Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2020
20 C
Chios

Social

Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε λύσεις, δεν υπάρχει χρόνος για πειράματα

Συνέντευξη του επικεφαλής της «Σύμπραξης Δημιουργίας», υποψηφίου Δημάρχου Χίου, Σταμάτη Κάρμαντζη στην «Πατρίδα»

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στην «Πατρίδα» ο επικεφαλής του συνδυασμού «Σύμπραξη Δημιουργίας», υποψήφιος Δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης.

 

Ο Δήμος έχει τα εργαλεία για να δώσουμε λύσεις – Παλεύαμε σε πλοίο χωρίς πηδάλιο στην Περιφέρεια

Αναφερόμενους στους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για Δήμαρχος Χίου ως επικεφαλής του συνδυασμού «Σύμπραξη Δημιουργίας», ο Σταμάτης Κάρμαντζης τόνισε πως «ο Δήμος είναι ο μόνος βαθμός αυτοδιοίκησης που έχει πλέον δυνατά εργαλεία για να παλέψεις και να δώσεις λύσεις σε χρονίζοντα θέματα της Χίου.

Επειδή ποτέ στην διαδρομή μου δεν ήθελα να είμαι κάπου που δεν είχα αρμοδιότητα, και αυτό το έζησα επί τεσσεράμισι χρόνια, αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα για το Δήμο.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες όσον αφορά τις αρμοδιότητες και το οικονομικό πλαίσιο και παρόλο πως κληθήκαμε να κυβερνήσουμε ένα πλοίο χωρίς πηδάλιο, ταξιδέψαμε το πλοίο προσφέροντας έργο σε Χίο, Οινούσσες και Ψαρά».

 

Βήματα πίσω με την παρούσα δημοτική αρχή

Ο κ.Κάρμαντζης κλήθηκε να σχολιάσει το έργο της δημοτικής αρχής Βουρνού υπογραμμίζοντας πως δεν ανταποκρίθηκε στον βαθμό που θα έπρεπε και οραματιζόταν ο κόσμος όταν έδωσε την εντολή στη δημοτική αρχή με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε προς τα πίσω σε όλους τους τομείς.

 

Η Χίος δεν βρέθηκε ποτέ πιο κάτω

«Χωρίς να θέλω να μηδενίζω προσπάθειες και επειδή μιλάμε για έργο, δυστυχώς έργο δεν παρήχθη.

Ένας περιφερειακός δρόμος τελείωσε που ήταν προσπάθεια όλων των προηγούμενων δημοτικών αρχών κι αυτό με τη βοήθεια της Περιφέρειας ημών ολοκληρώθηκε το έργο. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να επιδείξει η δημοτική αρχή.

Από διοικητική πλευρά ο δημότης και ο πολίτης σήμερα βρήκε ένα Δήμο με κατάκλειστες πόρτες, έναν Δήμο που αντιμετώπισε τον πολίτη με υπεροπτική και αλαζονική συμπεριφορά.

Η Χίος μπήκε σε αντιαναπτυξιακή τροχιά. Δεν νομίζω να βρέθηκε πιο κάτω από το κάτω. Διάγουμε τη χειρότερη περίοδο και με πρωταγωνιστή το προσφυγικό/μεταναστευτικό που η δημοτική αρχή διαχειρίστηκε με τον χειρότερο τρόπο».

Έχουμε πρόγραμμα υλοποιήσιμο που είναι συμβόλαιο τιμής

Όσον αφορά το πρόγραμμα της «Σύμπραξης Δημιουργίας» ο κ.Κάρμαντζης σημείωσε πως είναι ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο, ένα συμβόλαιο τιμής, που προμετωπίδα έχει θέματα της καθημερινότητας όπως την ύδρευση, την αποχέτευση, την καθαριότητα, τον φωτισμό. Την ανακαίνιση των γειτονιών των χωριών, το οδικό και αγροτικό δίκτυο.

«Ο Δήμος είναι το σπίτι του δημότη. Εκεί πρέπει να ζητά λύσεις και όταν υπάρχει εμπειρία και γνώση, όταν ο καπετάνιος και το πλήρωμα είναι καλό, μπορούν να βρεθούν λύσεις. Δεν έχουμε χρόνο για πειράματα», πρόσθεσε.

