Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021
12 C
Chios

Social

Ένας χρόνος από την επέλαση των ΜΑΤ στη Χίο

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την άφιξη των δυνάμεων ΜΑΤ στη Χίο προκειμένου να υλοποιηθεί ο τότε κυβερνητικός σχεδιασμός για υπερδομή στο «17».

Επρόκειτο για το πιο ταραχώδες τριήμερο στη σύγχρονη ιστορία της Χίου με πρωτοφανείς σκηνές βίας που ξεκίνησαν τα ξημερώματα της 25ης Φεβρουαρίου στο λιμάνι Μεστών.

Το πλήθος Χιωτών συμπολιτών έγιναν θύματα εκτεταμένης κυβερνητικής βίας με τα ΜΑΤ να βρίσκονται στο ρόλο του θύτη.

Δυνάμεις των ΜΑΤ τουλάχιστον 300 ανδρών κατέφθασαν στις 2:30 ενώ νωρίτερα είχαν εκτυλιχθεί οι πρώτες σκηνές έντασης μεταξύ πολιτών και δυνάμεων ΜΑΤ οι οποίες οδήγησαν στην ρίψη  εκτεταμένων δακρυγόνων και κρότων λάμψης από τους τελευταίους.

Η κατάσταση δυναμιτίστηκε ακόμα περισσότερο μετά την άφιξη των υπεράριθμων δυνάμεων των ΜΑΤ. Πολίτες της Χίου έστησαν μπλόκο με αμάξι και πέταξαν πέτρες προκειμένου να αποτρέψουν την μετακίνηση των ΜΑΤ από το λιμάνι . Ακολούθησε επίθεση με πέτρες προς την κατεύθυνση των ΜΑΤ τα οποία και απάντησαν και πάλι με εκτεταμένη ποσότητα δακρυγόνων, σπρέι και κρότων λάμψης.

Η ένταση παρότι έδειχνε να έχει εξομαλυνθεί αναζωπυρώθηκε έξω από ταβέρνα απέναντι από το λιμάνι όταν μετά από διαπληκτισμούς και εκατέρωθεν σπρωξίματα μεταξύ των διαμαρτυρομένων πολιτών και των ΜΑΤ οι τελευταίοι έριξαν εκ νέου δακρυγόνα. Η ατμόσφαιρα κατέστη ασφυκτική παρά τον ανοιχτό χώρο με πολλούς κατοίκους να τρέχουν προκειμένου να βρουν νερό για να καλύψουν τα πρόσωπα τους.

Στο Αίπος μεταφέρθηκε η σύγκρουση

Μετά την πρωτοφανή και ντροπιαστική επίθεση του στρατού των ΜΑΤ σε πολίτες της Χίου, το πεδίο της σύγκρουσης μεταφέρθηκε στο Αίπος, όπου παρά τα εμπόδια των κατοίκων έφτασαν οι διμοιρίες των ΜΑΤ.

Οι διμοιρίες έφτασαν από διαφορετικούς δρόμους, είτε μέσω Σιδηρούντας είτε μέσω Αίπους ενώ την ίδια ώρα πολίτες έστησαν οδοφράγματα και άναψαν φωτιές για να εμποδίσουν τη διέλευση.

Από τα ξημερώματα της Τρίτης οι συμπλοκές μεταξύ κατοίκων  και ΜΑΤ ήταν συνεχείς σε δυο πεδία: στο Αίπος και στον Αγ.Μακάριο.

Στο Αίπος οι δυνάμεις καταστολής κατάφεραν να “κάμψουν” τους νησιώτες με ρίψη χημικών ενώ στον Άγιο Μακάριο τα ΜΑΤ έχουν στήσει οδοφράγματα απαγορεύοντας τη διέλευση.

Νέκρωσε η Χίος

Στο πλαίσιο όλων των τραγικών γεγονότων οι Χιώτες και οι Χιώτισσες βρέθηκαν μαζικά στην πλατεία Βουνακίου για 3 ημέρες, κλείνοντας τα μαγαζιά τους και παρατώντας τις δουλειές τους, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα ενότητας και αντίδρασης απέναντι στην κυβερνητική βία, κηρύσσοντας τον Υπουργό Μετανάστευσης ανεπιθύμητο στη Χίο και με μήνυμα ότι «δολοφονείται η δημοκρατία».

Με τα σχολεία κλειστά μαθητές και νεολαία στη γεμάτη πλατεία Βουνακείου έστειλαν το δικό τους μήνυμα με σημαίες στα χέρια.

Συνέχιση της βίας στο Αίπος

Πετροπόλεμος, ξύλο, χρήση χημικών ακόμα και ευθείας βολής, ανοιγμένα κεφάλια και σπάσιμο τζαμιών αυτοκινήτων ήταν μέσα σε όσα συνέβησαν μέσα σε δυο μέρες τις απογευματινές και βραδινές ώρες στο Αίπος.

Με τα ΜΑΤ στις κεραίες του Αίπους πλήθος Χιωτών ανέβαιναν με κάθε τρόπο στις πλαγιές του Αίπους με τις μάχες να μαίνονται.

Η βία μεταφέρθηκε στα ξενοδοχεία

Το τεταμένο κλίμα των ημερών μεταφέρθηκε και στα ξενοδοχεία που διέμεναν τα ΜΑΤ όπου εκτυλίχθηκαν σκηνές έντασης και συμπλοκές ανάμεσα σε συγκεντρωμένους και αστυνομικές δυνάμεις εντός του ξενοδοχείου.

Επεισοδιακή αποχώρηση

Εν τέλει μετά από ένα τριήμερο εντάσεων με ευθύνη της κυβέρνησης, η ίδια αποφάσισε να αποσύρει τα ΜΑΤ με τις δυνάμεις τους όμως να αποχωρούν ταραχωδώς από το λιμάνι των Μεστών καθώς πριν φύγουν σημειώθηκε ανθρωποκυνηγτοό και εκτεταμένες ζημιές σε αμάξια.

Περισσότερα Νέα

Κορονοϊός (11/4): 11 νέα κρούσματα στη Χίο

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.718,...

80χρονος νεκρός έπειτα από πτώση από 4 μέτρα

Τραγικό θάνατο βρήκε 80χρονος συμπολίτης την Κυριακή καθώς έπεσε από ύψος 4 μέτρων. Ο άτυχος άνδρας...

«Επανεκκίνηση για όλους» ζητούν οι Σύλλογοι Εστίασης Ελλάδος

«Όλοι θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία επανεκκίνησης ύστερα από 7 μήνες με κλειστές τις...