Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020
19 C
Chios

Social

Κάτοικοι του Βορείου Αιγαίου: «Το μεταναστευτικό/προσφυγικό το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα νησιά και τη χώρα» (pics)

Έρευνα της Kapa Research για το προσφυγικό/μεταναστευτικό στο Βόρειο Αιγαίο -Αβοήθητοι από κυβέρνηση και Ε.Ε. δηλώνουν οι κάτοικοι

Το μεταναστευτικό – προσφυγικό αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας και των νησιών του Βορείου Αιγαίου, όπως απάντησαν κάτοικοι των νησιών σε έρευνα της Kapa Research.

Η έρευνα, την οποία παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, σε συνέντευξη τύπου στη Λέσβο, διενεργήθηκε για λογαριασμό της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Σε αυτή απάντησαν άνδρες και γυναίκες 17 ετών και άνω. Το δείγμα που λήφθηκε ήταν 1203 άτομα και η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 11/2 και 13/2 2020 τηλεφωνικά και με ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια.

Οι κάτοικοι του Βορείου Αιγαίου, σε ερώτηση σχετικά με το «ποια κατά τη γνώμη σας είναι τα σημαντικότερα προβλήματα στην περιοχή που κατοικείται σήμερα;» απάντησαν με 79% το μεταναστευτικό / προσφυγικό. Μάλιστα, για τη Χίο το ποσοστό φθάνει στο 89%, το μεγαλύτερο ποσοστό στο Βόρειο Αιγαίο.

Σε άλλο ερώτημα, σχετικά με το αν «κατά τη γνώμη σας, η χώρα κινείται προς τη σωστή ή προς τη λανθασμένη κατεύθυνση, το 62% των ερωτηθέντων απάντησαν προς τη λανθασμένη κατεύθυνση ενώ για το «πώς κρίνετε τη γενικότερη πορεία του νησιού σας», το 81% των ερωτηθέντων απάντησε προς τη λανθασμένη κατεύθυνση.

Αναμενόμενα συντριπτική είναι η απάντηση για το «πώς πιστεύετε ότι έχει επηρεάσει το νησί σας το θέμα των αυξημένων ροών προσφύγων –μεταναστών από τα τουρκικά παράλια;». Το 90% των ερωτηθέντων απάντησε αρνητικά.

Σε άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία από την έρευνα, σε ερώτηση για το «πώς πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική κατάσταση στο νησί σας σε 5  χρόνια από σήμερα;» οι κάτοικοι του Βορείου Αιγαίου απάντησαν χειρότερη κατά 62%.

Σε ερώτηση με την οποία τέθηκε στους κατοίκους να ιεραρχήσουν τομείς με τις μεγαλύτερες επιπτώσεις του προσφυγικού – μεταναστευτικού στο νοικοκυριό τους, οι ερωτηθέντες απάντησαν κατά 50% στο ζήτημα του αισθήματος ασφάλειας στα μέλη του νοικοκυριού.

Όσον αφορά τη στάση των ερωτηθέντων απέναντι στο φαινόμενο της μετανάστευσης, το 65% απάντησε «οι πρόσφυγες – μετανάστες αποτελούν απειλή για τη χώρα μας και πρέπει να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο». Το μεγαλύτερο μάλιστα ποσοστό της συγκεκριμένης άποψης εμφανίζεται στη Χίο (71%).

Ακόμα ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως οι ερωτηθέντες έκριναν πως Ε.Ε. και Κεντρικό κράτος έχουν συμβάλει αρνητικά στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος κατά 71% και 70% αντίστοιχα.

Τέλος, όσον αφορά το πλέον αρνητικά αξιολογούμενο μέτρο που προτίθεται να λάβει η πολιτεία για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού, αυτό είναι η επίταξη εκτάσεων για τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων σε ποσοστό 80%.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας, εδώ.

Περισσότερα Νέα

Ποιες επιταγές λαμβάνουν παράταση 75 ημερών για να πληρωθούν

Οι επιταγές και τα γραμμάτια με ημερομηνία πληρωμής από 30 Μαρτίου ως και 31 Μαϊου...

ΛΙΣΤΑ: Όλοι οι νέοι ΚΑΔ με τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στα νέα μέτρα

Νέοι δικαιούχοι εντάσσονται στα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού. Το ΥΠΟΙΚ δημοσιοποίησε τη νέα...

Α.Μιχαλίδης: «Ανεπαρκή τα μέτρα θωράκισης από τον κορονοϊό στη ΒΙΑΛ» (vid)

Αναμενόμενη λόγω της διασποράς του ιού χαρακτήρισε την εξέλιξη με την επιβεβαίωση του πρώτου θετικού...