Γ.Κατσογιάννης: Η επέκταση της αφαλάτωσης λύση για το πόσιμο νερό στη Χίο (vid)
Στο πλαίσιο του τριημέρου δράσεων της ΔΕΥΑΧ για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού στην «Πατρίδα» μίλησε ο Γιάννης Κατσογιάννης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, Διευθυντής του Ινστιτούτου Αειφόρου Διαχείρισης των Υδάτων και Δικαίου του Νερού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, ο οποίος προέκρινε την επέκταση της αφαλάτωσης ως τη λύση για το πρόβλημα με το πόσιμο νερό στη Χίο.
Συγκεκριμένα, ο κ.Κατσογιάννης, αφού εξήγησε τη διαδικασία λειτουργίας των αφαλατώσεων, σημείωσε πως η λύση των αφαλατώσεων είναι αναπόφευκτη για σταθερή ποσότητα και ποιότητα πόσιμου νερού.
Όσον αφορά την άρδευση, ο Γιάννης Κοτσογιάννης αναφέρθηκε σε μια σειρά μέτρων που μπορούν να παρθούν ειδικά ως αποτέλεσμα ανομβρίας.
Συγκεκριμένα:
-Έμφαση για επαναχρησιμοποίηση των υδάτων από τον βιολογικό καθαρισμό.
-Αξιοποίηση των φραγμάτων.
-Μείωση κατανάλωσης
-Γεωργία ακριβείας και ενδεχόμενα αλλαγές καλλιεργειών