Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ: ΑΦΙΞΕΙΣ, ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΚΗΝΙΚΟ ΦΟΒΟΥ (PHOTOS)
Από το βράδυ της Πέμπτης ο λιμένας Χίου εκκενώθηκε από τους πρόσφυγες και μετανάστες που εδώ και μία σχεδόν εβδομάδα είχαν προβεί στην κατάληψή του.
Ωστόσο, πριν την εκκένωσή του διαδραματίστηκαν σοβαρά επεισόδια όταν 150 πολίτες του νησιού ζητούσαν την άμεση απομάκρυνση των προσφύγων.
Να σημειωθεί ότι μερίδα γυναικόπαιδων που είχαν καταλύσει στο στέγαστρο επιβίβασης του δυτικού λιμένα εκδιώχθηκαν από την ομάδα των 150 – 200 ατόμων με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση, ενώ αστυνομικοί και λιμενικοί αλλά και 50 περίπου αλληλέγγυοι προσπάθησαν να τους προσφέρουν ομαλή μετακίνηση. Στην υποστήριξη των μεταναστών συνέδραμαν και 50 αλληλέγγυοι ένας εκ των οποίων προπηλακίστηκε.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των γεγονότων μια γυναίκα υπέστη υστερικό σοκ και μεταφέρθηκε στο Σκυλιτσειο όπου τις παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.
Την ίδια στιγμή της έντασης στο λιμάνι βρίσκονταν ο Λιμενάρχης Χίου, Χρήστος Φραγκιάς, από κοινού με το Δήμαρχο, Μανόλη Βουρνού, τους δυο αντιδημάρχους, Δημήτρη Καράλη και Γιώργο Καραμανή, τον αστυνομικό δ/ντη, Ανδρεά Δαμίρη, και το διοικητή της σχολής μηχανικών εμπορικού ναυτικού, Γιώργο Σκανδάλη, οι οποίοι προσπάθησαν να πείσουν τους πρόσφυγες και μετανάστες να αποχωρήσουν ειρηνικά από το χώρο.
Να σημειωθεί πως 2 διμοιρίες των ματ κλήθηκαν μετά τα μεσάνυχτα για να συνδράμουν στην προσπάθεια εκκένωση του λιμανιού εξασφαλίζοντας αφενός την προστασία των προσφύγων και αφετέρου την ομαλή απομάκρυνσή τους.
Λίγο μετά τα επεισόδια το λιμενικό προχώρησε σε 10 συλλήψεις Σύρων, καθότι όπως ανέφερε στην Πατρίδα ο Λιμενάρχης, Χρ. Φραγκιάς, εμπόδιζαν τους πρόσφυγες και μετανάστες να συμμορφωθούν στη διαδικασία μετακίνησης στους προβλεπόμενους χώρους στη Σούδα και το ΔΗΠΕΘΕ στην οδό Λάδης. Σε βάρος τους σχηματίζεται δικογραφία με τις κατηγορίες της απείθειας και αντίστασης κατά της αρχής.
Εν τω μεταξύ σήμερα δεν σημειώθηκαν αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στη Χίο και άρα ο αριθμός των παραμενόντων σε ΒΙΑΛ και Σούδα ανέρχεται στους 2000.
Στο μεταξύ με έγγραφο της η Χιακή συμπολιτεία ζητά άμεση υλοποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, ασπίδα για τη δημοκρατία και την ανθρωπιά στο νησί.
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιο Χίου ξεκινά με την ομόφωνη απαίτηση για «την τήρηση μέσα στην ταγμένη προθεσμία του εξωδίκου όλων των όρων της υφιστάμενης σύμβασης μεταξύ του Δ. Χίου και του Ελληνικού Δημοσίου και κυρίως την τήρηση του όρου ότι η ΒΙΑΛ αποτελεί Κέντρο Πρώτης Υποδοχής και όχι Κέντρο Κράτησης. Σε αντίθετη περίπτωση ζητά την άμεση αποχώρηση του Ελληνικού Δημοσίου από το ακίνητο της ΒΙΑΛ, τη λύση της σύμβασης και το κλείσιμο του Κέντρου».

