Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2020
19 C
Chios

Social

Εκδήλωση για τις θεραπευτικές ιδιότητες της μαστίχας στο Χιώτικο Σπίτι στην Αστόρια

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η επιστημονική εκδήλωση για τις θεραπευτικές ιδιότητες της μαστίχας που διοργανώθηκε στο Χιώτικο Σπίτι στην Αστόρια, τόσο ως προς τη συμμετοχή, όσο και ως προς τις εισηγήσεις των ομογενών γιατρών και των ηγετικών στελεχών της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου που είχαν έρθει αποκλειστικά γι αυτή την εκδήλωση από τη Χίο.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Χιακή Ομοσπονδία σε συνεργασία με τον ιστορικό Ελληνικό Ιατρικό Σύλλογο της Νέας Υόρκης, το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, τα Ηνωμένα Χιακά Σωματεία Αμερικής και Καναδά και την Medittera S. A. / The Kohas Agency.

Από αριστερά διακρίνονται οι Δρ. Τζέιμς Μελής, Δρ. Τζον Πιλάβας, Δρ. Παναγιώτης Μανώλας, Μάρκος Μαρινάκης, Δρ. Σπύρος Κοκόλης, Δρ. Μάρκος Κουτσός, Γιώργος Μιχαηλίδης (εμπορικός ακόλουθος) Δρ. Κώστας Μαλαφής και Γιάννης Κοντολιός. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Οι τριακόσιοι και πλέον ομογενείς αρχικά συμμετείχαν στη γευσιγνωσία ποτών και γλυκών με μαστίχα και στη συνέχεια παρακολούθησαν ένα σύντομο ντοκιμαντέρ με την παραγωγή της μαστίχας.

Ο πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας Γιάννης Κοντολιός, ο οποίος ανάλαβε και το συντονισμό της εκδήλωσης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τους συνεργαζόμενους φορείς και για τους χορηγούς της εκδήλωσης, καθώς επίσης και την οργανωτική επιτροπή με επικεφαλής την Κυριακή Καλογερά.

«Όταν αποφασίσαμε για την διοργάνωση της εκδήλωσης δε μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε ότι θα υπήρχε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον και ότι θα κατακλύζατε το Χιώτικο Σπίτι» επεσήμανε με έκδηλη την ικανοποίηση ο κ. Κοντολιός.

Η Κυριακή Καλογερά εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής και συγκεκριμένα τους Νίκο Πουλή, Γιώργο Παντελάρο, Μάρκο Μαρινάκη, Ευάγγελο Ζερβούδη, Σάντυ Κλάδιος, Ανθή Μυλωνά, Βασιλεία Μερέου και Χρυσάνθη Μελή, καθώς επίσης και για όλους τους φορείς που συνεργάστηκαν άψογα και συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις ομιλίες. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Γιάννης Μανδάλας, διευθύνων σύμβουλος της «Mediterra», θυγατρικής της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου συνεχάρη τους διοργανωτές της εκδήλωσης και εστίασε την προσοχή του στις προσπάθειες που καταβάλλουν για την προβολή και προώθηση των προϊόντων μέσω των καταστημάτων.

Παρών και ο Πρόεδρος της ΕΜΧ, Γιώργος Τούμπος.

Παράλληλα τόνισε ότι έχουν δημιουργήσει συνολικά περί τα 300 προϊόντα, εκ των οποίων είναι ενεργά περίπου τα 180 και παράγονται στο εργοστάσιο της Καλλιμασιάς, στην ΕΜΧ και άλλα εκτός Χίου.

Ο πρόεδρος του ιστορικού Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης, Δρ. Παναγιώτης Μανώλας αναφέρθηκε στο έργο του Συλλόγου και τόνισε ότι εκδηλώσεις όπως η σημερινή παρέχουν τη δυνατότητα στους ομογενείς γιατρούς να εκφράσουν εμπράκτως την αγάπη τους για την ομογένεια και την υπερηφάνεια για την καταγωγή τους.

Στο βήμα ο Ηλίας Σμυρνιούδης, διεθυντής έρευνας και ανάπτυξης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο διευθυντής έρευνας και ανάπτυξης της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Ηλίας Σμυρνιούδης, ο οποίος αναφέρθηκε στις εν  εξελίξει έρευνες και στις προσπάθειες που καταβάλλουν για τη δημιουργία νέων προϊόντων και τη διάθεσή τους στην  ελληνική και παγκόσμια αγορά.

Αμέσως μετά ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τα προϊόντα της μαστίχας και την αναγνώρισή τους από το FDA.

O Μάρκος Μαρινάκης συνεχάρη την οργανωτική επιτροπή και τους ομιλητές για τις ενδιαφέρουσες ομιλίες.

Περισσότερα Νέα

«Χρέος μας να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση για το μεταναστευτικό» (vid)

«Παραμένουμε πιστοί στις προεκλογικές εξαγγελίες μας για να επανέλθει το νησί στην κανονικότητα»  ανέφερε ο...

«Έργο τριετίας σε ένα χρόνο, παρά την έλλειψη συνεργασίας»

Τον απολογισμό των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας του πραγματοποίησε...

«Χρονιά ολοκλήρωσης έργων και τακτοποίησης» για τους αντιδημάρχους

Για το έργο το οποίο επιτελέστηκε στον τομέα ευθύνης τους κατά τον πρώτο χρόνο της...