Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020
21 C
Chios

Social

Γ.Αμπαζής: Σοβαρά ερωτηματικά για την τύχη των αρχαιολογικών ευρημάτων στο Κολλέγιο

Η Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου παρενέβη διά του εκπροσώπου της στον Περιφερειάρχη κ.Μουτζουρη  θέτοντας  θέμα την εφαρμογή  της  ομόφωνης απόφασης 651/2020,της 26-6-20 της Ο.Ε. για την Εκπόνηση της μελέτης Διαμόρφωσης Περιβάλλοντα Χώρου Κολλεγίου Χίου, προϋπολογισμού  73.831,56 ευρώ.

     Ο περιφερειάρχης κ.Μουτζουρης  δεσμεύτηκε ότι άμεσα κατά την επίσκεψη του στη Χίο  θα  συμβάλει  στην υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης.

    Όσον αφορά τα λεχθέντα  σε συνέντευξη της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητα, σοβαρά ερωτηματικά ,για τους χειρισμούς της, στην αρχαιολογική έρευνα στον αύλειο χώρο του Κολεγίου.

 Συγκεκριμένα:

 • Έχουν  ολοκληρωθεί οι  ανασκαφικές εργασίες στον αύλειο χώρο του Κολλεγίου ή μήπως Όχι;

 • Ποιός έκανε την εισήγηση προς το Τοπικο  Συμβούλιο Αρχαιοτήτων Βορείου Αιγαίου,για το σύνολο των ανασκαφικών εργασιών και ευρημάτων;

 • Ποιός πρότεινε την καταχωση (εκτός από τους δύο πάνω Θαλαμωτους συλλειμενους Ελληνιστικούς τάφους) των ευρεθέντων αρχαιολογικών ευρημάτων όπως:

 1. Το   υστερο ρωμαϊκό καμίνι.

 2. Τους Κεραμικούς αγωγούς ύδρευσης.

 3. Το Τείχος ( όριο της αρχαίας πόλης).

 4. Τους δύο Ελληνιστικούς λαξευτούς θαλαμωτούς τάφους.

.

 • Γιατί όταν ανακαλύπτεις ένα  ασύλητο  Ελληνιστικό Θαλαμωτό τάφο(κάτω),με σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα ,όπως κεραμικά κτερίσματα,γύρω από ανθρώπινο σκελετό και όπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ,και χρυσά….., αποφασίζεται αυθαίρετα – παρά την επιστημονική πρακτική – να σταματήσει η  αρχαιολογική ανασκαφή και να μην ανοίξει ο διπλανός  σφραγισμένος ασύλητος Ελληνιστικός θαλαμωτός τάφος!!!!!.

 • Γιατί δεν καταθέτει τα αδιάψευστα στοιχεία της, όπως την Έκθεση της ,προς το Τοπικό Συμβούλιο Αρχαιοτήτων;

 • Γιατί δε δίνει στη δημοσιότητα την απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Αρχαιοτήτων,που αποτελεί στοιχείο της όλης υπόθεσης!

            Αδυνατούμε να κατανοήσουμε τη λογική **να ξεμπερδεύουμε , με την ανασκαφή του Κολλεγίου***η οποία οδηγεί σε επικίνδυνες συνέπειες, για τα ευρήματα και την ιστορία του τόπου!!!!

Αδυνατούμε να κατανοήσουμε την επίκληση της διέλευσης των ατόμων με ειδικές ανάγκες, ως αναγκαιότητα για τη κατάχωση των  αρχαίων ευρημάτων.

Αν, η  αγωνία της  αρχαιολογικής υπηρεσίας είναι η πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες στο Κολλέγιο, γιατί τόσα χρόνια δεν εξασφαλίζει την προσβασιμότητα των ανθρώπων αυτών, στο Μουσείο Χίου ;

Από χρόνια έχει τεθεί, με ευθύνη της υπηρεσίας εκτός λειτουργίας το εξωτερικό ασανσέρ!!!!!!

  Το ψέμα έχει κοντά πόδια, στο τέλος θα λάμψει η αλήθεια…..!!!!

