έπρεπε ολοκληρωθούν. Π.χ. η αποκατάσταση σύνδεσης Γέφυρας του Παντουκειούς, το λιμάνι της Λαγκάδας.

Οι τρεις τομείς προτεραιότητας

Έργα προστασίας ζωής, περιουσίας και περιβάλλοντος

«Δώσαμε υψηλή προτεραιότητα σε έργα που σχετίζονται με την προστασία της ζωής, της περιουσίας και του περιβάλλοντος, δηλαδή έργα που έχουν να κάνουν με αντιπλημμυρική θωράκιση, με πολιτική προστασία, με καθαρισμούς χειμάρρων γιατί η κλιματική αλλαγή έχει βάλει τα νέα δεδομένα. Είχαμε ακραία καιρικά φαινόμενα και στα νησιά μας. Γι αυτό επικεντρωθήκαμε σε τέτοια έργα για να μην έχουμε σοβαρές επιπτώσεις. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιορίσουμε τις επιπτώσεις από τις φυσικές καταστροφές. Και με ασκήσεις όλων των φορέων είδαμε τις ατέλειες και τα περιθώρια βελτίωσης. Ειδικά στη Χίο έχουμε πολυπληθές εθελοντικό κίνημα είναι πολύ σημαντικές οι ασκήσεις γιατί με αυτόν τον τρόπο συντονιζόμαστε όλοι, πυροσβεστική, λιμενικό στρατό μαζί με Δήμο, Περιφέρεια και εθελοντικό κίνημα.

Έργα υποδομής

«Τέτοια έργα οι συντηρήσεις του οδικού δικτύου. Το αγροτικό οδικό δίκτυο δεν ανήκει στην Περιφέρεια, αυτό που είναι στις αρμοδιότητές μας είναι το εθνικό και περιφερειακό δίκτυο.»

Ενδυνάμωση εισοδήματος των παραγωγών

«Για τη Χίο χρηματοδοτούμε σημαντικό ερευνητικό κέντρο μαστίχας, έργο προϋπολογισμού 2.5 εκ. ευρώ. Παράλλαηλα χρηματοδοτούμε ερευνητικά έργα για παραγόμενα προϊόντα όπως μέλι, λάδι, προϊόντα βιοποικιλότητας. Όλα αυτά στην προσπάθεια να ταυτοποιήσουμε τις υψηλές διατροφικές ιδιότητες των παραγόμενων προϊόντων. Να πιστοποιούνται οι ιδιότητες κάθε προϊόντος για να παίρνουν τη θέση τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι ερευνητές, μάλιστα, βρήκαν προϊόντα πολύ υψηλής ποιότητας όπως είναι το παραγόμενο λάδι και οι ελιές των ορεινών της Χίου που κανείς δεν το περίμενε. Μπορεί να εντοπιστεί λοιπόν ακόμα ένας θησαυρός.

 

Περιφερειακό και οριζόντιο στις αρμοδιότητες το μοντέλο διοίκησης

Σχετικά με το μοντέλο διοίκησης που εφαρμόστηκε κατά την 5ετία της περιφερειακής αρχής, η Περιφερειάρχης στάθηκε στον περιφερειακό και οριζόντιο χαρακτήρα του όσον αφορά τις αρμοδιότητες.

«Όπως είχαμε πει και προεκλογικά το 2014 η απόφασή μας ήταν το μοντέλο διοίκησης να έχει περιφερειακή διάσταση και οριζόντιο χαρακτήρα. Μεταβίβασα όλες τις αρμοδιότητες εκτός τη διεύθυνση προγραμματισμού, μάλιστα με ΦΕΚ, δεν έχω καν δικαίωμα υπογραφής. Οι αρμοδιότητες έχουν μεταβιβαστεί με οριζόντια διάσταση, π.χ. ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών Γιάννης Ξενάκης σε αυτόν υπάγονται οι διευθύνσεις συγκοινωνιών όλου του Βορείου Αιγαίου.

Η διάσταση είναι περιφερειακή και το τοπικό κομμάτι, οι κάθετες αρμοδιότητες με γεωγραφικό προσδιορισμό σχετίζονται με ζητήματα απολύτως γεωγραφικά προσδιορισμένα όπως η πολιτική προστασία. Για αυτό και μεις πέρα από τους γεωγραφικούς Αντιπεριφερειάρχες που έχουν εκ τού νόμου την πολιτική προστασία στην αρμοδιότητά τους, δώσαμε τις αρμοδιότητες πολιτικής προστασίας και στους δυο επάρχους που δεν το  προέβλεπε ο Καλλικράτης και το προβλέπει ο Κλεισθένης οπότε επιβεβαιωθήκαμε από τη νέα νομοθεσία ότι η απόφασή μας να δώσουμε σε τοπικό επίπεδο την ευθύνη της πολιτικής προστασίας.

