Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020
13 C
Chios

Social

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχασε τον έλεγχο

Του Ισίδωρου Λω, μέλους Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Χίου:

Η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα, ελάτε στην Ελλάδα. Αυτό ήταν το μήνυμα που είχε στείλει ο πρωθυπουργός από την Σαντορίνη, στις αρχές του καλοκαιριού προς τους ξένους τουρίστες.

Ήταν μόλις είχε τελειώσει το πρώτο κύμα της πανδημίας. Η χώρα μας τα είχε πάει εξαιρετικά. Οι πολίτες έδειξαν ωριμότητα, υπευθυνότητα, τήρησαν τους υγειονομικούς κανονισμούς, πειθάρχησαν μπροστά στο φόβο της αρρώστιας, έδειξαν σεβασμό, και με ευσυνειδησία ο Ελληνικός λαός κατόρθωσε να ξεπεράσει το πρώτο κύμα της πανδημίας, με όσο το δυνατό λιγότερες απώλειες.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά από την επιτυχία της περασμένης άνοιξης, επιτυχία η οποία προήλθε από τις προσπάθειες των πολιτών, και μέχρι να ξεσπάσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας, είχε πάρα πολύ χρόνο στη διάθεση της για να εφαρμόσει τις κατάλληλες πολιτικές, ώστε η χώρα μας να είναι εξοπλισμένη και προετοιμασμένη απέναντι στην φθινοπωρινή αναζωπύρωση του κορωνοϊού.

Δυστυχώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ενώ είχε την οικονομική δυνατότητα, και με τα 37 δις που βρήκε από την προηγούμενη κυβέρνηση στα ταμεία, και με την οικονομική ενίσχυση που έκτακτα λόγω πανδημίας έδωσε η Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα, αντί να φροντίσει να φτιάξει μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), αντί να κάνει προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού στο ΕΣΥ, αντί να κάνει προσλήψεις περισσότερων εκπαιδευτικών στα σχολεία, και να βρει αίθουσες ώστε να μην γίνονται μαθήματα σε τάξεις με 25 και 27 παιδιά, αντί να φροντίσει να ενισχύσει με οχήματα τα μέσα μεταφοράς για να υπάρξουν περισσότερα δρομολόγια ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός, αντί να πράξει αυτά τα βασικά πράγματα, η κυβέρνηση προτίμησε να ξοδέψει λεφτά για άλλους σκοπούς.

Η Νέα Δημοκρατία προτίμησε να ξοδέψει εκατομμύρια ευρώ στα κανάλια, ώστε να δημιουργήσει ένα ισχυρό σύστημα κυβερνητικής προπαγάνδας, προτίμησε να πετάξει λεφτά σε στημένα σεμινάρια του κύριου Βρούτση, τα περίφημα σκόιλ ελικικού, και φυσικά μην ξεχνάμε τον μεγάλο περίπατο του κύριου Μπακογιάννη στη Αθήνα, ένα αποτυχημένο έργο στο οποίο πετάχτηκαν και εκεί πάρα πολλά λεφτά.

Δηλαδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξόδεψε πολλά εκατομμύρια ευρώ, λεφτά της χώρας, σε ανοησίες και σε κολλητούς, ενώ αγνόησε και άφησε ξεκρέμαστο το εθνικό σύστημα υγείας απέναντι στο νέο κύμα της πανδημίας που όλοι γνωρίζαμε ότι θα ερχόταν, αφού οι επιστήμονες είχαν έγκαιρα προειδοποιήσει.

Σήμερα η κατάσταση έχει ξεφύγει, η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο, η χώρα βρίσκεται στο έλεος της πανδημίας. Κάθε μέρα μετράμε πάνω από 1500 κρούσματα, ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι τριψήφιος, και έχουμε περίπου από 8 έως 13 νεκρούς κάθε μέρα. Τα νοσοκομεία δίνουν μάχη και βρίσκονται πλέον στα όρια τους. Βγήκε απόφαση να αναβληθούν το 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων. Το σύστημα δεν επαρκεί, και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει στο μέλλον.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ας ξεκολλήσει επιτέλους από τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της, και ας πάρει μέτρα πρωτίστως για να υποστηριχτεί το ΕΣΥ. Άμεσα να γίνουν προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών. Άμεσα να γίνει επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ. Άμεση συνταγογράφηση των διαγνωστικών τεστ. Άμεση και ουσιαστική εμπλοκή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Βιώνουμε δύσκολες καταστάσεις. Η κυβέρνηση ας αφήσει το πονηρό αφήγημα της ατομικής ευθύνης, και ας κοιτάξει τις δικές της ευθύνες. Χρέος της είναι να προστατεύσει την υγεία των πολιτών, και να σταματήσει να χρησιμοποιεί την πανδημία ως εργαλείο πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Περισσότερα Νέα

Μητσοτάκης: Στο τέλος του έτους τα εμβόλια στην Ελλάδα – Δεν θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός

Εως τα τέλη του έτους θα έχουν φτάσει στην Ελλάδα τα πρώτα εμβόλια δήλωσε ο...

Βήμα στους νέους με ερωτηματολόγιο από την «Συμπαράταξη Πολιτών»

Η περιφερειακή παράταξη Βορείου Αιγαίου δίνει βήμα στους νέους 17 έως 39 ετών μέσω ερωτηματολογίου...

Επέλεξαν να μην διασφαλίσουν την δημόσια υγεία

Της Ευαγγελίας Μανιτσούδη, εκπαιδευτικού, μέλους ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Χίου: Ξανά  κλεισμένοι, στο σπίτι με...