Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020
9.8 C
Chios

Social

Κάλεσμα φορέων για συμμετοχή στην κινητοποίηση της Τετάρτης για το προσφυγικό

Το Δ.Σ. του ΣΕΣΝΟΧ, καλεί όλους τους  Υγειονομικούς και το λαό της Χίου στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας-συναυλία που διοργανώνει το Ν.Τ ΑΔΕΔΥ Χίου την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Βουνακίου, στο πλαίσιο Παναιγιακής ημέρας δράσης για το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό.

Λέμε όχι στη δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου κλειστού τύπου για πρόσφυγες και μετανάστες, που μετατρέπει  τα νησιά μας σε φυλακές ανθρώπινων ψυχών!
Να κλείσει τώρα το HOTSPOT και να μην γίνει κανένα άλλο. Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί και την χώρα.
Να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για πρόσφυγες και μετανάστες για όσο καιρό παραμένουν στο νησί. Ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα πρέπει να υπάρξει για τα ασυνόδευτα παιδιά.
 • Άμεση κατάργηση της απαράδεκτης συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας-Ελλάδας που εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά παρά την θέλησή τους, διαμορφώνοντας μια κατάσταση τραγική για τους ίδιους, αλλά και τους κατοίκους του νησιού μας.
 • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες ασύλου και σε όλες τις δομές που υπάρχουν στα νησιά.
 • Να απλοποιηθούν και να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες ελέγχου, να χορηγούνται τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα στους πρόσφυγες και μετανάστες, ώστε να φτάσουν στις χώρες που επιθυμούν.
 • Να στελεχωθεί τώρα με μόνιμο προσωπικό το Νοσοκομείο της Χίου. Να υπάρχει από το Υπουργείο Υγείας το ΚΕΛΠΝΟ και το Νοσοκομείο σχέδιο για την διαχείριση όλων όσων φτάνουν στο Νοσοκομείο αναζητώντας Υπηρεσίες Υγείας. Επαναγορά του ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες και μετανάστες, ώστε εκτός των άλλων να μπορέσει να πραγματοποιηθεί ο απαιτούμενος εμβολιασμός των παιδιών.
 • 24ωρο φυσική παρουσία πιστοποιημένων διερμηνέων μέσα στο Νοσοκομείο.
 • Στελέχωση και εξοπλισμός ιατρείου μέσα στο HOTSPOT υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας .

Κάλεσμα του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου:

Κινητοποίηση- Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες- μετανάστες!

27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019, 18:00 στην πλατεία Βουνακίου

ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ “HOT SPOT”!

ΝΑ ΜΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΝΕΟ ΚΕΝΤΡΟ-ΦΥΛΑΚΗ!

ΝΑ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

ΑΠΟ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ!

