Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020
10.6 C
Chios

Social

Η Χίος τιμά τους συντρόφους του Ρήγα Φεραίου

Με πρόταση του κ. Γεωργίου Σούρλα πρ. Υπουργού – Αντιπροέδρου της Βουλής, στο Βελιγράδι τον Ιούνιο του 2015 οι Δήμαρχοι Φερών, Ζίτσας, Καστοριάς, Σιάτιστας, Λευκωσίας Κύπρου και Χίου δημιούργησαν το Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής» και αποφάσισαν από κοινού να τιμούν κάθε χρόνο τους Συντρόφους του Ρήγα στους τόπους καταγωγής τους, διοργανώνοντας εκδηλώσεις τιμής και μνήμης.

Στις 24 Ιουνίου 2019, συμπληρώνονται 221 χρόνια από τον μαρτυρικό θάνατο του εθνομάρτυρα “Ρήγα Βελεστινλή – Φεραίου’” και των συντρόφων του, οι οποίοι μαρτύρησαν στον “Πύργο Νεμπόισα” του Βελιγραδίου, το έτος 1798 και φέτος είναι η σειρά του Δήμου Χίου, ύστερα από τους Δήμους Βοΐου, Ζίτσας Ιωαννίνων, Σιάτιστας, να αποδώσει τιμή στους δικούς της ήρωες: τον Ευστράτιο Αργέντη και τον Αντώνιο Κορωνιό.

O Δήμος Χίου με τη συνεργασία του Προέδρου του Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας ”Ρήγας Βελεστινλής” κ.Γεώργιο Σούρλα και την υποστήριξη της Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Χίου “Κοραής” και της Χορωδίας Χίου πρόκειται να διοργανώσει εκδηλώσεις τιμής του Ρήγα Φεραίου – Βελεστινλή και των συντρόφων του το Σαββάτο 22 Ιουνίου 2019. Στην εκδήλωση συμμετέχουν εκπρόσωποι από τους Δήμους από όπου κατάγονται ο Ρήγας και οι Σύντροφοί του Βοΐου(Σιάτιστας), Φερών, Ζίτσας, Λευκωσίας, Καστοριάς και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαρκίδες Πούλιου Βοΐου.

Περισσότερα Νέα

«Η νέα δομή θα θωρακίσει τη Χίο και θα μειώσει τις ροές» (vid)

Λίγες ώρες πριν την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Υπουργός Μετανάστευσης Ν.Μηταράκης στέλνει μήνυμα στους...

Στους ρυθμούς της Μόστρας και η Πόλη

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες και οι ρυθμοί ανεβαίνουν για τη διοργάνωση της φετινής...

Αντίθετος με την πρόταση Ξενάκη ο Δήμαρχος Σ.Κάρμαντζης

Αποστάσεις από την πρόταση Ξενάκη παίρνει ο Δήμαρχος Χίου Σ.Κάρμαντζης λίγες ώρες πριν την έκτακτη...