Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020
29 C
Chios

Social

Ενέργεια από τη θάλασσα για τις Οινούσσες (vid)

Ένα καινοτόμο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο πρόγραμμα, το οποίο έχει στο επίκεντρο τα μικρά νησιά ξεκινά στη Χίο και πιο συγκεκριμένα στις Οινούσσες, μέσα από το πρόγραμμα MUSICA.

Η εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στη Χίο, παρουσία των συμμετεχόντων φορέων.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην κατασκευή μιας θαλάσσιας πλατφόρμας, η οποία με πολλαπλή ενέργεια(κυματική, αιολική, φωτοβολταϊκά) θα παρέχει στις Οινούσσες ενέργεια, πόσιμο νερό ενώ θα συμβάλει και στην λειτουργία της μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας που υπάρχει στο νησί.  Όπως εξήγησε ο κ. Νικητάκος από το Πανεπιστήμιο Αιγαίο το πρόγραμμα αυτό είναι πρότυπο στην Ε.Ε και  θα αποτελέσει σε περίπτωση που επιτύχει οδηγό για τα μικρά νησιά κάτω  των 2000 κατοίκων. Η πλατφόρμα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2025 ενώ το συνολικό κόστος του προγράμματος φτάνει τα 9εκ€.

Για μια σημαντική πρωτοβουλία μίλησε ο Δήμαρχος των Οινουσσών, Γιώργος Δανιήλ, τονίζοντας ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι επιλέχθηκε η ευαίσθητα εθνικά περιοχή των Οινουσσών ενώ συγχρόνως θα συμβάλει στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων.

Ο κ. Δανιήλ εξέφρασε τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του στους εταίρους του προγράμματος, που βοηθούν «να αλλάξει σελίδα το νησί». «Η καινοτομία του προγράμματος είναι ότι όλες οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα είναι στη θάλασσα» είπε από την πλευρά του ο συντονιστής του προγράμματος από το Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας.

Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε στο νησί ο Δήμαρχος Στ.Κάρμαντζης επισημαίνοντας τη σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών που συμβάλουν στην ανάπτυξη των νησιών  μέσα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

 

Περισσότερα Νέα

Στο Δημοτικό Συμβούλιο παραπέμπεται το θέμα για το δρόμο του Χαλκειούς (vid)

Στο Χαλκειός βρέθηκε την Παρασκευή ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κ.Μουτζούρης συνοδευόμενος από τους αντιπεριφερειάρχες προκειμένου...

«Λίφτινγκ» στο Δημοτικό Κήπο (vid)

Σε εξέλιξη είναι εκτεταμένες εργασίες καθαρισμού και καλλωπισμού του Δημοτικού Κήπου της Χίου. https://www.youtube.com/watch?v=ol7Ivb9vtDU&feature=youtu.be Ο αντιδήμαρχος για...

«Αντιφατικές οι δηλώσεις της κυβέρνησης για τις δομές στα νησιά» (vid)

Αντιφατικές βλέπει τις δηλώσεις της κυβέρνησης ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κ. Μουτζούρης σχετικά με τη...