 

Αεροδρόμιο, Κόρης Γεφύρι, Λιμάνι Χίου και Μεστών

Αεροδρόμιο, Κόρης Γεφύρι: «Πρόκειται για δυο πυλώνες. Στη διάρκεια της παρούσας περιφερειακής θητείας μας κινήθηκαν τα λιμνάζοντα ύδατα. Για πρώτη φορά έχουμε μπούσουλα πώς θα προχωρήσουν. Ποτέ άλλοτε. Αυτό έγινε με προσπάθεια και αγώνα και με πολλά εμπόδια. Είμαστε χαρούμενοι γιατί μπήκε χρονοδιάγραμμα ειδικά για το αεροδρόμιο. Με το αεροδρόμιο θα ξεκινήσει η νέα μέρα.

Για τα λιμενικά έργα: «Ήμουν 7 χρόνια πρόεδρος του λιμενικού ταμείου με άμισθη θέση, παρέλαβα προβληματικό λιμενικό ταμείο, κάναμε τεράστιο έργο και η εικόνα του λιμανιού οφείλεται στην τότε διοίκηση. Αλλάξαμε την όψη του λιμανιού με εικόνα ευρωπαϊκών προδιαγραφών από τη Νεωρίων μέχρι του Χανδρή. Εκείνη την περίοδο αν με άφηναν γνωστοί και μη εξαιρετέοι θα είχαμε λιμάνι ανακατασκευασμένο με μαρίνα 350 σκαφών, χερσαίο χώρο 30 στρεμμάτων, προβλήτα για κρουαζιερόπλοια, 2 κτήρια, χημείο και τελωνείο, ναυτιλιακά γραφεία με 2 κτήρια 3.700 τετραγωνικών μέτρων. Δεν με άφησαν. Γνωρίζει η Χίος πώς υπονομεύθηκε η προσπάθειά μας. Ποτέ δεν είναι αργά. Ο καταλογισμός όμως σε πρόσωπα πρέπει να γίνεται και να μην ξεχνάμε.

Για το λιμάνι των Μεστών δόθηκαν 30 εκ. και δεν έχει ρόλο. Έχουμε δώσει 200 χιλιάδες για μελέτη για εγκαταστάσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα ειδικά στην κρουαζιέρα και όχι μόνο. Να καταφέρουμε την πύλη Σένγκεν έτσι ώστε η δυτική πύλη να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο. Με εμπειρία, γνώση και προσφορά θα δώσουμε διέξοδο.»

 

Δεν μου έδωσε αρμοδιότητες η Περιφερειάρχης

Σχετικά με το μοντέλο διοίκησης της Περιφέρειας, ο Σταμάτης Κάρμαντζης εξέφρασε την άποψη πως δεν δόθηκαν στον γεωγραφικό Αντιπεριφερειάρχη αρμοδιότητες από την Περιφερειάρχη κα. Καλογήρου.

«Παρέδωσα την βουλευτική έδρα για να μείνω στη Χίο και να την υπηρετήσω  υπό αντίξοες συνθήκες. Έμενα δεν μου δόθηκαν από την Περιφεριάρχη αρμοδιότητες. Στερηθήκαμε την αυτοτέλεια διοίκησης όχι με ευθύνη μας. Διοικήσαμε τη Χίο με αυτό που έδινε ο Καλλικράτης.

Σε δύσκολες περιόδους είχαμε μετρήσιμο και αποδοτικό έργο, μεγάλες αλλαγές στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο. Θα μπορούσε να είχε γίνει περισσότερο έργο όμως σε συνάρτηση αρμοδιοτήτων και χρημάτων, το κέντρο λήψης απόφασης και διανομής οικονομικών πόρων είναι η Λέσβος και αν στο μέλλον δεν διορθωθεί η κατάσταση θα δημιουργήσει κι άλλα προβλήματα».

 

Άλλο να εκλέγεσαι Αντιπεριφερειάρχης κι άλλο να σε διορίζουν

Είμαι εκλεγμένος Αντιπεριφερειάρχης και θα συνεχίσω μέχρι τις 31 Αυγούστου, δεν μπορεί να με καταργήσει κανείς, τώρα θα διορίζεται ο γεωγραφικός Αντιπεριφερειάρχης οπότε σήμερα του κάνει, αύριο όχι, του έβγαλε γλώσσα τον καταργεί. Είναι άλλο ο κόσμος να ψηφίζει τον πρώτο του τόπου του κι άλλο να διορίζεται.

 

Ζημίωσε ανεπανόρθωτα τη Χίο η διαχείριση του μεταναστευτικού από τον Δήμο

Σχετικά με την διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος ο Σταμάτης Κάρμαντζης αφού αναφέρθηκε στη δική του προσπάθεια τους πρώτους 11 μήνες, διάστημα κατά το οποίο, όπως είπε, μετακινήθηκαν 150.000 άνθρωποι μέσα σε λίγο χρόνο, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για τους χειρισμούς της που, όπως σημείωσε, έπληξαν ανεπανόρθωτα τη Χίο.

