Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2020
26 C
Chios

Social

«ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ»

Η ανακοίνωση της ΛΑΣ Χίου για το νομοσχέδιο Υγείας που προωθείται από την κυβέρνηση:

Επικίνδυνη για την Υγεία του λαού της Χίου, αλλά και συνολικά της Ελλάδας μπορεί να χαρακτηριστεί η τροπολογία στο νομοσχέδιο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» . Σύμφωνα με την τροπολογία θα μπορεί να μεταφέρεται το λειτουργικό κόστος των δημόσιων μονάδων Υγείας στην Τοπική Διοίκηση.

Με την τροπολογία αυτή δίνεται η δυνατότητα σε Οργανισμούς Τοπικής Διοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, καθώς και στα Νομικά Πρόσωπα αυτών, της επιχορήγησης μέσω των κονδυλίων του προϋπολογισμού τους να καλύπτουν απαραίτητες ανάγκες δημοσίων φορέων Υγείας που βρίσκονται εντός των διοικητικών τους ορίων!

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ευθύνη για τη λειτουργία Νοσοκομείων, Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, Μονάδων Ψυχικής Υγείας, Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που ανήκουν στα διοικητικά όρια του κάθε δήμου ή περιφέρειας, περνάει με αργά αλλά σταθερά βήματα στην Τοπική Διοίκηση!

Το ίδιο έγινε με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και άλλες κοινωνικές δομές με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα οι δημότες να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη!

Όλα αυτά την ίδια στιγμή που η χρηματοδότηση στους δήμους από το κράτος συνεχώς μειώνεται (-60%), το ίδιο και η χρηματοδότηση συνολικά στην Υγεία. Μόνο στα νοσοκομεία τα τελευταία 5 χρόνια η μείωση της χρηματοδότησης έχει αγγίξει το 60%, 10.000 κρεβάτια έχουν κλείσει, χιλιάδες θέσεις είναι ακάλυπτες με αποτέλεσμα οι παροχές Υγείας στο λαό να υποβαθμίζονται και ο κόσμος να αναγκάζεται να καταφεύγει στην ιδιωτική Υγεία, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κατάστασης είναι η οικονομική κατάσταση του Δήμου Χίου, όπου οι διαθέσιμοι πόροι για έργα, δράσεις, συντηρήσεις κ.λπ. με βάση τη χρηματοδότηση από το κράτος έχει φτάσει στα κατώτατα όρια,  ώστε είναι αδύνατον να ικανοποιηθούν οι συσσωρευμένες ανάγκες στα σχολικά συγκροτήματα, τα γεμάτα με λακκούβες οδοστρώματα και για κατασκευές νέων δρόμων, για τα δημοτικά κτίρια, τους αθλητικούς χώρους κ.λπ.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ διά μέσω του υπουργού Υγείας ανοίγει το δρόμο να περάσει αποκλειστικά η λειτουργία των νοσοκομείων και των άλλων δημοσίων φορέων Υγείας στην ευθύνη της Τοπικής Διοίκησης. Αποκρύπτοντας ότι το κόστος αυτό -όσο η κρατική χρηματοδότηση στην Υγεία και στους ΟΤΑ θα ελαττώνεται- θα μετακυλύεται στους δημότες με αύξηση των δημοτικών τελών. Σήμερα αρχίζουν με το πετρέλαιο στα νοσοκομεία, αύριο θα είναι η προμήθεια υλικών και φαρμάκων, η πρόσληψη προσωπικού με ελαστικές μορφές εργασίας κ.λπ.

 

Ζητάμε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο να παρθεί απόφαση που θα περιλαμβάνει και θα απαιτεί τα παρακάτω:

•             Αποκλειστικά δημόσιο – δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλες τις μέρες και όλες τις ώρες του χρόνου.

•             Καμία επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας.

•             Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας – Πρόνοιας και των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

•             Κατάργηση κάθε είδους πληρωμής από τους ασθενείς που προσέρχονται για εξετάσεις στα εργαστήρια του νοσοκομείου ή και για αναγκαίες θεραπείες, επεμβάσεις, νοσηλεία είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι, Έλληνες ή μετανάστες.

•             Μαζικές προσλήψεις μόνιμου και πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης επιστημονικού και υγειονομικού προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

•             Να καλυφθούν ΤΩΡΑ οι υγειονομικές ανάγκες όλων των ανασφάλιστων.

•             Το ΔΣ να δηλώσει  ότι δεν θα συμβάλλει  στο "άνοιγμα του δρόμου" για την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Πρόνοιας, γι αυτό και καλεί το υπουργείο Υγείας να αποσύρει την τροπολογία που μεταφέρει στους δήμους την ευθύνη χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων Υγείας.

 

Τέλος  καλούμε το λαό της Χίου να σηκώσει το ανάστημά του και να αντιπαλέψει συνολικά τα αντιασφαλιστικά – αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης.

Περισσότερα Νέα

Ο τρύγος του Χιώτικου κρασιού, ενός από τα πιο γνωστά κρασιά της αρχαιότητας (vid)

Ο τρύγος του σταφυλιού είναι η σημαντικότερη, ίσως, στιγμή στην διαδικασία παραγωγής του κρασιού, καθώς...

Άφιξη 25 προσφύγων και μεταναστών στον Καρφά

25 πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους και παιδιά, έφτασαν στη Χίο το πρωί του Σαββάτου. Τα...

Στο Δημοτικό Συμβούλιο παραπέμπεται το θέμα για το δρόμο του Χαλκειούς (vid)

Στο Χαλκειός βρέθηκε την Παρασκευή ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κ.Μουτζούρης συνοδευόμενος από τους αντιπεριφερειάρχες προκειμένου...