Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021
5.4 C
Chios

Social

Η Νέα Μονή σε ταινία εικονικής πραγματικότητας (vid)

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου με την έναρξη της νέας χρονιάς του 2021, έχει τη χαρά να παρουσιάσει τη νέα παραγωγή της, μία ταινία εικονικής πραγματικότητας  (VR 360) για το κορυφαίο μνημείο της Νέας Μονής, εγγεγραμμένο στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Αποτελεί το πρώτο μέρος μιας τετραλογίας, αφιερωμένης στη βυζαντινή ταυτότητα της Χίου και στη σειρά των οκταγωνικών της ναών, στους οποίους η Εφορεία έχει υλοποιήσει τα τελευταία χρόνια εκτεταμένα έργα αποκατάστασης και συντήρησης.

Η ταινία έχει μήκος 15 λεπτά και είναι διαθέσιμη από την ιστοσελίδα της Εφορείας  ( https://efachi.gr/nea-moni-vr-360-4k-video-eikonikis-pragmatikotitas/ ) και  από το κανάλι της στο youtube ( https://youtu.be/MZ9ejwxqTkY ). Η εικόνα της παραγωγής είναι υψηλής ποιότητας 6Κ και είναι η πρώτη φορά που ένα μνημείο της Χίου προβάλλεται με τέτοιον τρόπο.

Με την αξιοποίηση  των  νέων ψηφιακών  δυνατοτήτων, το κοινό μπορεί να προσεγγίσει με  έναν καινοτόμο και πρωτοποριακό τρόπο  το σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της Νέας Μονής. Η  στατική και μονοδιάστατη αφήγηση μετατρέπεται σε ζωντανή εμπειρία, την οποία  ο θεατής βιώνει σαν να βρίσκεται μέσα στο μοναστήρι με  δυνατότητα να κινείται ελεύθερα σε 360 μοίρες, όπως και στον πραγματικό κόσμο.

 Η ταινία  προορίζεται για όλους, αλλά κυρίως προσφέρεται για όσους δεν μπορούν να επισκεφθούν από κοντά τη Μονή είτε γιατί  ζουν μακριά  από το νησί, είτε γιατί τους εμποδίζουν άλλοι λόγοι. Μπορεί να τη  παρακολουθήσει  κανείς από το κινητό τηλέφωνό του,  το τάμπλετ, τον φορητό ή τον επιτραπέζιο υπολογιστή του.  Η εμπειρία αναβαθμίζεται σημαντικά από τη χρήση των χάρτινων ή των ειδικών συσκευών VR 360 που κυκλοφορούν στην αγορά.

Περισσότερα Νέα

Ανοίγουν την Τετάρτη τα σχολεία της Χίου

Επανέρχεται η λειτουργία των σχολείων της Χίου την Τετάρτη 20/1 τα οποία παρέμεναν κλειστά λόγω...

«Διαχρονικά πλημμυρικά φαινόμενα αντιμετωπίζονται με τα 3 έργα που εντάχθηκαν» (vid)

Εντάχθηκαν και χρηματοδοτούνται από το  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου τρία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας για τη...

«Στόχος τα αντιπλημμυρικά να δημοπρατηθούν μέχρι το καλοκαίρι του 2021» (vid)

«Στόχος είναι μέχρι το καλοκαίρι του 2021 να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση...