Κυριακή, 11 Απριλίου 2021
14 C
Chios

Social

«Διαιωνίζει το ρόλο των νησιών ως φυλακές της Ευρώπης το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης»

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Χίου:

Το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, περιέχει  σειρά προβληματικών αναφορών και  αντί να επιλύει προβλήματα, διαιωνίζει το ρόλο των νησιών ως φυλακές της Ευρώπης, δεν εισάγει μια πραγματικά κοινή πολιτική ασύλου, υποχρεωτικών μετεγκαταστάσεων και αναλογικής κατανομής αιτούντων άσυλο μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Η  πολιτική εμμονική επιλογή της κυβέρνησης για την δημιουργία  κλειστών δομών – φυλακών, αθώων και κατατρεγμένων ανθρώπων  στα νησιά μας, φαίνεται να αποδέχεται πλήρως  το ρόλο της ασπίδας της Ευρώπης και της αποθήκης ψυχών.

Στο Σύμφωνο ενισχύονται οι  αποτυχημένες πολιτικές εστιάζοντας στην αποτροπή και τον εγκλωβισμό των ανθρώπων που διαφεύγουν σε τρίτες χώρες, την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, την κράτηση των ανθρώπων και την επιτάχυνση των διαδικασιών στα σύνορα εις βάρος του δικαιώματός τους για μια δίκαιη και εξατομικευμένη διαδικασία.

Ένα άλλο προβληματικό σημείο ,αποτελεί η πρόβλεψη για «υποχρεωτική ή εθελοντική αλληλεγγύη», σύμφωνα με την οποία κάθε χώρα οφείλει να φιλοξενεί μετανάστες είτε με το να τους δεχτεί στο έδαφός της, είτε με τον καλύψει χρηματικά την επιστροφή σε χώρες προέλευσης είτε προσφέροντας υλική βοήθεια στις χώρες άφιξης.

Το βέβαιο είναι ότι  το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου δεν θέλει να αλλάξει την άσχημη  πραγματικότητα των νησιών, γιατί απλά είναι αποφασισμένος ο ρόλος που θέλουν να παίξουν τα νησιά μας .

Έχει αποφασισθεί ότι εδώ θα γίνουν τεράστια κέντρα -φυλακές, αγνοώντας και απαξιώνοντας  επιδεικτικά τις τοπικές κοινωνίες.

Η αντιμετώπιση  όμως κρίσεων και ανθρωπιστικών αναγκών ,όπως είναι η διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, θα πρέπει να γίνεται  με βάση το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Αλληλεγγύη θα πρέπει να είναι ουσιαστική και όχι πλασματική ή απλά στα λόγια.

Ως Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Χίου, με μόνο όπλο την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά, είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας για να μην γίνει το νησί μας αποθήκη ψυχών της Ευρώπης .

Περισσότερα Νέα

Κορονοϊός (11/4): 11 νέα κρούσματα στη Χίο

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.718,...

80χρονος νεκρός έπειτα από πτώση από 4 μέτρα

Τραγικό θάνατο βρήκε 80χρονος συμπολίτης την Κυριακή καθώς έπεσε από ύψος 4 μέτρων. Ο άτυχος άνδρας...

«Επανεκκίνηση για όλους» ζητούν οι Σύλλογοι Εστίασης Ελλάδος

«Όλοι θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία επανεκκίνησης ύστερα από 7 μήνες με κλειστές τις...