Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020
9 C
Chios

Ι.Σ.Χ: Η πανδημία στη Χίο δεν αντιμετωπίζεται με νέα κλειστή δομή και την ακατάλληλη δομή-καραντίνα

Θέση σχετικά με πλήθος ζητημάτων όσον αφορά την επιδημιολογική πορεία της Χίου αλλά και τις απόψεις για δημιουργία νέας κλειστής δομής στη Χίο όσο και τη λειτουργία της δομής-καραντίνας στη Λευκωνιά παίρνει ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου. -Ζητά θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας

Θέση σχετικά με πλήθος ζητημάτων όσον αφορά την επιδημιολογική πορεία της Χίου αλλά και τις απόψεις για δημιουργία νέας κλειστής δομής στη Χίο όσο και τη λειτουργία της δομής-καραντίνας στη Λευκωνιά παίρνει ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου.

Ο Ιατρικός Σύλλογος αφού σημειώνει ότι τον Οκτώβρη η Χίος είναι πρώτη σε κρούσματα κορονοϊού στο Βόρειο Αιγαίο, με 105 κρούσματα, καταγγέλλει την αγνόησή του στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Δημαρχείο για τις εξελίξεις της πανδημίας στη ΒΙΑΛ και στο νησί γενικότερα.

Εν συνεχεία, ξεκαθαρίζει ότι η δημιουργία κλειστής δομής στο νησί μας δεν λύνει ούτε το προσφυγικό/μεταναστευτικό ούτε βοηθά στην μείωση της έξαρσης κρουσμάτων στην κοινότητα ενώ ασκεί κριτική για ελλιπή αποσυμφόρηση της ΒΙΑΛ παρά τις σχεδόν μηδενικές ροές.

Στο στόχαστρο και η δομή-καραντίνα στη Λευκωνιά για την οποία από τον Απρίλιο ο Ιατρικός Σύλλογος είχε κρίνει ότι δεν πληροί τις προδιαγραφές λειτουργίας της ως καραντίνα και είχε προτάξει άλλες λύσεις όπως τα καταλύματα ή τα πλοία.

Παράλληλα, ζητά στήριξη και θωράκιση της δημόσιας υγείας στις νησιωτικές περιοχές όπως με κλίνες ΜΕΘ και μόνιμο προσωπικό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι στη Χίο το μηχάνημα για τεστ που διαθέτει το Νοσοκομείο δεν επαρκεί για τις ανάγκες του νησιού ενώ δεν διαθέτουν rapid test ούτε οι πρωτοβάθμιες μονάδες φροντίδας ούτε το Νοσοκομείο.

Τέλος, ζητά στοχευμένους επιδημιολογικούς ελέγχους σε συμπολίτες όπως και τήρηση των κανόνων προστασίας από τον κορονοϊό από τους πολίτες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Χίου:

Tα στατιστικά στοιχεία του ΕΟΔΥ για τον μήνα Οκτώβριο, κατατάσσουν την Χίο πρώτη σε όλο το Βόρειο Αιγαίο σε κρούσματα κορωνοϊού με 105 συνολικά περιπτώσεις έως σήμερα. Το γεγονός αυτό, ενώ κάποιοι δεν το έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα, για τους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» που αντιλαμβάνονταν που οδηγούν οι παραλήψεις, τα λάθη και οι παλινωδίες, μόνο έκπληξη δεν αποτελεί.

 Ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου το τελευταίο διάστημα παρενέβη με πληθώρα εγγράφων και με επίσης μεγάλο αριθμό δελτίων τύπου, τα οποία τις περισσότερες φορές δεν ελήφθησαν καν υπ’ όψιν από τους αρμόδιους φορείς. Για απαντήσεις ή εκδήλωση διάθεσης συνεργασίας στα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν στην πανδημία ούτε λόγος!

Τελευταίο δείγμα αγνόησης του πλέον αρμόδιου θεσμικού οργάνου για τα θέματα της Δημόσιας Υγείας που είναι ο ΙΣΧ, αποτέλεσε η τελευταία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25 Οκτωβρίου υπό το βάρος των δυσμενών εξελίξεων που αφορούν στην εξάπλωση της πανδημίας στο ΚΥΤ της Χίου. Παρότι επιχειρήθηκε η υποβάθμισή της, η ουσία παραμένει ο επιζήμιος για την Δημόσια Υγεία παραγκωνισμός του ΙΣΧ. Θα αποτελούσε μάλιστα περιττό πλεονασμό να αναφέρουμε, πως πριν από κάποια βαρύνουσα σύσκεψη είναι αυτονόητη η τακτική επαφή και ανταλλαγή απόψεων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να προετοιμαστεί με αποτελεσματικό τρόπο και το περιεχόμενο και οι παρεμβάσεις για την από κοινού προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων.

