Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021
5.4 C
Chios

Social

Ευεργετική και για την αντιμετώπιση του ιού της γρίπης η μαστίχα (vid)

Με σπουδαία αποτελέσματα η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο μεγάλο επιστημονικό περιοδικό General Virology

Μια σημαντική στιγμή για τη μαστίχα συνιστά η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο μεγάλο επιστημονικό περιοδικό Journal of General Virology και χρηματοδοτήθηκε από 5 Πανεπιστήμια της Κορέας και το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι των ΗΠΑ καθώς, με βάση τη μελέτη αυτή, παρουσιάζεται για πρώτη φορά η επίδραση της μαστίχας στην προστασία από τον ιό της γρίπης τύπου Α.

Η μελέτη εκπονήθηκε τόσο εργαστηριακά όσο και σε πειραματόζωα.

Στο πρώτο στάδιο διαπιστώθηκε ότι η μαστίχα μείωσε δραματικά τα αποτελέσματα της μόλυνσης από τον ιό, στην παραγωγή του rna στα κύτταρα του ξενιστή άρα και στην μετάφραση του rna σε πρωτεΐνες και τα μολυσματικά κομμάτια του ιού.

Στην ουσία, όπως εξηγεί ο Γενικός Διεθυντής της ΕΜΧ και Υπεύθυνος Ανάπτυξης και Έρευνας, Ηλίας Σμυρνιούδης, η μαστίχα δεν σκότωσε τον ιό αλλά απέτρεψε το να εισέλθει ο ιός στα κύτταρα του ξενιστή.

Σε δεύτερο επίπεδο υπήρξε η μελέτη σε πειραματόζωα, με τα αποτελέσματα και εκεί να είναι πολύ σημαντικά καθώς η μαστίχα μείωσε σε πολύ μεγάλο ποσοστό τη θνησιμότητα από τον ιό, την απώλεια βάρους των πειραματόζωων και την μόλυνση των κυττάρων στους πνεύμονες.

Ο κ.Σμυρνιούδης ανέφερε ότι πρόκειται για μια αρχική μελέτη σε ένα μεγάλο επιστημονικό περιοδικό που μπορεί να οδηγήσει ερευνητές να προχωρήσουν πιθανά και σε κλινική μελέτη ενώ με τον τρόπο δράσης της η μαστίχα θα έχει εφαρμογή σε άλλους ιούς.

Περισσότερα Νέα

Ανοίγουν την Τετάρτη τα σχολεία της Χίου

Επανέρχεται η λειτουργία των σχολείων της Χίου την Τετάρτη 20/1 τα οποία παρέμεναν κλειστά λόγω...

«Διαχρονικά πλημμυρικά φαινόμενα αντιμετωπίζονται με τα 3 έργα που εντάχθηκαν» (vid)

Εντάχθηκαν και χρηματοδοτούνται από το  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου τρία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας για τη...

«Στόχος τα αντιπλημμυρικά να δημοπρατηθούν μέχρι το καλοκαίρι του 2021» (vid)

«Στόχος είναι μέχρι το καλοκαίρι του 2021 να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση...