Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020
14 C
Chios

Social

«Κλειστή δομή με 3-3.5 χιλιάδες άτομα – Εθνικά επιζήμια η θέση του Δημοτικού Συμβουλίου»

Λάθος η εκτίμηση των μελετητών για την επίταξη 625 στρεμμάτων, αυτή τη στιγμή παραμένει η ΒΙΑΛ, ανέφερε ο Υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του σε "Αλήθεια", "Πατρίδα" και "Πολίτη"

Σταθερός στην άποψη περί αναγκαιότητας κλειστής δομής στη Χίο αλλά με αλλαγή στον σχεδιασμό όσον αφορά την χωρητικότητά τους εμφανίστηκε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε σε “Πατρίδα”, “Αλήθεια” και “Πολίτη”.

Ο κ.Μηταράκης ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν έκανε λάθος όταν μίλαγε για ανάγκη δομής 5.000 με 7.000 ατόμων τον Νοέμβριο καθώς τότε υπήρχαν συνθήκες αυξημένων ροών και αργών διαδικασιών ασύλου όμως  τώρα, ανέφερε ο κ.Μηταράκης, η πρώτη απόφαση για το άσυλο υπολογίζεται σε 25 μέρες από τις 185 μέρες του 2019, οπότε τώρα, μιλώντας αριθμητικά, η κλειστή δομή πρέπει να έχει χωρητικότητα 3.000 με 3.500 ατόμων.

«Θέλω μια κλειστή ελεγχόμενη δομή μακριά από τον αστικό ιστό, αυτή τη στιγμή μένει η ΒΙΑΛ»

Ο κ.Μηταράκης επανέλαβε πως θεωρεί αναγκαιότητα την ύπαρξη μιας κλειστής δομής στη Χίο η οποία να είναι εκτός αστικού ιστού. Αναφερόμενος στην επιλογή του «17», τη δικαιολόγησε λέγοντας πως «το πρώτο σπίτι απέχει από το 17 3 ώρες περπάτημα ενώ στο Χαλκειός 2 λεπτά» ενώ εκτίμησε πως έκανε λάθος που δεν επιλέχθηκε το «15» καθώς πρόκειται για δημόσια έκταση οπότε δεν θα προέβαινε σε επίταξη.

«Θα φτάσει κάποια στιγμή  ΒΙΑΛ να έχει κάτω από 5.000 άτομα αλλά πρέπει να πάνε κάπου που δεν ενοχλούν», ανέφερε ο κ.Μηταράκης και σημείωσε πως ο σχεδιασμός του Υπουργείου πλέον δεν έχει ημερομηνία για Λέσβο και Χίο, οπότε αυτή τη στιγμή παραμένει η ΒΙΑΛ και προτεραιότητα δίνεται σε Σάμο, Κω και Λέρο.

«Λάθος των μελετητών η δέσμευση 625 στρεμμάτων»

«Σχετικά με το μέγεθος της επίταξης, που αφορούσε 625 στρέμματα, ο Υπουργός Μετανάστευσης παραδέχθηκε πως έγινε λάθος ως προς το ότι υπερδεσμεύθηκε η έκταση περιμετρικά. Αυτό, όπως είπε, οφείλεται στους μηχανικούς καθώς δεν είχε γίνει χωματουργικός έλεγχος και δεν είχαν καταλήξει ποιο είναι το βέλτιστο σημείο για να γίνει η δομή.

«Εθνικά επιζήμια η θέση του Δημοτικού Συμβουλίου»

Ο Νότης Μηταράκης άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως καταδίκασε τα νησιά με τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας ενώ χαρακτήρισε εθνικά επιζήμια την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για δομή καταγραφής έως 500 άτομα όσο δεν αλλάζει η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας». Συγκεκριμένα, σημείωσε πως μια τέτοια απόφαση (για 500 άτομα) θα δημιουργήσει έξαρση ροών. «Η λογική του όποιος μπαίνει, μετακινείται, δημιουργεί πολύ περισσότερους, όπως το 2015 και είχαμε 1 εκ. αφίξεις τον χρόνο.

Περισσότερα Νέα

Πέρασε από την Ιστιαία ο ΒΑΟΛ, λύγισαν στο τέλος ΦΟΒ και Αιγέας

Μεγάλο διπλό σημείωσε ο ΒΑΟΛ που πέρασε με 64-68 από την Ιστιαία επικρατώντας του Τελεθριακού...

Πήρε τον πρώτο της βαθμό στη Γ’Εθνική η Μικρασιατική

Τον πρώτο της βαθμό στο πρωτάθλημα της Γ'Εθνικής πήρε η Μικρασιατική που αναδείχθηκε ισόπαλη με...

Συνεχίζονται και τη Δευτέρα οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τον κορονοϊό στην Πλατεία

Συνεχίζονται και τη Δευτέρα οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τον κορονοϊό στην Πλατεία Βουνακίου. Οι έλεγχοι θα...