Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024
27.9 C
Chios

Social

Έγκλημα κατά συρροή

Άρθρο του Μάρκου Σκούφαλου, Δημοτικού Συμβούλου, Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Χίου:

Κρανίου τόπος η δυτική Χίος, ξανά ,στην περιοχή Σίδηρούντα- Μετόχι προς Ελίντα και στα απάτητα φαράγγια της Λίμνης και στις Αψηλές.

Για πολλοστή φορά ηρωικές μεν, αλλά λιγοστές οι πυροσβεστικές δυνάμεις, επίσημες και εθελοντικές, σε ένα τεράστιο μέτωπο και αναζωπυρώσεις με τα εναέρια μέσα να έρχονται και να φεύγουν γι αλλού, ενώ ο στρατός κλήθηκε και πάλι κατόπιν εορτής να συνδράμει στις διανοίξεις αντιπυρικών ζωνών.

Ο φόβος  ότι θα έχουμε μια επανάληψη στα όσα ζήσαμε προ δεκαετίας με τα απομεινάρια του τότε δάσους που τα άφησαν ως έχει, να αποτελούν πολλαπλασιαστικά  καύσιμη ύλη, κυριαρχεί σε όλους μας.

Πρώτος εμπρηστής για άλλη μια φορά το κράτος με τις κυβερνήσεις του με τη σημερινή να έχει τερματίσει το κοντέρ, της κρατικής αδιαφορίας και της αναγωγής των πάντων σε ατομική ευθύνη, αποφεύγοντας τα μέτρα πρόληψης και δηλώνοντας διά του υπουργού πολιτικής προστασίας “ουδέν σχόλιο”.

Δεν μας έκανε, δυστυχώς, εντύπωση το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος  προχθές (30/6) στα ζητήματα της πυροπροστασίας και λέγοντας πως “τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας”, κάλεσε τους δήμους “να απομακρύνουν κατεπειγόντως αυτούς τους επικίνδυνους εύφλεκτους όγκους”, μιλώντας για τα υπολείμματα από τους καθαρισμούς ιδιωτικών οικοπέδων, λες και δεν γνωρίζει από πρώτο χέρι την τραγική κατάσταση υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης στις αντίστοιχες δημοτικές υπηρεσίες.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αποσύει το βάρος των μεγάλων ευθυνών της, πετώντας το «μπαλάκι» για το πολύ σοβαρό ζήτημα της πυροπροστασίας αφενός στους δήμους και αφετέρου στους ίδιους τους πολίτες και την “ατομική ευθύνη” τους, μέσω της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που μεταφέρει στους ιδιοκτήτες σπιτιών που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε δάσος την ευθύνη της προστασίας των σπιτιών τους σε περίπτωση πυρκαγιάς, ενώ επί της ουσίας αυτό που γίνεται είναι ότι παραχωρείται άλλη μια αρμοδιότητα στην Τοπική Διοίκηση, χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό και χρηματοδότηση και επιχειρείται μεταφορά των πολιτικών και ποινικών ευθυνών των επιπτώσεων από τις καταστροφές, στις δημοτικές αρχές.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα παπαγαλάκια της στα ΜΜΕ κρατικά και ιδιωτικά το πρώτο που κάνουν είναι να ρωτούν ,αν ήταν καθαρισμένα τα χωράφια των κατοίκων και όχι τι κονδύλια και μέσα διαθέτει ο κάθε δήμος και ο δήμος της Χίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δήμος της Χίου, για ολόκληρο το χρόνο έλαβε περίπου 88 χιλιάδες ευρώ για την αντιμετώπιση γενικά «θεομηνιών», χρηματοδότηση ψίχουλα μπροστά στις ανάγκες και το ίδιο αφορά και στην Περιφέρεια. Επιπλέον, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και περιφέρειας διαθέτουν 2-3 υπαλλήλους όλους κι όλους , για το πέμπτο νησί της Ελλάδας , να μην πούμε δε για τους υπαλλήλους του πρασίνου που δεν φτάνουν ούτε για τις στοιχειώδεις χορτοκοπές.

Δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε  στη συγκεκριμένη περίπτωση και στην εγκληματική ανθρώπινη ανευθυνότητα , αφού παρά τις απαγορεύσεις για επικίνδυνες αγροτικές εργασίες και ειδικά με αέρα αρκετών μποφόρ, ο φερόμενος ως ένοχος ,  λειτούργησε με εγκληματική αμέλεια.

Εκτός και αν πλέον από δω κι εμπρός ο εμπρησμός φέρει το όνομα “καθάριζα το χωράφι μου” για να γλιτώσω το πρόστιμο… όπως κρώζουν τα κυβερνητικά στελέχη και τα παπαγαλάκια τους στα κεντρικά κανάλια των ΜΜΕ, για να κρυφτούν άλλα αναπτυξιολάγνα σχέδια.

Αν σε όλα τα παραπάνω  προσθέσεις και το χωροταξικό που ψήφισαν δημοτική αρχή και αξιωματική αντιπολίτευση,  που χαρακτηρίζονται οι δυτικές παραλίες του νησιού της Χίου ,”ατυχώς” δασικές,  δηλαδή αδόμητες και άρα το καθεστώς πρέπει να αλλάξει, συμπληρώνεται η εικόνα της ανάπτυξης, πάνω  στα αποκαΐδια του νησιού.

Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση και ως ΚΚΕ πράξαμε στο μέτρο του δυνατού, αυτό που μπορούσαμε τόσο στο πεδίο, όσο και κάθε φορά στα όργανα που συμμετέχουμε. Το ζητούμενο είναι όλοι μαζί να απαιτήσουμε:

 

  • Να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες οι καμένες δασικές εκτάσεις.

  • Να καταργηθεί το αντιδραστικό πλαίσιο για τα δάση και τη χρήση γης γενικότερα, που εξυπηρετεί το κεφάλαιο και τις κερδοφόρες επιδιώξεις του. Να υπάρξει συνολική και συνδυασμένη διαχείριση και προστασία των δασών. Να προχωρήσει με κρατική ευθύνη ο ενιαίος σύγχρονος αντιπυρικός σχεδιασμός, με κύριο βάρος στην πρόληψη.

  • Να ενισχυθούν οι αρμόδιες δυνάμεις πυροπροστασίας, η Πυροσβεστική και η Δασική Υπηρεσία, με προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού όλων των κατηγοριών και ειδικοτήτων και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

  • Να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και η στελέχωση των δήμων με μόνιμο προσωπικό. Να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και τα αναγκαία δασοτεχνικά έργα διαχείρισης και αντιπυρικής προστασίας.

  • Να αποζημιωθούν άμεσα στο 100% από το κράτος, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, οι πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές, τωρινές και προηγούμενες.

Περισσότερα Νέα

Διήμερο εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια της Χιακής Ομοσπονδίας Νέας Υόρκης

Συμπληρώθηκαν 50 χρόνια, από την Άνοιξη του 1974, χρονολογία ίδρυσης της μεγαλύτερης οργάνωσης Χίων της...

Έκκληση της ΔΕΥΑΧ για προσοχή στο νερό λόγω αυξημένης ζήτησης

Ανακοίνωση της ΔΕΥΑΧ: Λόγω του καύσωνα , των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών και της τουριστικής κίνησης, η...

Χίος: Πένθιμα θα χτυπήσουν οι καμπάνες για την «μαύρη» επέτειο της Κύπρου

Η Ἱερά Μητρόπολις Χίου, Ψαρῶν καί Οἰνουσσῶν, μέ τήν εὐκαιρία τῶν ἐπετειακῶν ἐκδηλώσεων γιά τήν...