Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα συνεδρίων του Ομηρείου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης η ενημερωτική συνάντηση με θέμα «Νέες ευκαιρίες ανάπτυξης από την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της Χίου».
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η αξιοποίηση των κοιτασμάτων αντιμονίου στον Κέραμο και, ενώπιον πλήθους συμπολιτών από τη βόρεια Χίο, παρατέθηκαν ομιλίες από την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη και ειδικούς επί του θέματος των ορυκτών πόρων.
Τον λόγο αρχικά πήρε ο Δήμαρχος Χίου, Γιάννης Μαλαφής, που ανέφερε ότι μόλις έμαθε για την πιθανότητα διερεύνησης του μεταλλευτικού χώρου του Κεράμου από το δημόσιο, έσπευσε στο Υπουργείο και ζήτησε την ενημερωτική συνάντηση αλλά και διαβούλευση για να ξεκαθαριστεί το ζήτημα.
Ο ίδιος δήλωσε θετικός στο να διερευνηθεί η δυνατότητα αξιοποίησης των κοιτασμάτων αντιμονίου στον Κέραμο αλλά η δημοτική αρχή θέτει δυο προϋποθέσεις. Αφενός η προκήρυξη να εμπεριέχει το μουσειακό κομμάτι με δημιουργία πάρκου μεταλλευμάτων Κεράμου αναφερόμενο στην ιστορία των Κεραμείων αφετέρου τη διασφάλιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων για αδιάληπτη ροή του φυσικού πόρου.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, Παντελής Βρουλής, δήλωσε ότι η Περιφέρεια θα σταθεί αρωγός σε ενέργειες ανάπτυξης των νησιών του Βορείου Αιγαίου εφόσον, όμως, υπάρχει η συγκατάθεση όλων εμπλεκομένων φορέων και των πολιτών της Χίου.
Ο Βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Σταύρος Μιχαηλίδης, στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ουσιαστική διαβούλευση και δήλωσε αιφνιδιασμένος μιας και προσκλήθηκε λίγες ώρες πριν τη συνάντηση δίχως να προηγηθεί καμία συζήτηση και συνάντηση για το θέμα.
Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, ανέφερε ότι στόχος της άφιξης του κλιμακίου του Υπουργείου και των επιστημόνων είναι να παρουσιαστεί στους πολίτες η πρόθεση του δημοσίου για αξιοποίηση των κοιτασμάτων και όχι να βρεθεί η τοπική κοινωνία προ τετελεσμένων. Ξεκαθάρισε, παράλληλα, ότι πρώτα θα πρέπει να προχωρήσει έρευνα για τα κοιτάσματα και εν συνεχεία η πιθανή αξιοποίηση του αντιμονίτη.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι εφόσον προχωρήσει η μεταλλευτική δραστηριότητα υπάρχει σαφής πρόβλεψη για Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, αξιοποίηση της μεταλλευτικής κληρονομιάς, ασφάλεια των εργαζομένων, ουσιαστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και προστασία του περιβάλλοντος.
Ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, υπογράμμισε ότι το Υπουργείο δίνει μεγάλη έμφαση σε όλη τη γκάμα εξορυκτικών δραστηριοτήτων προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι προκλήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο με κυριότερη αυτή της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Ακόμη, διαβεβαίωσε ότι η συμμόρφωση του οποιουδήποτε επενδυτή στην εθνική και κοινοτική νομοθεσία για το περιβάλλον, την ασφάλεια και την υγιεινή των εργαζομένων είναι εκ των ουκ άνευ και θα απαιτηθούν οι βέλτιστες πρακτικές ωστόσο αυτό που προηγείται είναι η έρευνα και μετά η δύσκολη διαδικασία της κατάρτισης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
«Δεν ερχόμαστε για να εκβιάσουμε», πρόσθεσε.
Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Μεταλλευτικών Ενεργειακών και Βιομηχανικών Ορυκτών, Ιωάννης Ζαφειράτος, παρουσίασε χάρτες της εκτιμώμενης περιοχής ενδιαφέροντος που εκτείνεται από τα Αγιάσματα μέχρι τη Βολισσό όμως η τελική περιοχή αξιοποίησης θα προκύψει έπειτα από μελέτες ενώ δήλωσε ότι θα υπάρξει προσπάθεια να αποφευχθούν περιοχές natura.
Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλέξανδρος Κουλίδης, επεσήμανε ότι στην διαδικασία λήψης απόφασης που θα προκύψει έπειτα από δημόσια διαβούλευση θα συμμετάσχουν οι φορείς του έργου, η δημόσια διοίκηση, η αυτοδιοίκηση, οι επιστήμονες περιβάλλοντος και οι πολίτες και φορείς συλλογικής εκπροσώπησης.
Όσον αφορά τις περιοχές natura, ο κ.Κουλίδης σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει δική οδηγία που ρυθμίζει τον τρόπου μπορούν να ασκηθούν εξορυκτικές δραστηριότητες σε περιοχές natura υπό λεπτομερείς δεσμεύσεις.
Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ορυκτών Πόρων και Μεταλλευτικής, Κώστας Λασκαρίδης, μίλησε για την αναγκαιότητα να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη με την τοπική κοινωνία με ειλικρινή διάλογο και παρουσίασε τα στάδια της μεταλλευτικής έρευνας που θα προκύψουν μετά την προκήρυξη του διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού ενώ υπογράμμισε ότι ο κύριος λόγος κρισιμότητας του αντιμονίτη είναι οι περιορισμένες επιλογές αντικατάστασής του.
Ο Γενικός Διευθυντής ΣΜΕ, Χρήστος Καβαλόπουλος, παρουσίασε τα οφέλη από την μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή του Κεράμου που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την δημιουργία νέων αξιόλογων θέσεων εργασίας με αναζωογόνηση ξεχασμένων περιοχή, την εξάλειψη του κινδύνου πυρκαγιών και την γεωπολιτική σημασία που θα προσδώσει στο νησί ως το μόνο σε όλη την Ευρώπη στην εκμετάλλευση αντιμονίου.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε για την χρήση νέων μέσων που θα διασφαλίζουν την ποιότητα του περιβάλλοντος, την παρακολούθηση των υδάτινων πόρων και τις συνθήκες εργασίας.