Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020
10 C
Chios

Social

Εγκαινιάστηκαν οι «Μονοκονδυλιές» της Άννας Ζαννάρα στην gallery «Genesis» στο Κολωνάκι

Ανοικτή για το κοινό έως τις 4 Ιανουαρίου

Εγκαινιάστηκε στην gallery «Genesis» η εικαστική έκθεση της Χιώτισσας καλλιτέχνιδος, Άννας Ζαννάρα,  με τίτλο «Μονοκονδυλιές» σε καλλιτεχνική διεύθυνση και επιμέλεια του Γιώργου Τζάνερη.

Η gallery «Genesis» που φιλοξενεί την έκθεση βρίσκεται στην οδό Χάρητος στο Κολωνάκι.

Η έκθεση εικαστικών της Α.Ζαννάρα θα διαρκέσει έως τις 4/1/20.

ΜΟΝΟΚΟΝΔΥΛΙΕΣ

Θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει τη μονοκονδυλιά μια παραπομπή στη ζωή και τις εμπειρίες της, ατομικές και συλλογικές. Υπάρχουν γραμμές που δεν λειτουργούν αυτόνομα και αποκτούν νόημα μόνο συνυπάρχοντας με άλλες γραμμές σαν μέρος ενός συνόλου. Οι μονοκονδυλιές όμως είναι γραμμές συνεχείς, με αρχή και τέλος, απλές ή σύνθετες, πάντα οργανικές, πάντα αυτόνομες. Αυτού του είδους την αυτονομία, ή την παντελή έλλειψή της, συναντάμε συνεχώς στους ανθρώπους.

Υπήρξε η άποψη ότι όσο πιο απλή είναι μια μονοκονδυλιά, τόσο μεγαλύτερη η δυσκολία εκτέλεσής της. Στην παρούσα πορεία εκτέλεσης φάνηκε πως η απλότητα δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με τη δυσκολία. Ο βαθμός δυσκολίας της κάθε τέτοιας αυτόνομης γραμμής βρίσκεται περισσότερο στην έμπνευση, ή στην έλλειψη έμπνευσης της στιγμής, παρά στο σχεδιαστικό κομμάτι.

Στα προσχέδια εφαρμόστηκε αρχικά μαλακό μολύβι και όπως παρατηρήθηκε στην πορεία γραφής, το πάχος της γραμμής άλλαζε. Η αλλαγή στο πάχος της γραμμής αν και οργανικά ενδιαφέρουσα δεν αποτέλεσε εικαστική επιλογή, οπότε τελικά χρησιμοποιήθηκε σκληρό μολύβι. Κρατώντας ισόπαχη τη γραμμή απ’ την αρχή μέχρι το τέλος δημιουργείται σχεδιαστικά μια αίσθηση σταθερότητας.

Στη ζωή διατηρούμε κοντινές σχέσεις με ανθρώπους με τους οποίους ίσως βρισκόμαστε σε απόσταση. Εστιάζοντας στην απόσταση μεταξύ των ανθρώπινων σχέσεων και στην αίσθηση απουσίας που αυτή δημιουργεί, η κάθε μονοκονδυλιά λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε η γραμμή να μην έρχεται σε επαφή με κανένα σημείο, παρά μόνο στα απαραίτητα γυρίσματα του μολυβιού. Σχεδιαστικά, διαγράφεται έτσι ένα εικαστικά ξεκάθαρο αποτέλεσμα από μια αυτόνομη γραμμή που δημιουργεί ένα πρόσωπο με αρχή, και τέλος.

Οργανικά, αυτόνομα, ήσυχα, δυναμικά, ίσως αινιγματικά, απομονωμένα αλλά και στο επίκεντρο, τα πρόσωπα αυτά μαρτυρούν την επιθυμία για αρχή και δημιουργία, αλλά και μια προσπάθεια συμφιλίωσης με την ιδέα κάποιου πιθανού επερχόμενου τέλους.

Κείμενο: Άννα Ζαννάρα
Επιμέλεια κειμένου: Σέβη Γιασεμή

Η Άννα Ζαννάρα γεννήθηκε στην Χίο το 1983 όπου και έλαβε την βασική της εκπαίδευση. Ξεκίνησε να ασχολείται με το σχέδιο στην εφηβεία και με την φωτογραφία λίγο αργότερα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο του Κίνγκστον στο Λονδίνο και Σκίτσο – Κόμικς – Καρτούν στον Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Τεχνολογικό Όμιλο [ΑΚΤΟ] ενώ παράλληλα ολοκλήρωσε τη φοίτησή της στο Junior College του Αμερικανικού Κολεγίου της Ελλάδας. Έχει εργαστεί ως βοηθός αρχιτέκτονα σε αρχιτεκτονικά και μελετητικά γραφεία στην Αγγλία και στην Ελλάδα. Το 2014 επέστρεψε μόνιμα στην Χίο όπου και ζει μέχρι σήμερα.

Gallery Genesis, Χάριτος 35, Κολωνάκι 10675, Αθήνα
Εγκαίνια: Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου, 20.00
Διάρκεια Έκθεσης: 19 Δεκεμβρίου – 4 Ιανουαρίου 2020
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11.30 – 21.30, Τετάρτη – Σάββατο 11.30 – 15.30
Πληροφορίες: Tel.: +30 211 7100566, www.gallerygenesisathens.com, www.facebook.com/yiorgos.tzaneriswww.facebook.com/pages/Genesis-Gallery/325268697501716

Περισσότερα Νέα

Στο Αίπος μεταφέρεται η μάχη κατοίκων – ΜΑΤ

Μετά την πρωτοφανή και ντροπιαστική επίθεση του στρατού των ΜΑΤ σε πολίτες της Χίου, το...

Ντροπή… (vid)

Πρωτοφανείς για τη σύγχρονη Χίο σκηνές βίας εκτυλίχθηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης στο λιμάνι Μεστών. Το...

Στο Νοσοκομείο ο Δήμαρχος, Σταμάτης Κάρμαντζης και ο π.Γεώργιος Κωνσταντίνου (pics)

Στο Νοσοκομείο μεταφέρθηκαν έπειτα από εκτεταμένη χρήση χημικών από τα ΜΑΤ στο λιμάνι των Μεστών,...