Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2020
24 C
Chios

Social

Γιατί Χιακή Συμπολιτεία ξανά?

Γιατί Χιακή Συμπολιτεία ξανά;

15 + 1 λόγοι

Του Κώστα Ζαφείρη

Την άνοιξη του 2014, με διαίσθηση και σαφή πολιτική θέση είχα συνταχθεί στις τότε δημοτικές εκλογές με την Χιακή Συμπολιτεία με επικεφαλής την Ερμιόνη Φρεζούλη, για 10+1 λόγους (μπορείτε να τους δείτε εδώ). Πέντε χρόνια μετά, έχω να καταθέσω 15 λόγους ακόμα (συν έναν ακόμα, bonus για όσους και όσες φτάσουν στην τελευταία πίστα!)

 1. Δεν μας πρόδωσαν. Οι δυο δημοτικές μας σύμβουλοι κι οι άλλοι/άλλες αιρετοί,  κράτησαν ψηλά  το κεφάλι και αντιστάθηκαν στις πιέσεις ήδη από το 2015 όταν ο ημιμνημονιακός σύριζανελ ζητούσε να παραδοθούν τα διαθέσιμα του δήμου στο ταμείο των δανειστών. Υπερασπίστηκαν αρχές, αξίες και όχι θέσεις και θεσούλες.
 2. Αντισταθήκαμε. Στο δημοψήφισμα του ΟΧΙ η Χιακή Συμπολιτεία πήρε καθαρή θέση με μια συγκλονιστική ομιλία της Δέσποινας Τσαρδάκα στην πλατεία Βουνακίου, άλλοι πήραν πίσω τα όχι τους, τα έκαναν ΝΑΙ και τώρα χωρίς αιδώ  πλασάρονται ως καλοί υποψήφιοι.
 3. Δουλέψαμε. Δεν υπήρξε δημοτικό συμβούλιο χωρίς παρουσία της Χιακής Συμπολιτείας. Ακόμα και στα «μικρά» θέματα που διάφοροι σημερινοί ψηφοσυλλέκτες ήταν απόντες, εμείς ήμασταν εκεί πάντα, με θέση και πρόταση!
 4. Μας απογοήτευσαν. Είχαν έρθει ως άνθρωποι φρέσκοι με «νέες ιδέες» οι άνθρωποι της σημερινής δημοτικής αρχής. Έκαναν μια μίζερη διαχείριση, συμβιβάστηκαν με τις περικοπές, δεν διεκδίκησαν.
 5. Δεν άλλαξε τίποτα. Μια καθοριστική ερώτηση που πρέπει να κάνουμε όλοι και όλες στον εαυτό μας: Βελτιώθηκε η ζωή μου σε όσα αφορούν το δήμο μου; Όχι, δεν βελτιώθηκε.
 6. Συλλογικά γινόμαστε καλύτεροι και καλύτερες. Η παράταξη της Χιακής Συμπολιτείας λειτούργησε από το 2014 με τακτικές μηνιαίες ανοιχτές συνελεύσεις. Πότε λίγοι, πότε περισσότεροι, αλλά πάντα με το πνεύμα της ομάδας. Πόσοι μπορούν να το πουν αυτό;
 7. Δεν πιστεύουμε σε Μεσσίες. Συνήθως οι δημοτικοί συνδυασμοί φτιάχνονται γύρω από έναν ισχυρό (άνδρα συνήθως, omg) και λέγεται Βουρνουδόπουλος, Καρμαντζίδης, Τριανταφυλλίδης, Καραβασιλόπουλος και λοιπά. Είπαμε να το πάμε αλλιώς. Συλλογική εκπροσώπηση, δύσκολο αλλά αναγκαίο.
 8. Αγκαλιάσαμε. Τους πρόσφυγες που έφταναν στο νησί μας ως αποδιωγμένους από πόλεμο και φτώχια. Με αισθήματα αλληλεγγύης, με ανιδιοτέλεια και προσωπικό κόστος. Και τώρα και για το μέλλον.
 9. Υπερασπιστήκαμε. Τον πολιτισμό όταν έκλεισαν το περιφερειακό θέατρο, τον Παρθένη όταν τον τσιμέντωναν, το λιμάνι όταν το ξεπουλούσαν.
 10. Προτείναμε. Με ολοκληρωμένες προτάσεις. Για τον τουρισμό, για τις συγκοινωνίες, για την κοινωνική πολιτική, για το χωροταξικό, για τα εισιτήρια, για την Πινακοθήκη και το Ομήρειο. Ελάχιστα μας άκουσαν, ωστόσο ήμασταν εκεί για να τα λέμε.
 11. Σταθήκαμε απέναντι. Στο σεξισμό, στο ρατσισμό, στην άνιση μεταχείριση, στις πλακίτσες στο δημοτικό συμβούλιο που αναπαράγουν στερεότυπα και στοχοποιούν ανθρώπους.
 12. Μιλήσαμε για τα χρέη προς το Δήμο από συμπολίτες μας που δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν, για τους συνδημότες που δεν είναι κακοπληρωτές ή μπαταξήδες αλλά σκληρά δοκιμαζόμενοι άνθρωποι. Και για τους μεγαλοφειλέτες μεγαλοκαρχαρίες που έπρεπε να πληρώσουν …χθες.
 13. Αποκαλύψαμε. Την μπίζνα του ΥΠΕΡΤΑΙΠΕΔ που έχει κατσικωθεί στη μισή δημοτική και δημόσια περιουσία. Και το κάναμε με σκληρή και εθελοντική δουλειά, μέτρο μέτρο, όταν οι λοιπές παρατάξεις μακαρίως κοιμούνταν.
 14. Αγωνιζόμαστε για έναν δήμο διεκδικητή, συμπαραστάτη στο δημότη που έχει ανάγκη, συμμετοχικό, όπου να ακούγεται η φωνή της γειτονιάς και του χωριού, η φωνή της κοινωνίας.
 15. Πάνω απ’ όλα παλεύουμε για ισότητα, αξιοπρέπεια, δημοκρατία και διαφάνεια, δίχως επιτελεία, σωτήρες, γραμμές, ρουσφέτια, υποχρεώσεις, ψευτοχαμόγελα, ταξίματα, υποσχέσεις, χτυπήματα στην πλάτη, συναλλαγές, διαπλοκές, πάρε δώσε, ιλουστρασιόν φυλλάδια και χρήμα στην προεκλογική διαμάχη!