Απέναντι στις κρίσιμες στιγμές που ζούμε, θεωρούμε χρέος μας να καταθέσουμε για άλλη μια φορά τις απόψεις μας για την όσο το δυνατό πληρέστερη και επιστημονικά υπεύθυνη πληροφόρηση της κοινής γνώμης του τόπου μας.

Τελευταία επανέρχεται στο προσκήνιο από διάφορους κύκλους και από όψιμους υποστηρικτές η λύση της δημιουργίας ΠΡΟΚΕΚΑ στο νησί. Για να αντιμετωπίσεις την έξαρση των κρουσμάτων covid-19 στην κοινότητα και στον πληθυσμό των προσφύγων- μεταναστών είναι ουτοπικό να υψώνεις συρμάτινα τείχη για να ασφαλίσεις μέσα τους έναν αερογενώς και με σταγονίδια μεταδιδόμενο ιό, όταν μάλιστα λόγω της ίδιας της λειτουργίας του κέντρου είναι υποχρεωτικό να εισέρχονται καθημερινά εργαζόμενοι σε αυτό το χώρο. Εμείς επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά αυτό που είχαμε δηλώσει και παλαιότερα (μαζί με όλους του επιστημονικούς φορείς της Χίου), ότι η δημιουργία ΠΡΟΚΕΚΑ δεν επιλύει κανένα πρόβλημα στο προσφυγικό, απεναντίας επιβαρύνει το νησί με μια καινούργια μόνιμη δομή.

Η διαχείριση της πανδημίας σε μια νησιωτική περιοχή γίνεται με συγκεκριμένα βήματα στήριξης της δημόσιας υγείας, θωράκισης των δημόσιων δομών υγείας, απλώνοντας ένα δίχτυ προστασίας για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που πληρώνουν το τίμημα της υγειονομικής κρίσης. Τα μέτρα που λαμβάνεις θα πρέπει να στοχεύουν στο σύνολο του πληθυσμού, δεν θα πρέπει να έχουν “αστερίσκους” και εξαιρέσεις, να μην εκπέμπουν αμφίσημα μηνύματα, αλλά πάνω απ΄ όλα πρέπει να ελέγχεις αυστηρά την τήρησή τους.

Η δραστική μείωση στον αριθμό διαμενόντων στη ΒΙΑΛ, παρότι είχε πολλές φορές εξαγγελθεί, δεν έγινε τόσους μήνες που είχαμε μηδενικές ροές. Ας αποφασιστεί να γίνει άμεσα, σήμερα, κάτω από την πίεση της υγειονομικής κρίσης, και όχι αύριο. Η “δομή καραντίνας”, για την οποία έχουμε κοινοποιήσει με έγγραφό μας προς τους αρμόδιους και την κοινή γνώμη τις επιστημονικές μας θέσεις ήδη από τις 10/4/2020, πρέπει να πληροί τους υγειονομικούς κανόνες ώστε να μειώνει τις πιθανότητες περαιτέρω μετάδοσης και σε αυτούς που θα παραμείνουν απομονωμένοι, αλλά και στο σύνολο του πληθυσμού.

Με τα κρούσματα να αυξάνονται πλέον αλματωδώς καθημερινά στη χώρα, οι φωνές αγωνίας των εργαζομένων του νοσοκομείου και τα αιτήματα για άμεση πρόσληψη προσωπικού, για λειτουργία κρεβατιών ΜΕΘ και επάρκεια μέσων ατομικής προστασίας θα πρέπει επιτέλους να εισακουστούν! Η απόφαση για ουσιαστική στήριξη των δομών υγείας του νησιού, (νοσοκομείο και δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας) ακόμα και αυτή την ύστατη στιγμή, έχει ζωτική σημασία στην φάση έξαρσης της πανδημίας

