Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020
16 C
Chios

Social

Η Γαλλία τιμά τον Δήμο Αβδελιώδη

Η Γαλλία τιμά τον Δήμο Αβδελιώδη, διοργανώνοντας προς τιμή του ένα μεγάλο αφιέρωμα. Έπειτα από πρόσκληση της Ελληνικής Κοινότητας των Παραλίων Άλπεων, ο βραβευμένος δημιουργός θα ταξιδέψει τον Φεβρουάριο (6-10/2) στη Νίκαια και την Τουλόν, παρουσιάζοντας την «Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου με πρωταγωνίστρια την Βερόνικα Αργέντζη, καθώς και τρεις από τις πιο χαρακτηριστικές ταινίες του: «Η Εαρινή Σύναξη των Αγροφυλάκων», «Το Δέντρο που Πληγώναμε» και «Αθέμιτος Ανταγωνισμός».

Ο επιδραστικός Έλληνας δημιουργός του θεάτρου και του κινηματογράφου έχει συνδυάσει το όνομά του με παραστάσεις και ταινίες, οι οποίες άνοιξαν νέους δρόμους, τόσο στη θεατρική όσο και στην 7η τέχνη. Τα έργα του τοποθετούν σε πρώτο πλάνο τον άνθρωπο και άπτονται ζητημάτων οικουμενικών, ξεπερνώντας με την θεματολογία και την αισθητική τους τα ελληνικά σύνορα. Οι επιλογές του καθώς και το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα αυτών του έχουν χαρίσει διθυραμβικές κριτικές και ευρωπαϊκή αναγνώριση. Δεν είναι τυχαίο πως πολύ συχνά τον καλούν στο εξωτερικό, προκειμένου να παρουσιάσει δουλειές του, αλλά και την πρωτοποριακή μέθοδο εκφοράς του λόγου που έχει αναπτύξει.

Μέσω αυτής αλλάζει ριζικά τη σχέση μας με κορυφαία κείμενα της Ελληνικής γραμματείας, καθώς τα καθιστά απόλυτα κατανοητά και οικεία.
Θα μπορούσε κανείς να πει, πως ο Δήμος Αβδελιώδης είναι άτυπα μεν, πολύ ουσιαστικά δε, ο πρεσβευτής του ελληνικού πολιτισμού στην Ευρώπη.

Πηγή

Περισσότερα Νέα

Προκαλεί τους νησιώτες η κυβέρνηση: ” Οι δομές θα είναι προς όφελος τους”

Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση προχωρά με αποφασιστικότητα στη δημιουργία των νέων κλειστών δομών στα...

Γενική απεργία την Τετάρτη σε Χίο και Λέσβο

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και οι Δήμοι της Περιφέρειας καταδικάζουν τη βάρβαρη και άκρως επιθετική...

Νέο ραντεβού στις 14.30 στο ΦΟΒ για την παράκληση στο Φλώρι

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα δηλώνουν οι Χιώτες πολίτες που συγκεντρώθηκαν μαζικά στην Πλατεία Βουνακείου...