Το μοντέλο διοίκησης έχει να κάνει με το ρόλο της Περιφέρειας που είναι αναπτυξιακός όχι για να αντιμετωπίζει τα προβλήματα της καθημερινότητας που το έχει ο Δήμος.»

Εξοικονομήσαμε χρήματα από τις μετακινήσεις και τα διοχετεύσαμε κατά προτεραιότητα σε πολιτισμό και αθλητισμό

Με την πρακτική της τηλεδιάσκεψης στις συνεδριάσεις, σύμφωνα με την κα Καλογήρου, εξοικονομήθηκαν πάνω από 100.000 ευρώ κάθε εξάμηνο, χρήματα που διοχετεύθηκαν σε αθλητικές και πολιτιστικές διοργανώσεις.

«Κινήσαμε τα συλλογικά όργανα με τον σύγχρονο τρόπο της τηλεδιάσκεψης. Έτσι, συνεδρίαζαν τα συλλογικά όργανα πολύ συχνά και εξοικονομώντας χρήματα από μετακινήσεις στη Λέσβο τα οποία δόθηκαν κατά προτεραιότητα σε αθλητικές και πολιτισμικές διοργανώσεις. Μέσω αυτών των διοργανώσεων άνθρωποι ήρθαν στον τόπο μας και ενδέχεται να ξαναέρθουν σαν επισκέπτες».

 

Άριστη η συνεργασία με το Δήμο Χίου

Σχετικά με την συνεργασία που είχε με τη δημοτική αρχή, η κα Καλογήρου τη χαρακτήρισε άριστη, μια συνεργασία με στόχο το αποτέλεσμα και χωρίς πολλά λόγια.

Μάλιστα, εξήρε το έργο του Δήμου που είναι πρώτος σε ένταξη έργων σε όλη την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου «διότι δούλεψε, ετοίμασε προτάσεις, έφερε έργα που χρειάζονται. Ο Δήμος φτιάχνει και εμείς χρηματοδοτούμε. Στόχος μας να χρηματοδοτούμε έργα έτοιμα να προχωρήσουν.

Υπάρχουν έργα αθλητικών υποδομών είτε με είτε χωρίς προγραμματικές συμβάσεις, συντηρήσεις σχολικών μονάδων, παρεμβάσεις σε βιολογικούς που χρηματοδοτούμε εμείς. Αφήνουμε το έργο να μιλήσει, δεν το προβάλλουμε όπως κάνουν κάποιοι άλλοι», πρόσθεσε.

 

Συνεργασία διεκδίκησης με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Η Χριστιάνα Καλογήρου και ο συνδυασμός «Εμείς για το Αιγαίο» έχει το χρίσμα της ΝΔ και σχολιάζοντας την συνεργασία που είχε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα 5 αυτά χρόνια, την χαρακτήρισε σχέση διεκδίκησης για να αποκτήσει το Βόρειο Αιγαίο όσα δικαιούται σαν απομακρυσμένη Περιφέρεια.

 

Από 1.5 εκ. 40 το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων

Το Δεκέμβρη του 2014 η Περιφέρεια είχε 1.5 εκ. πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Τί να πρωτοκάνεις; Διοχετεύσαμε τις 800.000 σχεδόν το 60 για να ενώσουμε τη γέφυρα του Παντουκειούς γιατί έπρεπε να τελειώσει. Φτιάξαμε τεχνικό πρόγραμμα και δομήσαμε πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που σήμερα σχεδόν φτάνει τα 40 εκατομμύρια.

 

Όταν ξεκινά ένα έργο δεν το κρίνεις από την απορροφητικότητα, είμαστε 3οι-4οι σε εντάξεις στην Ελλάδα

Η κα Καλογήρου υπενθύμισε πως η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι 3η-4η στις εντάξεις έργων στην Ελλάδα ενώ σχολίασε πως η απορροφητικότητα δεν είναι δείγμα προκειμένου να κριθεί ένα πρόγραμμα που ξεκινά.

«Πολλοί μας κατηγορούν πως δεν αξιοποιούμε τους ευρωπαϊκούς πόρους: Είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα. Όταν ξεκινά ένα πρόγραμμα δεν το κρίνεις από την απορροφητικότητα, γιατί η απορροφητικότητα του προγράμματος στην εκκίνησή του δηλαδή τα χρήματα που δίνεις και πληρώνεις, σχετίζονται με τα έργα που δεν τελείωσαν την προηγούμενη περίοδο που έρχονται γέφυρες, συνεχιζόμενα έργα δηλαδή, κι άρα γι αυτό έχουν πληρωμές. Εμείς δεν είχαμε πολλά συνεχιζόμενα έργα από την προηγούμενη περίοδο, κλείσαμε τα έργα μας στην προηγούμενη περίοδο για να έχουμε τους πόρους διαθέσιμους για τη νέα περίοδο. Άρα οι πληρωμές είναι μικρότερες αλλά είναι μεγάλες οι εντάξεις των έργων. Γι αυτό λέμε πως είμαστε 3οι-4οι στη θέση στις εντάξεις. Οι απορροφήσεις έρχονται στα επόμενα χρόνια και τα προγράμματα στην έναρξή τους κρίνονται στις εντάξεις των έργων. Αυτά τα ζητήματα καλό να μην είναι προϊόν πολιτικής καπήλευσης. Είναι εύκολο να ασκούμε κριτική και να λέμε είναι ουραγός και το δύσκολο είναι να γίνονται έργα. Εντάξαμε έργα μαζί με τους φορείς, είμαστε 3οι-4οι για πρώτη φορά γιατί οι Δήμοι δούλεψαν και ενέταξαν έργα. Σε Ψαρά και Οινούσσες με τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις μικρών νησιών προχώρησαν οι διαδικασίες για έργα στο δίκτυο των νησιών.»

 

Εξακολουθεί να μην γίνεται αυτό που πρέπει από την κυβέρνηση για το προσφυγικό/μεταναστευτικό

Αναφερόμενη στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου υπογράμμισε πως εξακολουθεί να μην γίνεται αυτό που πρέπει με ευθύνη της κυβέρνησης.

«Δεν έχει αρμοδιότητα για το θέμα η Περιφέρεια και ο Δήμος. Σαν Περιφέρεια βγάλαμε αποφάσεις για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία και η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν προσφυγή του Υπουργού κατά των αποφάσεων για τη νομιμότητά τους. Εξακολουθούμε να ζητάμε αποσυμφόρηση, ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου και φύλαξη των θαλασσίων συνόρων και προφανώς δεν είναι λύση να μεταφέρονται οι άνθρωποι από νησί σε νησί.

Λιμάνια και αεροδρόμιο οι παράμετροι ανάπτυξης

«Για το Λιμάνι Χίου προχωρά το masterplan ενώ για το λιμάνι Μεστών επιδιώκουμε τη σύνδεση με το λιμάνι Σιγρίου που βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης. Όσον αφορά το αεροδρόμιο, πραγματοποιήθηκε το μνήμονιο συνεργασίας με Υπουργείο, Δήμο και Περιφέρεια. Εμείς και ο Δήμος έχουμε τελειώσει το δικό μας τμήμα. Το καλοκαίρι τελειώνει η μελέτη της μετακίνησης του δρόμου.»

 

Με αίσθημα ευθύνης ζητάμε την στήριξη των πολιτών του Βορείου Αιγαίου

Η Χριστιάνα Καλογήρου έστειλε μήνυμα στους πολίτες του Βορείου Αιγαίου να στηρίξουν το ουσιαστικά καινούριο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «Εμείς για το Αιγαίο».

«Πρόκειται για μια νέα ομάδα με τον καθένα να έχει τα δικά του ειδικά χαρακτηριστικά. Παραλαμβάνει τη σκυτάλη από άξιους ανθρώπους που συμμετείχαν σε μια δύσκολη προσπάθεια.

«Στις 26 Μαΐου ερχόμαστε με αίσθημα ευθύνης και ζητάμε την εμπιστοσύνη πολιτών για μια νέα θητεία, είμαστε εδώ γιατί είμαστε υπηρέτες των συμπολιτών μας και προσπαθούμε  να ενώνουμε δυνάμεις για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα

Περισσότερα Νέα

Η συνέχιση της λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων στα ΚΥΤ παρέμεινε στα λόγια (vid)

Ακόμα περιμένουν στην Περιφέρεια το Υπουργείο Μετανάστευσης και τον Υπουργό Ν. Μηταράκη να προχωρήσει στην...

Αντιδράσεις από τις τουρκικές εταιρείες για το παρατεταμένο κλείσιμο της γραμμής Χίου – Τσεσμέ (vid)

Να παραμείνουν κλειστά τα σύνορα με την Τουρκία και για τις εμπορεύματα επιμένει ο Αντιπεριφερειάρχης...

Γενική Συνέλευση και Εκλογές στο Κοι.Σ.Π.Ε.

Σύμφωνα με το νόμο και το καταστατικό του Συνεταιρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο καλεί τα μέλη...