ΔΥΟ ΣΚΑΦΗ ΣΤΗ ΧΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ
Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η σύσταση βάσης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στη Χίο ενώ ήδη στο κάλεσμα για εθελοντές περίπου 30 άτομα έχουν ανταποκριθεί.
Όπως δηλώνει ο Π.Μωυσάκης, που συνδράμει στην σύσταση της ομάδας, στόχος είναι να συσταθεί μια πρότυπη βάση ετοιμότητας σε συνεργασία με την αντίστοιχη Ολλανδική Ομάδα, η οποία μάλιστα αναμένεται να φέρει στο νησί μέχρι τα μέσα Μαρτίου δύο σύγχρονα σκάφη, μαζί με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό των διασωστών, τα οποία θα συνδράμουν στο έργο του Λιμενικού Σώματος.
Επιπλέον αναμένονται στο νησί και Ολλανδοί εκπαιδευτές, οι οποίοι θα εκπαιδεύσουν τους εθελοντές στο χειρισμό των σκαφών, αλλά και, γενικότερα, σε διαδικασίες θαλάσσιας διάσωσης. Παράλληλα, σε δεύτερο χρόνο, εθελοντές – εκπαιδευτές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης θα πραγματοποιήσουν σειρά εκπαιδεύσεων και στις υπόλοιπες θεματικές ενότητες που αφορούν τη διάσωση.
Όπως σημειώνει ο κ. Μωυσάκης, το προσφυγικό ζήτημα ήταν η αφορμή για την δημιουργία της βάσης, η οποία όμως στόχος είναι να λειτουργήσει μόνιμα στο νησί και να συνδράμει τις αρμόδιες αρχές σε έκτακτα συμβάντα.