Για ακόμη μια φορά διαπιστώνουμε ότι η απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουν πρόσφυγες και μετανάστες καθώς και ο ντόπιος πληθυσμό εξαιτίας του εγκλωβισμού χιλιάδων ανθρώπων στα νησιά και τη χώρα διαρκώς χειροτερεύει. Τα νησιά μας έχουν γίνει στρατόπεδα συγκέντρωσης, φυλακές δυστυχισμένων ανθρώπων που ξεριζώθηκαν από τα σπίτια τους εξαιτίας του πολέμου και της φτώχειας.
Η Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας – Ελλάδας, η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ακολουθεί η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς και μια σειρά από εκπρόσωποι της Τοπικής Διοίκησης και ορισμένοι τοπικοί παράγοντες, είναι καταστροφική για πρόσφυγες – μετανάστες και μόνιμους κατοίκους. Ευθύνεται γι’ αυτό που ζούμε καθημερινά στα νησιά μας. Είναι πολιτική εγκλωβισμού, καταστολής, απανθρωπιάς, προβλέπει τη δημιουργία νέων hotspot, κλειστών κέντρων φυλακών, φέρνει πολέμους, προσφυγιά και φτώχεια. Ο νέος νόμος για το άσυλο καταργεί κάθε διεθνές κατοχυρωμένο δικαίωμα για τους αιτούντες άσυλο. Θα φέρει μεγαλύτερη καταστολή, φυλακίσεις, απελάσεις, χωρισμούς και διάλυση οικογενειών.
Η τακτική της κυβέρνησης να μην κλείνει τα hotspot στα νησιά, να μην απεγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες, να τους μεταφέρει σε περιοχές που δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή διογκώνει το πρόβλημα. Αφήνει περιθώριο καλλιέργειας ρατσισμού και ξενοφοβίας από κάποιους που εκμεταλλεύονται την αγωνία του λαού από τα υπαρκτά προβλήματα που δημιουργούνται από τον εγκλωβισμό. Που “κουκουλώνουν” την αιτία του προβλήματος και “χτυπούν” το θύμα και όχι αυτόν που φταίει για τα προβλήματα που βιώνουμε.
Εμείς που, ως λαός, έχουμε πολλές φορές ζήσει τη φτώχεια, τον πόλεμο, την προσφυγιά, τη μετανάστευση δεν πρέπει να μένουμε απαθείς απέναντι στα εγκλήματα που γίνονται στη Συρία, στην Υεμένη, στα πνιγμένα παιδιά στο Αιγαίο, στην εξαθλίωση ανθρώπων και στον εγκλωβισμό τους στα hotspot. Δεν είναι αυτοί “εισβολείς” στη χώρα μας, στα νησιά μας, αλλά το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Τουρκία και όποια άλλη δύναμη επιτίθεται στις χώρες τους, κατακλέβει το βιος τους, γεμίζει και τη δική μας χώρα με βάσεις του θανάτου.
Καλούμε τους συναδέλφους στον ιδιωτικό τομέα, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και στις 27 Νοέμβρη να πραγματοποιήσουμε πολύμορφες κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις, παρεμβάσεις, απαιτώντας εδώ και τώρα να σταματήσει ο εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών και να κλείσουν όλα τα hotspot.
Να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις ενάντια στις αιτίες που γεννούν φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά.
Ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτές, στο ΝΑΤΟ και στους ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή μας. Να απαιτήσουμε να καταργηθεί η Συμφωνία με τις ΗΠΑ για τις βάσεις και να κλείσουν οι ΝΑΤΟικές βάσεις που είναι ορμητήρια πολέμου και θανάτου. Να σταματήσουν οι επεμβάσεις στη Συρία και όπου αλλού.
Να εκφράσουμε αλληλεγγύη με κάθε τρόπο και πρώτα από όλα με τις διεκδικήσεις μας, στα θύματα του πολέμου και της φτώχειας! Σε όσους έχουν ξεριζωθεί από τις πατρίδες τους για τα κέρδη των ισχυρών. Να απομονώσουμε κάθε φωνή μίσους και ξενοφοβίας.
Απαιτούμε και διεκδικούμε:
 • Να κλείσουν τώρα όλα τα hotspot! Να μη δημιουργηθεί κανένα νέο πουθενά, όπως κι αν ονομαστεί!
 • Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα
 • Μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα σε ανθρώπινα κέντρα φιλοξενίας. Εκεί να διατυπώνονται τα αιτήματα ασύλου κ.λπ. και από εκεί σύντομα και με ασφάλεια να πηγαίνουν στις χώρες που επιθυμούν.
 • Ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα για τα ασυνόδευτα παιδιά. Επανενώσεις οικογενειών. Κανένας ανήλικος σε ακατάλληλες συνθήκες.
 • Να επισπευσθούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου σε όλους όσοι προέρχονται από χώρες πολέμων, χώρες που ζουν κάτω από κατοχή, καθώς και σε θύματα αντιδραστικών καθεστώτων.
 • Στα νησιά να υπάρχει ένας μικρός χώρος υποδοχής, καταγραφής, ταυτοποίησης και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
 • Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις αντίστοιχες υπηρεσίες, με την απορρόφηση και του προσωπικού που εργάζεται σε δομές των νησιών. Να πληρωθούν οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε δομές φιλοξενίας.
 • Καμιά εμπλοκή των ΜΚΟ στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό.
 • Να καταργηθεί η συμφωνία Ελλάδας – ΕΕ – Τουρκίας και όποια άλλη συνθήκη τους εγκλωβίζει στα νησιά και τη χώρα.
 • Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μακροχρόνιου εγκλωβισμού.