«Δεν βγήκα επί 4 χρόνια στα αθηναϊκά κανάλια γιατί διψούσαν για αίμα. Με έπαιρναν τηλέφωνο και τους έλεγα είμαστε καλά στη Χίο για να μην δυσφημήσω τον τόπο μου. Άλλος επέλεξε να είναι σχεδόν κάθε μέρα στα κανάλια και αυτό το πλήρωσε ο τουρισμός που είναι πιο κάτω και από το κάτω».

Όσον αφορά τη θέση της Σύμπραξης Δημιουργίας για το θέμα υπογράμμισε πως «Ζητούμε κλείσιμο της ΒΙΑΛ και ταυτοποίηση σε 72 ώρες. Ερωτήματα όπως το αν κλείσει η ΒΙΑΛ πού θα γίνει, αυτό είναι θέμα της κυβέρνησης να βρει χώρο να γίνεται η ταυτοποίηση, να μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα ή να επιστρέφονται στην Τουρκία. Έχουμε θαλάσσια σύνορα και η πολιτεία έχει την ευθύνη να τα διαφυλάξει. Οι πολίτες απαιτούν φύλαξη των θαλασσίων συνόρων σύμφωνα με διεθνείς συνθήκες και προστασία της πατρίδας της πατρίδας μας».

«Νέος είναι αυτός που χαλά τον παλιό κόσμο και φτιάχνει συνεχώς έναν καινούριο»

Αναφερόμενος στο ψηφοδέλτιο της Σύμπραξης Δημιουργίας ο επικεφαλής Σταμάτης Κάρμαντζης είπε πως συνδυάζονται εμπειρία και ορμητικότητα, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στο πρώτο σκέλος.

«Κουβαλάμε εμπειρία που είναι χρήσιμη, φτάνουν τα πειράματα. Δεν έχουμε χρόνο. Αν κάποιος εφοπλιστής έχει προβληματικό πλοίο και πρέπει να κάνει δύσκολο ταξίδι, θα το εμπιστευτεί σε καπετάνιο έμπειρο με δυνατό πλήρωμα. Κάναμε σύνθεση εμπειρίας και ορμητικότητας. Από τους 7 περιφερειακούς συμβούλους οι 6 είναι μαζί μου. Σε μια ρήση του ο Καζαντζάκης ανέφερε πως «νέος είναι αυτός που χαλά τον παλιό κόσμο και φτιάχνει συνεχώς έναν καινούριο». Δεν είναι θέμα ηλικιακό.  Το πλοίο της Χίου θα φτάσει σε γαλήνιο λιμάνι.»

 

Ζητώ τη δύναμη του κόσμου από την 1η Κυριακή

Κλείνοντας, ο Σταμάτης Κάρμαντζης έστειλε μήνυμα στους δημότες της Χίου να δώσουν τη δύναμη στον ίδιο και τον συνδυασμό του με πλειοψηφία από την 1η Κυριακή.

«Ζητώ να έχω τη δύναμη από την 1η Κυριακή, ο κόσμος να μας στηρίξει και από την πρώτη Κυριακή να έχουμε πλειοψηφία. Συνθέσεις και συνεργασίες θα υπάρξουν και πλειοψηφία να είμαι. Κανείς δεν περισσεύει. Δεν είναι ένα παιχνίδι αυτές οι εκλογές, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ας κάνουμε το σωστό. Ζητώ τη στήριξη, την ψήφο, τη δύναμη των Χιωτών. Δεν θα το μετανιώσουν και δεν ξέρουν πως δεν πρόκειται να τους απογοητεύσω».

Περισσότερα Νέα

Η συνέχιση της λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων στα ΚΥΤ παρέμεινε στα λόγια (vid)

Ακόμα περιμένουν στην Περιφέρεια το Υπουργείο Μετανάστευσης και τον Υπουργό Ν. Μηταράκη να προχωρήσει στην...

Αντιδράσεις από τις τουρκικές εταιρείες για το παρατεταμένο κλείσιμο της γραμμής Χίου – Τσεσμέ (vid)

Να παραμείνουν κλειστά τα σύνορα με την Τουρκία και για τις εμπορεύματα επιμένει ο Αντιπεριφερειάρχης...

Γενική Συνέλευση και Εκλογές στο Κοι.Σ.Π.Ε.

Σύμφωνα με το νόμο και το καταστατικό του Συνεταιρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο καλεί τα μέλη...