Αφού έφτασες μέχρι το #15 ένα ακόμα πόιντ, προσωπικό, το κέρδισες:

Μου λένε φίλοι και γνωστοί και σύντροφοι ακόμα

Κάτσε με τα βιβλία σου αφού δεν έχεις κόμμα

Το σκέφτομαι έτσι κι αλλιώς μα για την αλητεία

Θα βάλω υποψήφιος με τη Συμπολιτεία

Καλά μυαλά, ψηφίστε Χιακή Συμπολιτεία, κι εμένα αν ψηφίσετε δεν θα με χαλάσει.

 

Κώστας Ζαφείρης

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη Χιακή Συμπολιτεία

Περισσότερα Νέα

Η συνέχιση της λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων στα ΚΥΤ παρέμεινε στα λόγια (vid)

Ακόμα περιμένουν στην Περιφέρεια το Υπουργείο Μετανάστευσης και τον Υπουργό Ν. Μηταράκη να προχωρήσει στην...

Αντιδράσεις από τις τουρκικές εταιρείες για το παρατεταμένο κλείσιμο της γραμμής Χίου – Τσεσμέ (vid)

Να παραμείνουν κλειστά τα σύνορα με την Τουρκία και για τις εμπορεύματα επιμένει ο Αντιπεριφερειάρχης...

Γενική Συνέλευση και Εκλογές στο Κοι.Σ.Π.Ε.

Σύμφωνα με το νόμο και το καταστατικό του Συνεταιρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο καλεί τα μέλη...