Ανακοίνωση  – κάλεσμα του Σωματείου συνταξιούχων στον ΕΦΚΑ, ΙΚΑ και λοιπών ταμείων:

Το Σωματείο συνταξιούχων  στον ΕΦΚΑ ,ΙΚΑ και λοιπών ταμείων καλεί τους συνταξιούχους και όλο το Χιώτικο λαό να συμμετάσχει στην Παναιγιακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Βουνακίου την Τετάρτη 27/11/19 στις 6.00 μ.μ .

Συνάδελφοι,το σωματειο μας εκφράζει την αλληλεγγύη του  στους κατατρεγμένους  που ξεριζώνονται από τις πατρίδες τους  εξαιτίας των πολέμων για την αρπαγή του μαύρου χρυσού που έτυχε να διαθέτουν και το ξαναμοίρασμα του κόσμου.Και δεν φτάνει που ξεριζώνονται από τις εστίες τους και θαλασσοπνίγονται,γίνονται για μια ακόμη φορά ο αποδιοπομπαίος τράγος  με τον διπλό εγκλωβισμό που τους επιβάλλουν στην πατρίδα μας και ιδιαίτερα στα νησιά εξαιτίας  της αισχρής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Αυτοί που καρπώνονται τον πλούτο τους ,τους αναγκάζουν να μένουν φυλακισμένοι σε κλειστά κέντρα κράτησης με απρόβλεπτες συνέπειες για τους ίδιους και τους κατοίκους των νησιών.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ  συνεχίζει όπως και προηγούμενα ο ΣΥΡΙΖΑ την «ντροπή» , αφήνοντάς τους  απομονωμένους και χωρίς προοπτική επανένωσης  με τις οικογένειές τους .Οι συμφωνίες ΕΕ-Τουρκίας και του Δουβλίνου που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες στα νησιά δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα στην ζωή των ιδίων αλλά και των κατοίκων,όπως ζητήματα υγείας,παιδείας , φύλαξης κλπ.Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με αυτήν την κατάσταση και να δώσουμε χώρο σε ρατσιστικές διαθέσεις ορισμένων αλλά να παλεψουμε

_Την αιτία που γεννά την προσφυγιά που είναι οι πόλεμοι για τον ορυκτό πλούτο και τους δρόμους μεταφοράς.

_Να καταργηθούν όλα τα Hotspots και να μη δημιουργηθούν άλλα.

_Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να χορηγηθούν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα στους πρόσφυγες για να φτάσουν στις χώρες του τελικού  προορισμού τους.

_ Να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες για όσο καιρό παραμένουν.

_Μέριμνα για τα ασυνόδευτα παιδιά.

_Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στην παροχή υγείας ,παιδείας και πρόνοιας σε όλους τους πρόσφυγες.

_Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις αντίστοιχες υπηρεσίες με την απορρόφηση και του προσωπικού που εργάζεται σε δομές των νησιών.

_Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου έχουν υποστεί ζημιές από το διπλό εγκλωβισμό που τους επέβαλε η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ  ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΟΥΝΑΚΙΟΥ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 27/11/19 στις 6.00 μμ

Στήριξη της Παναιγιακής Ημέρας δράσης για το προσφυγικό από την Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑΜΕΑ Βορείου Αιγαίου

        Η Π.Ο.Α.με Α.Β.Α. στηρίζει την Παναιγαιακή ημέρα δράσης για το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα που τα τελευταία 5 χρόνια ταλαιπωρεί τα νησιά μας και που τους τελευταίους μήνες οι ροές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη κατάσταση τόσο για τα νησιά μας, όσο και για τους ίδιους τους πρόσφυγες οι οποίοι διαβιούν σε συνθήκες αθλιότητας.
Η κινητοποίηση έχει στόχο να μεταφέρει την αγανάκτηση μας με αίτημα τον απεγκλωβισμό των ανθρώπων αυτών από τα νησιά και τη χώρα. Όχι στην μετατροπή των νησιών μας σε «ΦΥΛΑΚΕΣ ΨΥΧΩΝ». Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, θα χειροτερέψουν το πρόβλημα αφού ετοιμάζονται νέα hot spots, πολύ μεγαλύτερα από τα υπάρχοντα και «κλειστά». Δηλαδή φυλακές που θα οδηγήσουν σε νέες εκρηκτικές και απάνθρωπες καταστάσεις.
Καθένας και καθεμιά, όσοι σταθερά έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους και τη θέση τους για κλείσιμο του hot spot κόντρα στις αποφάσεις ΕΕ – Τουρκίας – Ελλάδας πρέπει να συνεχίσουμε πιο δυναμικά! Στη Χίο η συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα γίνει την Τετάρτη 27/11/19, στις 6μμ στην πλατεία Βουνακίου. Στα άλλα νησιά θα γίνει την ίδια μέρα, στα σημεία και την ώρα που οι φορείς έχουν ορίσει.
Εδώ και τώρα απαιτούμε:
 • Να καταργηθεί το αίσχος των hotspots και για το νησί μας η ΒΙΑΛ. Κανένα νέο κέντρο! Στη Χίο να υπάρχει ένας μικρός χώρος καταγραφής, ταυτοποίησης και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
 • Να απλοποιηθούν όλες οι διαδικασίες και να χορηγηθούν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφa στους πρόσφυγε για να απεγκλωβιστούν από τα νησιά και να φτάσουν στη χώρα του τελικού προορισμού τους.
 • Να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες, για όσο καιρό παραμένουν. Να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα για τα ασυνόδευτα παιδιά. Ειδική μέριμνα για τα ΑμεΑ θύματα των πολέμων.
 • Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση και η παροχή υγείας, παιδείας  και πρόνοιας σε όλους τους πρόσφυγες.
 • Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις αντίστοιχες υπηρεσίες, με την απορρόφηση και του προσωπικού που εργάζεται σε δομές των νησιών.
 • Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου έχουν υποστεί ζημιές από το διπλό εγκλωβισμό που επέβαλε η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
 • Καμιά εμπλοκή των ΜΚΟ στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό.

Κάλεσμα του Συλλόγου Γυναικών Χίου

ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΙΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΟΥΝΑΚΙΟΥ ΣΤΙΣ 6ΜΜ.
 
Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, απεγκλωβισμός από τα νησιά και τη χώρα, απομόνωση των ρατσιστικών φωνών!
 
