Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021
6 C
Chios

Social

«Κυβερνητική περιφρόνηση της έννοιας και ουσίας της νησιωτικότητας» (vid)

Τοποθέτηση του Βουλευτή Χίου, Ανδρέα Μιχαηλίδη, στο νομοσχέδιο για την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας

Τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής Ανδρέας Μιχαηλίδης, στο πλαίσιο της συζήτησης νομοσχεδίου για την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ).

Ο βουλευτής καταρχήν στηλίτευσε τον άκαιρη εισαγωγή και συζήτηση ενός ακόμα νομοσχεδίου από την κυβέρνηση, εν μέσω καραντίνας. Εν συνεχεία, εστίασε στις δυσμενείς συνέπειες που θα έχει το νομοσχέδιο για τα αεροδρόμια των νησιών, ζήτημα το οποίο είχε ήδη θίξει με δημόσιες παρεμβάσεις του καθώς και με την υποβολή κοινοβουλευτικής ερώτησης από κοινού με τον βουλευτή Λέσβου Γιάννη Μπουρνού.

Πιο συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο καταργούνται τα τμήματα και οι υπηρεσίες της ΑΠΑ από όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια· η Αρχή, έτσι, αποκτά έναν κυριολεκτικά αθηνοκεντρικό χαρακτήρα. Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει τον δραματικό περιορισμό  – κατά περίπου 2/3 – του προσωπικού της ΑΠΑ. Πρόκειται πραγματικά για την αποθέωση του κυβερνητικού μάντρα περί «επιτελικού κράτους», τόνισε ο Α. Μιχαηλίδης, με βάση το οποίο συγκεντροποιούνται αχρείαστα και ταυτόχρονα συρρικνώνονται δημόσιες υπηρεσίες. Η απόσυρση των κρατικών αεροπορικών αρχών από τα νησιωτικά και λοιπά περιφερειακά αεροδρόμια συνεπάγεται μετά βεβαιότητας την αποδυνάμωση της δημόσιας εποπτείας σε όλο το φάσμα των αερομεταφορών, συμπεριλαμβανομένης της διάστασης της ασφάλειας. Αναπόφευκτα αυτό το κενό θα «καλυφθεί» από τις δυνάμεις τις αγοράς, κάτι που πιθανότατα αποτελεί και την απώτερη στόχευση της κυβέρνησης, όπως σημείωσε ο Α. Μιχαηλίδης.

Ο βουλευτής υπογράμμισε, εν συνεχεία, τις αποκαρδιωτικές συνέπειες του νομοσχεδίου για την έννοια αλλά και τον ουσιαστικό χαρακτήρα της νησιωτικότητας, συνέπειες που δεν θίγονται καν στη συνοδευτική έκθεση αξιολόγησης των επιπτώσεων του νομοσχεδίου. Η κυβέρνηση δείχνει να μην έλαβε καθόλου υπόψη της στον ανασχεδιασμό μιας Αρχής υπεύθυνης για τον έλεγχο και την εποπτεία των αερομεταφορών τον πολυνησιωτικό χαρακτήρα της χώρας, τις ιδιαιτερότητες και τις αυξημένες ανάγκες των νησιωτικών αεροδρομίων και ελικοδρομίων, αλλά και τον ίδιο τον παραμεθόριο χαρακτήρα πολλών νησιών. Τέλος, σημείωσε ότι η κατάργηση των περιφερειακών τμημάτων της ΑΠΑ αποτελεί ένα ακόμα βήμα αποψίλωσης των δημόσιων υπηρεσιών στα νησιά και κρατικής εγκατάλειψης.

Περισσότερα Νέα

Διαδικτυακή συνάντηση της Συμμαχίας Αξιών με το Τοπικό Συμβούλιο Θυμιανών

Συνεχίζει τον ανοικτό διάλογο με όλες τις Κοινότητες της Χίου η Συμμαχία Αξιών. Έτσι, μετά τις...

Δριμύ «κατηγορώ» των αντιπολιτεύσεων κατά της δημοτικής αρχής για τις 93 προσλήψεις «εξπρές» στην Καθαριότητα

Δριμύ «κατηγορώ» σε βάρος της Δημοτικής Αρχής για την πρόσληψη 93 ατόμων στην Υπηρεσία Καθαριότητας...

Να κρατήσουν τα παιδιά σπίτι καλεί τους γονείς του Μουσικού Σχολείου ο Σύλλογος Γονέων

Μετά την ανακοίνωση κρούσματος κορονοϊού σε μαθητή του Μουσικού Σχολείου Χίου, ο Σύλλογος Γονέων και...