     Τα αρχαιολογικά ευρήματα στον προαύλιο χώρο του  Διοικητηρίου (βλέπε Κολλέγιο) της Περιφερειακής Ενότητας Χίου δίνουν τη δυνατότητα  στην αρχαιολογική υπηρεσία να αναδείξει άγνωστες πτυχές της αρχαίας ιστορίας και των σημαντικών μνημείων της  Ελληνιστικής περιόδου που ήρθαν στο  φώς, χάρις την ανεκτίμητη προσπάθεια της αρχαιολόγου και των εργατών της.

    Ο μοναδικός αρχαιολογικός χώρος της Ελληνιστικής περιόδου, μέσα στην πόλη της Χίου αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου συμπλέγματος αρχαιολογικών μνημείων που κατά καιρούς έχουν έλθει    στην επιφάνεια  της Ιστορίας!!!!

 • Όπως  ο  Μακεδονικός τάφος 50 μ2 προς την οδό Ανθεστηρίων,  που κοσμεί τον προαύλιο χώρο του αρχαιολογικού μουσείου Χίου.

 • Ο  χώρος στάθμευσης (Ευοδος),που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία σωστική ανασκαφή…..

 • Στα σύνορα του  βρίσκεται  ένα ακόμα  αρχαίο Ιερό!!!!

    Η Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου με συνέπεια, υπευθυνότητα και σεβασμό προς την τοπική κοινωνία, την Ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού μας θα συνεχίσει αταλάντευτα μέχρι την επίτευξη του στόχου της συντήρησης και ανάδειξης του συνόλου του αρχαιολογικού χώρου , καθώς και του καθολικού ναού του Αγίου  Ιωσήφ, για να’ναι επισκέψιμος, στο λαό και τη νεολαία του νησιού μας.

   Η Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου, θα σταθεί εμπόδιο στην προσπάθεια παραπλάνησης των τοπικών αρχών και του λαού του νησιού ,αφού κάτω από το βάρος της λαϊκής αντίδρασης γίνεται αναφορά στο ότι δεν θα καλυφθεί μέρος των ευρημάτων, ώστε****να μαλακώσουν**** οι λαϊκές αντιδράσεις!!!!!

    Δυστυχώς για κάποιους ….Η Ιστορία του τόπου είναι παρούσα και στέλνει τα δικά της διαχρονικά μηνύματα….!!!!!

    Δεν μπορεί να εγκλωβιστεί στα παιχνίδια της αστικής  εξουσίας!

   Σε μια συγκυρία με ιδιαίτερους ιστορικούς συμβολισμούς που ο Πολιτισμός και η Ιστορία ενός τόπου αποτελούν την παρακαταθήκη  του Λαού του, μεγάλη είναι η ευθύνη των πολιτιστικών , κοινωνικών και εργατικών φορέων,να αρθρώσουν φωνή Ιστορικής σκέψης!!!!

  Σημαντική ιστορική και πολιτιστική παρέμβαση έγινε στην παρουσίασή του βιβλίου ( 29-7-20) της διδάκτωρ της Ιστορίας κ.Αθηνα Λουτραρη-Ζαχαρου, για την πλατεία της Χιου,ότι τα αρχαιολογικά ευρήματα του Κολεγίου δίνουν τη δική τους απάντηση ,για την ιστορία αυτού του τόπου!!!!!

  Η Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου καλεί το λαό τον πνευματικό κόσμο του νησιού,να απαιτήσει την ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων που αποτελούν τεκμήρια της ιστορικής μας  μνήμης και  ταυτότητας.

Περισσότερα Νέα

Κορονοιός (21/10): 865 νέα κρούσματα, 1 στη Χίο

865 νέα κρούσματα-αριθμό ρεκόρ ανακοίνωσε για σήμερα Τετάρτη ο ΕΟΔΥ πανελλαδικά. 86 είναι οι διασωληνωμένοι ενώ...

Στην αναμονή για την υπογραφή του Περιφερειάρχη για τα εξωτερικά ιατρεία της ΒΙΑΛ (vid)

Την υπογραφή του Περιφερειάρχη Κ.Μουτζούρη περιμένει η προκήρυξη για την πρόσληψη των γιατρών και των...

Σειρά ονοματοδοσιών σε οδούς και πλατείες της Χίου (vid)

Προς έγκριση στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο αναμένεται να τεθούν προτάσεις για ονοματοδοσίες σε οδούς και...