Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024
32.9 C
Chios

Social

Έντονη διαμαρτυρία των περιοίκων για την σκόνη στο εργοτάξιο του αεροδρομίου – Ζητούν τήρηση των περιβαλλοντικών όρων

-Καταγγέλλουν μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων -Δηλώνουν έτοιμοι να προσφύγουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εφόσον δεν τηρείται η νομοθεσία

Την έντονη διαμαρτυρία τους για μη τήρηση της νομοθεσίας κατά την εκτέλεση του έργου της επέκτασης του διαδρόμου του αεροδρομίου Χίου εκφράζουν κάτοικοι και επιχειρηματίες της περιοχής.

Μετά από επικοινωνία με την «Πατρίδα», επιχειρηματίες της περιοχής απέστειλαν την συγκεκριμένη επιστολή, στην οποία κάνουν λόγο για «παράβαση της νομοθεσίας και των περιβαλλοντικών όρων» με αποτέλεσμα «το αεροδρόμιο να έχει γίνει νταμάρι χωρίς προδιαγραφές», εξέλιξη που δημιουργεί μεγάλα ζητήματα στην διαβίωση και τη δραστηριοποίηση στην περιοχή λόγω της παραγόμενης σκόνης – νέφους.

Παράλληλα, δηλώνουν έτοιμοι να προσφύγουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να επιβληθεί στο κράτος και την κυβέρνηση η νομοθεσία ενώ προσθέτουν ότι «Μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι απαιτούμενοι διαπιστωτικοί έλεγχοι από την υπηρεσία περιβάλλοντος Π.Ε. Χίου, την Ελληνική Αστυνομία και την Επιθεώρηση Εργασίας ζητούμε να διακοπούν οι εργασίες», όπως αναφέρουν.

Ακόμη, στρέφονται κατά του Νότη Μηταράκη, με αφορμή τις δηλώσεις του Βουλευτή Χίου για το θέμα.

 

Αναλυτικά η επιστολή κατοίκων και επιχειρηματιών:

Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι,

Όσοι συνυπογράφουμε το κείμενο που ακολουθεί διαμαρτυρόμαστε έντονα ως εργαζόμενοι, συναλασσόμενοι πελάτες και διερχόμενοι από την περιοχή του Αεροδρομίου Χίου, για λόγους υποβάθμισης της υγείας μας, του περιβάλλοντος της περιοχής και της μη ασφάλειας των πτήσεων των αεροσκαφών.

Τα προηγούμενα συμβαίνουν λόγω της παράβασης της Νομοθεσίας και των ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ όρων που τέθηκαν από την Υ.Π.Α. για την τοποθέτηση 2 μηχανημάτων (σπαστήρων) θραύσης ΜΟΝΟ των θεμελίων των προϋπαρχουσών οικιών στον χώρο επέκτασης προς βορρά του διαδρόμου του Αεροδρομίου.

Ενώ η παραπάνω εργασία έχει περατωθεί από έτους και πλέον, το τελευταίο διάστημα μεταφέρονται υλικά εκσκαφών ΑΝΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΑ και αλέθονται από τα ίδια μηχανήματα ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΒΡΟΧΗ.

Με λίγα λόγια, το Αεροδρόμιο έχει γίνει ΝΤΑΜΑΡΙ και μάλιστα ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ.

Φυσική συνέπεια των προηγούμενων, η παραγόμενη σκόνη – νέφος να μεταφέρεται στα Γραφεία, Καταστήματα, Οικίες και στα πνευμόνια ντόπιων και επισκεπτών, γεγονός που υποβαθμίζει και ευτελίζει την υγεία και τις περιουσίες μας.

Επειδή δε, ο τοπικός Βουλευτής κ.Μηταράκης πανηγυρίζει για αυτό, τον ενημερώνουμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να του παραχωρήσουμε τα γραφεία μας για να αντιληφθεί που οδηγεί η μη τήρηση – παράκαμψη της περιβαλλοντικής Νομοθεσίας και η υπερβολική άσκηση πίεσης στους υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων για να αφήνουν τον εργολάβο να κάνει ό,τι κάνει.

Επειδή αυτά που συμβαίνουν μας ντροπιάζουν και ζημιώνουν την υγεία μας και τα νησιά μας, διαμαρτυρόμαστε και ζητούμε από όλους τους αποδέκτες την άμεση ανταπόκριση και βοήθειά τους, δηλώνοντας ότι είμαστε διατεθειμένοι και θα προσφύγουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που χρηματοδοτεί τα έργα, για να επιβάλει στο κράτος και την κυβέρνηση ό,τι η Νομοθεσία ορίζει.

Μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι απαιτούμενοι διαπιστωτικοί έλεγχοι από την υπηρεσία περιβάλλοντος Π.Ε. Χίου, την Ελληνική Αστυνομία και την Επιθεώρηση Εργασίας ζητούμε να διακοπούν οι εργασίες.

Περισσότερα Νέα

Νέος εξοπλισμός στο λιμάνι της Χίου (vid)

Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση του νέου εξοπλισμού στο λιμάνι της Χίου, με το διαδημοτικό λιμενικό ταμείο...

Η ΟΠΙΧΙ στη Βέσσα το Σάββατο 20/7 | Εκδήλωση στην έκθεση DEΟ Projects

Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Χίου (ΟΠΙΧΙ) συμμετέχει στην έκθεση "Τα όνειρα μου γκρεμίστηκαν στα τείχη σου" του...

Πέφτει η άσφαλτος στην Ιωάννου Χρήστου

Από την  Τρίτη 23 Ιουλίου 2024  έως και την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024 θα εκτελούνται...