Καλούμε τις γυναίκες του νησιού να εντείνουν την προσπάθεια για έκφραση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, με κάθε τρόπο και κάθε μέσο. Είναι ντροπή να υπάρχουν σήμερα στην χώρα μας και σε άλλες «πολιτισμένες» καπιταλιστικές χώρες στρατόπεδα συγκέντρωσης και εγκλωβισμού ανθρώπων. Να υπάρχουν φυλακισμένοι, απομονωμένοι και χωρίς δυνατότητα επανένωσης με τις οικογένειες τους.
Τα νέα μέτρα που θέσπισε η κυβέρνηση της ΝΔ επιφυλάσσουν για τους ξεριζωμένους ένταση της καταστολής και περιορισμό των δικαιωμάτων όπως με την αλλαγή ουσιαστικά της έννοιας του αιτούντος άσυλου και εγκατάσταση σε τόπους στη μέση του πουθενά με έντονες καιρικές συνθήκες, όπως η φημολογούμενη στο 18ο χιλιόμετρο στο Αίπος. Αλήθεια αυτή είναι η μέριμνα για τα ασυνόδευτα και ανήλικα παιδιά ή τις μωρομάνες;
Να βρεθούμε δίπλα στους κατατρεγμένους, να απαιτήσουμε ανθρώπινες δομές φιλοξενίας, για όσο είναι εδώ, να ενισχυθούν οι μονάδες υγείας με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες ασύλου, Λιμενικού και Αστυνομίας, προκειμένου να ανταπεξέλθουν.
Οι ρατσιστικές κραυγές δεν πρέπει να βρίσκουν έδαφος μέσα στην κοινωνία. Υπεύθυνοι για όλη αυτή την αθλιότητα είναι το κράτος, η κυβέρνηση, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ. Όλοι μαζί συμμετέχουν στις επεμβάσεις που βρωμούν πετρέλαιο στη Μέση Ανατολή.
Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με τις εικόνες της βαρβαρότητας, των εγκλωβισμένων, με τις εικόνες των πνιγμένων που δεν καταφέρνουν να φτάσουν στην στεριά, δεν μπορεί ο ελληνικός λαός που έχει βιώσει τον πόλεμο, την προσφυγιά να μένει απαθής στα διαμελισμένα κορμιά παιδιών στην Συρία, στην Υεμένη και σε δεκάδες άλλες χώρες που διεξάγονται ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.
Έχουμε χρέος να παλέψουμε ενάντια στην αιτία που γεννά την προσφυγιά.
Σήμερα όσο ποτέ χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας ώστε:
 • Να πάρει πίσω η κυβέρνηση τις εξαγγελίες για νέα φυλακή 5000+ προσφύγων και μενταναστών.
 • Να καταργηθεί το αίσχος των hotspots και για το νησί μας η ΒΙΑΛ. Κανένα νέο κέντρο!
 • Να απλοποιηθούν όλες οι διαδικασίες και να χορηγηθούν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα στους πρόσφυγες για να απεγκλωβιστούν από τα νησιά και τη χώρα και να φτάσουν στη χώρα του τελικού προορισμού τους.
 • Να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες, για όσο καιρό παραμένουν. Να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα για τα ασυνόδευτα παιδιά.
 • Αλληλεγγύη στα θύματα των πολέμων και της φτώχειας.
 • Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση και η παροχή υγείας, παιδείας και πρόνοιας σε όλους τους πρόσφυγες.
 • Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις αντίστοιχες υπηρεσίες, με την απορρόφηση και του προσωπικού που εργάζεται σε δομές των νησιών.
 • Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου έχουν υποστεί ζημιές από το διπλό εγκλωβισμό που επέβαλε η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Περισσότερα Νέα

Ντροπή… (vid)

Πρωτοφανείς για τη σύγχρονη Χίο σκηνές βίας εκτυλίχθηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης στο λιμάνι Μεστών. Το...

Στο Νοσοκομείο ο Δήμαρχος, Σταμάτης Κάρμαντζης και ο π.Γεώργιος Κωνσταντίνου (pics)

Στο Νοσοκομείο μεταφέρθηκαν έπειτα από εκτεταμένη χρήση χημικών από τα ΜΑΤ στο λιμάνι των Μεστών,...

Ραγδαίες εξελίξεις: Παραιτείται σύσσωμη η ΝΟΔΕ Χίου

  Ραγδαίες εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία. Σύσσωμη η ΝΟΔΕ Χίου πρόκειται να παραιτηθεί σύμφωνα με πληροφορίες αντιδρώντας...