Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024
27.9 C
Chios

Social

Καμία αναφορά στη ναυτιλία στο νέο Οργανισμό Ακαδημίας Αθηνών

Άρθρο-Παρέμβαση του Βουλευτή Χίου ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κ. Σταύρου Γ. Μιχαηλίδη για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας “Οργανισμός Ακαδημίας Αθηνών”:

Μετά από σχεδόν έναν αιώνα από την ίδρυση της Ακαδημίας Αθηνών εισάγεται την Τετάρτη 10 Ιουλίου στην Ολομέλεια της Βουλής Νομοσχέδιο προς ψήφιση του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο “Οργανισμός Ακαδημίας Αθηνών”.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι: “ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας της Ακαδημίας Αθηνών, σύμφωνα με τις εξελίξεις στον ακαδημαϊκό χώρο στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προκειμένου το κορυφαίο ίδρυμα των επιστημών, των γραμμάτων και των καλών τεχνών της χώρας να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες εξελίξεις στον ακαδημαϊκό χώρο και στις προκλήσεις που θέτουν η ραγδαία επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος και η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή”.

Στους σκοπούς του Ιδρυτικού Νόμου 44398/1929 (ΦΕΚ 308Α΄) μεταξύ άλλων αναφέρεται: α)…… β) Την έρευναν των στοιχείων και των προϊόντων της Ελληνικής γής και καθόλου της μελέτης της φύσεως της Χώρας, την επιστημονικήν υποστήριξιν και ενίσχυσιν της Γεωργίας, της Βιομηχανίας, της Ναυτιλίας και των λοιπών πλουτοπαραγωγικών κλάδων και δυνάμεων του τόπου και εν γένει την προαγωγήν της Εθνικής Οικονομίας, γ)…… κλπ

Δυστυχώς παρά την παρέλευση ενός αιώνα από την ίδρυση του ανώτατου πνευματικού μας Ιδρύματος και παρά το γεγονός ότι ο νόμος προβλέπει την υποχρέωση της Ακαδημίας για την υποστήριξη της Ναυτιλίας, εντούτοις καμιά πρωτοβουλία δεν ελήφθη για ίδρυση έδρας Ναυτιλίας και την υποστήριξη του μεγαλύτερου βιομηχανικού πυλώνα της Χώρας μας.

Παρά τις δημόσιες παρεμβάσεις, τις εισηγήσεις κλπ για την ίδρυση έδρας ναυτιλίας, η Ακαδημία Αθηνών δεν συγκινήθηκε προφανώς δεν αισθάνεται την υποχρέωση να συμπεριλάβει στις τάξεις της τη ναυτιλία.

Ατελείωτη η πηγή των επιστημών που στηρίζουν τη ναυτιλιακή βιομηχανία. Μηχανικοί, ναυπηγοί, οικονομολόγοι και τόσοι άλλοι που κτίζουν και διαχειρίζονται αυτή την δραστηριότητα άνευ της οποίας δεν θα λειτουργούσε καμιά άλλη παραγωγική δραστηριότητα στον πλανήτη.

Δεν νομίζω ότι είναι του παρόντος να αναφερθώ στο μέγεθος της Ελληνικής ναυτιλίας και το διεθνή ρόλο της, ούτε στην ιστορία της, ούτε στη συμβολή της στους εθνικούς μας αγώνες.

Μας φέρνει λοιπόν η Κυβέρνηση για ψήφιση στην Βουλή των Ελλήνων νέο Οργανισμό της Ακαδημίας Αθηνών, η οποία όχι μόνο δεν εκπλήρωσε μέχρι σήμερα μια ουσιαστική υποχρέωση των στόχων της, την υποστήριξη της ναυτιλίας μας, αλλά πάει ένα βήμα παραπέρα και απαλείφει τελείως από τους σκοπούς του νέου οργανισμού οποιαδήποτε φροντίδα, υποχρέωση υποστήριξης, προαγωγής κλπ για την Ναυτιλία.

Πως να χαρακτηριστεί αυτή η απαράδεκτη νομοθετική πρωτοβουλία; Απερισκεψία, αδιαφορία, άγνοια;

Η ναυτιλία υποστηρίζεται από δεκάδες επιστήμες πρώτης γραμμής. Η ελληνική ναυτιλία με 6% περίπου συνεισφορά στο ΑΕΠ της Ελλάδας αξίζει μεγαλύτερο σεβασμό και αναγνώριση από την χώρα μας. Διεθνώς την έχει κατακτήσει.

Οφείλει ο Υπουργός Παιδείας κ. Πιερρακάκης που εισηγείται το νομοσχέδιο στην Βουλή να διορθώσει.

Περισσότερα Νέα

Η ΟΠΙΧΙ στη Βέσσα το Σάββατο 20/7 | Εκδήλωση στην έκθεση DEΟ Projects

Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Χίου (ΟΠΙΧΙ) συμμετέχει στην έκθεση "Τα όνειρα μου γκρεμίστηκαν στα τείχη σου" του...

Πέφτει η άσφαλτος στην Ιωάννου Χρήστου

Από την  Τρίτη 23 Ιουλίου 2024  έως και την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024 θα εκτελούνται...

Διήμερο εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια της Χιακής Ομοσπονδίας Νέας Υόρκης

Συμπληρώθηκαν 50 χρόνια, από την Άνοιξη του 1974, χρονολογία ίδρυσης της μεγαλύτερης οργάνωσης Χίων της...