Κυριακή, 11 Απριλίου 2021
14 C
Chios

Social

Δριμύ «κατηγορώ» των αντιπολιτεύσεων κατά της δημοτικής αρχής για τις 93 προσλήψεις «εξπρές» στην Καθαριότητα

Ψήφισμα για το θέμα κατέθεσαν οι αντιπολιτεύσεις, απείχε από τη συζήτηση η παράταξη του Δημάρχου -Προσλήψεις δίχως διαφάνεια κατήγγειλαν οι αντιπολιτεύσεις -Τι απάντησαν Στ.Κάρμαντζης και Π.Αναγνώστου

Δριμύ «κατηγορώ» σε βάρος της Δημοτικής Αρχής για την πρόσληψη 93 ατόμων στην Υπηρεσία Καθαριότητας και για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν άσκησαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Παρασκευή.

Σύσσωμες οι αντιπολιτεύσεις έκαναν λόγο για αδιαφανή διαδικασία εξπρές που δεν σέβεται τους πολίτες της Χίου σημειώνοντας ότι η επιλογή των προσληφθέντων δεν έγινε με αξιοκρατικά κριτήρια αλλά με γνώμονα «γνωριμίες και ιδιαίτερη σχέση ατόμων με τη δημοτική αρχή», προσθέτοντας ότι ακόμα και αν είναι νόμιμες, δεν είναι ηθικές πολιτικά.

Ο επικεφαλής της Συμμαχίας Αξιών, Κώστας Τριαντάφυλλος, σημείωσε ότι «μέσα σε χρόνο ρεκόρ αποφασίστηκε ποιοι θα προσληφθούν. Η δημοτική αρχή εκμεταλλεύτηκε την ανάγκη συμπολιτών μας να εργαστούν και με επίφαση τον κορονοϊό δημιουργεί στρατιά συμβασιούχων», τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή η Υπηρεσία Καθαριότητας αριθμεί 318 εργαζομένους.

Ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας για τη Χίο, Μανώλης Βουρνούς, αφού αναρωτήθηκε αν χρειάζονται 93 υπάλληλοι τον Φλεβάρη πόσοι θα χρειάζονται τον Αύγουστο, υπογράμμισε ότι η Υπηρεσία Καθαριότητας δεν είναι βραχίονας του ΟΑΕΔ «και δεν μπορεί να προσλαμβάνει διαρκώς χωρίς στοιχεία και προληπτικά για ανάγκες που πιθανά να εμφανιστούν», ενώ πρόσθεσε ότι ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας «δεν γνωρίζει τι γίνεται στην Υπηρεσία του και έπρεπε να παραιτηθεί».

Ο επικεφαλής του Χίος Μπροστά, Γιάννης Καραβασίλης, έκανε λόγο για «την πιο αδιαφανή δημοτική αρχή» υπογραμμίζοντας ότι «πρόκειται για φωτογραφικές προσλήψεις που δεν υπηρετούν το ηθικό και έγιναν δίχως αξιοκρατικά κριτήρια και αυτό το αντιλαμβάνεται η κοινωνία της Χίου».

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μάρκος Σκούφαλος, αναρωτήθηκε με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή όσων προσλήφθηκαν σημειώνοντας ότι η διαδικασία μπορεί να είναι νόμιμη δεν είναι όμως πολιτικά ηθική, κάνοντας λόγο για «λίστα στην επιλογή των ατόμων».

Ο επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών, Μανώλης Στάθης, μίλησε για μεθόδους προσλήψεων που πάνε πίσω την κοινωνία της Χίου και «δεν έχουν παρά προσωρινά οφέλη».

Η επικεφαλής της Χιακής Συμπολιτείας, Ερμιόνη Φρεζούλη, σημείωσε ότι «η διαδικασία μπορεί να είναι νομότυπη όμως η κοινωνία της Χίου καταλαβαίνει ότι εμπαίζεται».

Ο Δήμαρχος, Σταμάτης Κάρμαντζης, υποστήριξε ότι η διαδικασία ήταν νόμιμη λέγοντας ότι «αν όλα δεν ήταν σύννομα δεν θα περνούσε από τις αρμόδιες ελεγκτικές και οικονομικές υπηρεσίες» καλώντας, όποιον έχει στοιχεία, να τα παραδώσει στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Πάνος Αναγνώστου, υπεραμύνθηκε των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν λέγοντας, αρχικά όσον αφορά τον αριθμό των προσληφθέντων, ότι η Υπηρεσία Καθαριότητας έχει ανάγκες σε προσωπικό ενώ, όπως τόνισε, «λήγουν οι συμβάσεις εργαζομένων με κοινωφελή, 8μηνίτες και πιο βραχείας σύμβασης». Όσον αφορά την ταχύτητα των προσλήψεων, σημείωσε ότι εξαιτίας της αργοπορίας στην έγκριση του προϋπολογισμού οι προσλήψεις έπρεπε να γίνουν γρήγορα καθώς η καταληκτική ημερομηνία ήταν οι 28 Φεβρουαρίου οπότε την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου έπρεπε να έχουν τελειώσει. Μάλιστα, ανέφερε ότι στις προσλήψεις υπάρχει και συγκεκριμένη κατανομή στις αρμοδιότητες.

Ακολούθησε η διαδικασία της συζήτησης του θέματος με την παράταξη του Δημάρχου να απέχει από το θέμα.

Εν τέλει, κατά πλειοψηφία, με τους δημοτικούς συμβούλους των αντιπολιτεύσεων, πέρασε το ακόλουθο ψήφισμα:

Το Δημοτικό Συμβούλιο σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τις εγκυκλίους, εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή του με πρακτικές όπως αυτές που ακολουθήθηκαν κατά τη διαδικασία της προκήρυξης της πρόσληψης των 93 συμπολιτών μας.

Οι διαδικασίες αυτές χωρίς κριτήρια επιλογής, μοριοδότηση και ίχνος αξιοκρατίας θίγουν την αξιοπρέπεια των συμπολιτών μας, καταστρατηγούν τις αρχές της ισονομίας και αξιοκρατίας και αμαυρώνουν την εικόνα του Δήμου μας.

Τέλος, το ΔΣ εμμένει στην προηγούμενη απόφασή του περί διαφάνειας.

 

Δικό του ψήφισμα κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Μυριαγκός που ψηφίστηκε από τον ίδιο και τον Δ.Μάντικα που ανέφερε τα εξής:

Οι προσλήψεις οι οποίες έχουν γίνει, έχουν γίνει σύμφωνα με την εφαρμογή του νόμου.

Περισσότερα Νέα

Κορονοϊός (11/4): 11 νέα κρούσματα στη Χίο

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.718,...

80χρονος νεκρός έπειτα από πτώση από 4 μέτρα

Τραγικό θάνατο βρήκε 80χρονος συμπολίτης την Κυριακή καθώς έπεσε από ύψος 4 μέτρων. Ο άτυχος άνδρας...

«Επανεκκίνηση για όλους» ζητούν οι Σύλλογοι Εστίασης Ελλάδος

«Όλοι θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία επανεκκίνησης ύστερα από 7 μήνες με κλειστές τις...