Το μεγάλο άγχος όσων διαχειρίζονται ύποπτα κρούσματα στο νησί μας είναι η ανεπάρκεια του αριθμού των τεστ που διατίθενται για την επιβεβαίωση της διάγνωσης. Δυστυχώς το μηχάνημα που απέκτησε πρόσφατα το νοσοκομείο δεν μπορεί να καλύψει σε αριθμό τεστ τις ανάγκες του νησιού και ακόμη και σήμερα δεν έχουν διατεθεί rapid test ούτε στις μονάδες υγείας της πρωτοβάθμιας (που ορίστηκαν ως μονάδες covid-19), ούτε στο νοσοκομείο. Η διεθνής εμπειρία από χώρες που τα κατάφεραν στη διαχείριση της νόσου, δείχνει ότι η εύκολη πρόσβαση σε τεστ και η ευρεία ιχνηλάτηση μπορεί να αποκαλύψει το σιωπηρό κίνδυνο των ασυμπτωματικών, αλλά και τους συμπτωματικούς με ήπια συμπτωματολογία και τις επαφές τους, να τους απομονώσει και να διασπάσει την αλυσίδα της μετάδοσης. Εμείς ως χώρα με τις γνωστές σε όλους ελλείψεις, αποφασίσαμε να μην κάνουμε ιχνηλάτηση των επαφών των ασυμπτωματικών, αλλά πολλές φορές δεν ελέγχουμε με τεστ ούτε ακόμα και τους συμπτωματικούς. Με τον αριθμό των “ορφανών κρουσμάτων” διαρκώς να αυξάνεται είναι δεδομένο ότι ο ιός αυτή τη στιγμή έχει διασπαρθεί στην κοινότητα, κυκλοφορεί ύπουλα ανάμεσά μας και δεν εντοπίζεται μόνο σε κάποιες γειτονιές, κάποιους δρόμους ή κάποιους πληθυσμούς. Με ανοιχτά τα σχολεία, τις δημόσιες υπηρεσίες, την αγορά, με κόσμο να ταξιδεύει ελεύθερα, είναι λάθος να εστιάζεις πυροσβεστικά μόνο στη ΒΙΑΛ ή σε οποιαδήποτε περιορισμένη περιοχή, και να μην βλέπεις το νησί ως μια ενιαία κοινότητα.

Επιπρόσθετα ο επιδημιολογικός έλεγχος που έγινε τις τελευταίες ημέρες στο «σωρό» στην κεντρική πλατεία, χωρίς τυχαιοποίηση-διαστρωμάτωση του εξεταζόμενου πληθυσμού, μόνο μια επίπλαστη αίσθηση ασφάλειας μπορεί να προσφέρει στους πολίτες της Χίου. Αν θέλουμε να έχουμε μια πραγματική επιδημιολογική εικόνα οι μετρήσεις θα πρέπει να γίνονται στοχευμένα, και για να έχουν αποτέλεσμα, να είναι τακτικοί, ιδιαίτερα σε ομάδες πληθυσμού που παίζουν κομβικό ρόλο στην εξάπλωση (εργαζόμενους δομών υγείας, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους σε κλειστούς πληθυσμούς).

Οι μέρες που βιώνουμε είναι κρίσιμες και η αύξηση των κρουσμάτων έχει φέρει τη χώρα μας στο κατώφλι ενός γενικευμένου lockdown που θα είναι πολύ επώδυνο σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Πριν φτάσουμε σε αυτή την απευκταία λύση υπάρχει λίγος χρόνος ακόμη για να μπορέσουμε να αναστρέψουμε την πορεία. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι τα μέτρα προφύλαξης μας αφορούν όλους και πρέπει να τα τηρούμε ευλαβικά. Στο στάδιο που βρισκόμαστε δεν υπάρχουν ασφαλείς περιοχές, ασφαλείς ηλικίες, ασφαλείς εθνότητες και θρησκείες. Όλοι μαζί συλλογικά θα πρέπει να προστατεύσουμε τους γύρω μας και ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες. Και η πολιτεία να εκπέμψει επιτέλους σαφή και σταθερά μηνύματα προς τους πολίτες και να τους στηρίξει, όπως επίσης και το υγειονομικό σύστημα της χώρας για να μειώσουμε όσο μπορούμε τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

« Καιροί ου μενετοί! »

Περισσότερα Νέα

Χίος Μπροστά: «Ακατανόητη η ενόχληση του Δημάρχου για μεγαλύτερη μείωση των ανταποδοτικών»

Ανακοίνωση του συνδυασμού "Χίος Μπροστά": Αδυνατούμε να καταλάβουμε την ενόχληση του Δημάρχου για την μεγαλύτερη μείωση...

«Δεν θέλουμε το υπερπλεόνασμα του Δήμου να σπαταλάται χωρίς λόγο» (vid)

Κοινή πρόταση κατέθεσαν και υπερψήφισαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής οι αντιπολιτεύσεις του Δήμου Χίου...

Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου για την απώλεια της Μαίρης Παπακωνσταντίνου

Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου για την απώλεια της Μαίρης Παπακωνσταντίνου: Ο Δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης...