Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021
6.1 C
Chios

Social

Ενίσχυση στη χρηματοδότηση των σχολείων ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο

Με τις θετικές ψήφους δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης - Δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία η παράταξη του Δημάρχου -Τα προβλήματα που τέθηκαν, οι απαντήσεις από προέδρους σχολικών επιτροπών και Δήμαρχο

Σε μαραθώνιο εξελίχθηκε η θεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την παιδεία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθώς διήρκεσε έως τη 1:30 το ξημέρωμα.

Εν τέλει το Δημοτικό Συμβούλιο με τις θετικές ψήφους 15 συμβούλων της αντιπολίτευσης, κατέληξε σε ένα πλαίσιο αιτημάτων που περιλαμβάνει την επιστροφή της α’ δόσης της κρατικής χρηματοδότησης στα σχολεία μέσω έκτακτης χρηματοδότησης, την επέκταση των έκτακτων χρηματοδοτήσεων του Δήμου προς τις σχολικές επιτροπές, να δοθούν στις σχολικές μονάδες τα χρήματα για την αγορά των τάμπλετ, να πραγματοποιηθούν έλεγχοι για την στατική επάρκεια των σχολείων, να υπάρξουν δαπάνες για την υγειονομική θωράκιση των σχολείων με δεδομένη την πανδημία όπως και να διεκδικηθούν και να αξιοποιηθούν οι σχολικοί πόροι.

Από την ψηφοφορία αποχώρησε η παράταξη του Δημάρχου Χίου, Σταμάτη Κάρμαντζη. Το θέμα εισηγήθηκε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μάρκος Σκούφαλος.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν διευθυντές και εκπρόσωποι φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας της Χίου όπως και οι πρόεδροι των σχολικών επιτροπών. Στο επίκεντρο της κριτικής βρέθηκε η απόφαση για παρακράτηση χρημάτων που προορίζονταν για σχολεία όπως και τα χρέη των σχολείων στη ΔΕΥΑΧ για τα οποία ζήτησαν να υπάρξει διακανονισμός με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής.

Υποχρηματοδότηση και έλλειψη επικοινωνίας στο επίκεντρο της κριτικής των φορέων εκπαίδευσης

Η πρόεδρος της Β’βάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, Ευτυχία Βλυσίδου, ανέφερε πως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία είναι αυτό της υποχρηματοδότησης και κάλεσε τον Δήμο και τις σχολικές επιτροπές να προβούν στην κατανομή ποσών στα σχολεία δίχως παρακρατήσεις.

Ο πρόεδρος της Α’βάθμιας Εκπαίδευσης, Αριστείδης Κελεπερτζής επικεντρώθηκε στο ζήτημα της έλλειψης επικοινωνίας με τη δημοτική αρχή ερχόμενος σε αντιπαράθεση με τον Δήμαρχο, Σταμάτη Κάρμαντζη και ζήτησε τη στελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών που ασχολούνται με τα θέματα των εκπαιδευτηρίων της Χίου.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χίου, Σταύρος Σταυρινούδης, αναφέρθηκε σε αιτήματα όπως η απρόσκοπτη χρηματοδότηση από τις σχολικές επιτροπές και η άμεση στελέχωσή τους με προσωπικό, η ύπαρξη κλιμακίου τεχνικής υπηρεσίας για επισκευαστικές ανάγκες των σχολείων, η επίλυση του θέματος του προσωπικού καθαριότητας, η διαλεύκανση της περιουσίας της πρώην σχολικής εφορίας καθώς και η επίλυση κτηριακών ζητημάτων επιμέρους σχολείων.

Ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών, κ.Τσαγκάτος, αναφέρθηκε σε ένα πλαίσιο παθογενειών των σχολικών μονάδων και μίλησε για έλλειψη επικοινωνίας με τη δημοτική αρχή ενώ ζήτησε να ενταχθεί ο Οίκος Χίου Διδασκάλου σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων, Μιχάλης Πουλάδας, υπογράμμισε και εκείνος την αναγκαιότητα να μην υπάρχουν παρακρατήσεις αλλά έκτακτες επιχορηγήσεις για να ανταποκρίνονται τα σχολεία στις υποχρεώσεις τους για νερό, ρεύμα και πετρέλαιο και ζήτησε στελέχωση των σχολικών επιτροπών, συνεργείο του Δήμου που να ασχολείται με μικροβλάβες των σχολικών κτηρίων, λίστα για την σχολική περιουσία όπως και να υπάρξουν χρονοδιαγράμματα και υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό.

Σε ίδιο επίπεδο οι χρηματοδοτήσεις λένε οι πρόεδροι των σχολικών επιτροπών

Ο Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, Κωνσταντίνος-Βίκτωρ Χατζησταμάτης υποστήριξε ότι οι επιχορηγήσεις στα σχολεία κινούνται στα ίδια επίπεδα με τις προηγούμενες διαχειρίσεις και ανέφερε πως η δημοτική αρχή και ο ίδιος δουλεύουν άοκνα και δημοκρατικά ενώ για τα χρέη προς τη ΔΕΥΑΧ πρότεινε αφενός να πληρωθούν από τον Δήμο σε 100 δόσεις, αφετέρου να μηδενιστούν τα ρολόγια για να προσμετράται από δω και πέρα η επιμέρους κατανάλωση των σχολείων.

Ο Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, Κώστας Καρατζάς, άσκησε δριμεία κριτική στην προηγούμενη δημοτική αρχή Μ.Βουρνού για μια σειρά θεμάτων όπως καθυστέρηση στο κλείσιμο των απολογισμών, έλλειψη διακανονισμού για τα χρέη στη ΔΕΥΑΧ, χρέη από κυλικειούχους και μη διαλεύκανση των σχολικών περιουσιών. Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι επιχορηγήσεις είναι στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια ενώ χαρακτήρισε παράλογο το αρχικό αίτημα του Α.Κελεπερτζή για αγορά 810 τάμπλετ. Επιπλέον, διαφώνησε με την κατηγορία για έλλειψη επικοινωνίας.

Η τοποθέτηση του κ.Καρατζά έτυχε αποδοκιμασίας από πλήθος δημοτικών συμβούλων που τον κατηγόρησαν για μικροπολιτική, μάλιστα η κα Βλυσίδου ζήτησε την παραίτησή του από τη θέση του Προέδρου ενώ ο πρώην πρόεδρος σχολικών επιτροπών, Αλέκος Αντωνίου, παίρνοντας τον λόγο, χαρακτήρισε τιμητικό το γεγονός ότι συνεργάστηκε στενά με τους διευθυντές εκπαίδευσης ενώ για την κατηγορία χρεών από κυλικειούχους, εξήγησε πως αφορούσε καθυστέρηση προκειμένου κάποιοι άνθρωποι να μην χάσουν τις δουλειές τους.

Για πολιτικό μίσος έκανε λόγο ο Δήμαρχος

Ο Δήμαρχος, Σταμάτης Κάρμαντζης, έκανε λόγο για πολιτικό μίσος σε βάρος του από τις πολιτικές παρατάξεις. Σημείωσε ότι έκτακτες επιχορηγήσεις πρέπει και θα γίνουν ενώ υποστήριξε ότι το πρόγραμμά του θα παρουσιαστεί αφού γίνει συζήτηση με τους διευθυντές και τις σχολικές επιτροπές ανεξάρτητα τί θα αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι οικονομικές αποκλίσεις στις χρηματοδοτήσεις είναι ελάχιστες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και πως η παρούσα δημοτική αρχή βρίσκεται μπροστά σε μεγάλο αριθμό ζητημάτων που παρέλαβε από προηγούμενες δημοτικές αρχές.

Κανένα σχέδιο για την παιδεία από τη δημοτική αρχή

Ο Κώστας Τριαντάφυλλος κατηγόρησε τον Δήμαρχο για έλλειψη προτάσεων και σχεδιασμού για την παιδεία και ζήτησε από τον ίδιο να αναλάβει την ευθύνη για τη μη υλοποίηση των προ διμήνου αποφάσεων για χρηματοδότηση αναφορικά με τα τάμπλετ των μαθητών. Παράλληλα, πρότεινε το χρέος προς τη ΔΕΥΑΧ να καλυφθεί με έκτακτη χρηματοδότηση και στο πλαίσιο ρύθμισης.

Ο Μανώλης Βουρνούς υποστήριξε πως είναι πολιτική απόφαση να μην εκφράζεται άποψη από τον Δήμαρχο για τα θέματα της παιδείας, όπως πολιτική απόφαση είναι η χρηματοδότηση ή όχι των σχολικών μονάδων και στάθηκε στο έλλειμμα επικοινωνίας με τους διευθυντές εκπαίδευσης της Χίου σημειώνοντας πως επί της δικής του θητείας είχε βρεθεί η φόρμουλα για επίλυση των τεχνοοικονομικών θεμάτων. Ζήτησε, επίσης, τη λειτουργία με ευθύνη της ΔΗΚΕΧ ενός μικρού συνεργείου για τις ανάγκες των σχολείων όπως και τη λειτουργία προγράμματος παρακολούθησης καταναλώσεων των σχολείων με διδακτικό για τα παιδιά χαρακτήρα.

Ο Γιάννης Καραβασίλης κατέθεσε μια σειρά προτάσεων που αφορούν μεταξύ άλλων τη σύσταση επιτροπής μηχανικών για τα ζητήματα στατικότητας των σχολείων, την μέριμνα για συστήματα εξαερισμού των αιθουσών, επεμβάσεις στις εγκαταστάσεις υγιεινής, επέκταση με καλύτερους μισθούς των ωραρίων των καθαριστριών, ένταξη τεχνολογικών αναβαθμίσεων σε προγράμματα, πιστοποιητικά πυρασφάλειας, άμεση καταβολή α’ και β΄τακτικής επιχορήγησης στα σχολεία και συμψηφισμό των χρεών στη ΔΕΥΑΧ.

Ο Μάρκος Σκούφαλος που εισηγήθηκε το θέμα, άσκησε κριτική στη δημοτική αρχή για περικοπή της χρηματοδότησης και ζήτησε άμεσο κονδύλι για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, αποκλειστικά δωρεάν πετρέλαιο, ρεύμα και τηλέφωνο στα σχολεία, ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΥΑΧ με έκτακτη επιχορήγηση, ενίσχυση με προσωπικό και απαλλαγή του ΦΠΑ για προμήθεια αναλώσιμων των σχολικών επιτροπών όπως και ευρύτερα θέματα όπως την αναγκαιότητα να μην απενταχθεί κανένα σχολείο από ενεργειακή αναβάθμιση και να διαλευκανθεί το θέμα της σχολικής περιουσίας.

Ο Μανώλης Στάθης άσκησε και εκείνος κριτική στη δημοτική αρχή για έλλειψη προγράμματος και εστίασε στο ζήτημα της επιχορήγησης προκειμένου να πληρωθούν τα ποσά για την αγορά του ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Υποστήριξε ότι σπατάλες από τα σχολεία δεν υπάρχουν αλλά λειτουργικές ασάφειες όσον αφορά τις χρεώσεις ενώ ζήτησε τη στελέχωση και αλλαγή του χώρου εργασίας της υπηρεσίας των σχολικών επιτροπών.

Ο Δημήτρης Αντωνόγλου κάλεσε τον Δήμαρχο να αναλάβει την πολιτική ευθύνη ενώ μίλησε για απουσία σχεδιασμού. Έκανε λόγο για υποχρηματοδοτήμενα σχολεία και υψηλό κόστος συντήρησής τους, ζήτησε να μην υπάρξει καμία μείωση στις επιχορηγήσεις τους ενώ κάλεσε σε ευρύ διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα για την διαμόρφωση ώριμων προτάσεων προκειμένου να υπάρξει προετοιμασία για την προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Περισσότερα Νέα

Αυτοί είναι οι ΚΑΔ των καταστημάτων που ανοίγουν από Δευτέρα 18 Ιανουαρίου

Την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, αλλά και κλάδων παροχής υπηρεσιών, από τις 18 Ιανουαρίου ανακοίνωσε επισήμως ο υπουργός Ανάπτυξης...

Αγορά εξοπλισμού για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

Εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, με δικαιούχο την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, το έργο της Προμήθειας εξοπλισμού...

Παράταση για μια εβδομάδα στην απαγόρευση κυκλοφορίας – Ανοίγουν ξανά οι εκκλησίες

Την παράταση της απαγόρευσης βραδινής κυκλοφορίας, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό του κοροναϊού,...