Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2025
14.9 C
Chios

Social

ΔΕΥΑΧ: Έρχονται σημαντικές αυξήσεις στους λογαριασμούς το 2025

Σημαντικές αυξήσεις στα τιμολόγια ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης φέρνει η νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΧ για το 2025, προσθέτοντας, μάλιστα, και τέλος χρήσης ομβρίων.

Η εισήγηση, που θα τεθεί προς ψήφιση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΧ τη Δευτέρα, προβλέπει επιπλέον έσοδα για την εταιρεία ύψους 1,25 εκ. ευρώ ετησίως.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ

Επαναγορά του ποσοστού χρήσης αποχέτευσης στην κατανάλωση νερού από 30% σε 70% όπως ισχύει για όλες τις ΔΕΥΑ. Αυτό θα επιφέρει αύξηση των εσόδων χρήσης αποχέτευσης αξίας 470.000 ευρώ

Ξεχωριστή κλίμακα για Δημόσιο, Περιφέρεια, ΟΤΑ, Νομικά Πρόσωπα αυτών με τιμή 2,46 ευρώ για όλα τα κυβικά. Οι λοιπές χρεώσεις θα είναι ίδιες ανάλογα με το δημοτικό διαμέρισμα που βρίσκονται. Αυτό θα επιφέρει επιπλέον έσοδα αξίας 213.000 ευρώ στην ύδρευση και 90.000 ευρώ στην αποχέτευση σύνολο 303.000 ευρώ.

Επαναφορά του τέλους ύδρευσης και τέλους σύνδεσης αποχέτευσης:

1.Πάγιο τέλος νέας σύνδεσης ύδρευσης 2 ευρώ/m2 κύριων χώρων,

2.Πάγιο τέλος νέας σύνδεσης αποχέτευσης 2,5 ευρώ/m2 κύριων χώρων,

3.Πάγιο τέλος νέας σύνδεσης άρδευσης από δίκτυο άρδευσης 0,10 ευρώ/m2 αγροτεμαχίου,

4.Πάγιο τέλος νέας σύνδεσης άρδευσης από δίκτυο ύδρευσης 0,50 ευρώ/m2 αγροτεμαχίου

  • Ενιαία κλίμακα και τιμή ανά κυβικό νερού σε όλο το νησί, εκτός από τα μικρά χωριά Αμανής και Καρδαμύλων. Στην πόλη της Χίου λόγω τρίμηνης περιοδικότητας των λογαριασμών είναι ανάλογα προσαρμοσμένη. Μείωση του παγίου στην πρώτη κλίμακα κατά 10% περίπου σε όσους καταναλώνουν έως 20 κυβικά ανά τρίμηνο στην πόλη, έως 25 κυβικά ανά τετράμηνο σε όλα τις υπόλοιπες περιοχές. Έτσι επιβραβεύονται όσοι καταναλώνουν λίγα κυβικά. Οι μετρήσεις σε Μαστιχόχωρα και Ιωνία να γίνουν δύο φορές τον χρόνο αντί μία. Οι μετρήσεις σε Καμπόχωρα θα γίνονται δύο φορές αντί 3 φορές ετησίως.

  • Αύξηση 50% στην τελευταία κλίμακα

  • Αύξηση 40 % στην προτελευταία κλίμακα

  • Αύξηση 30% στην τρίτη από τέλος κλίμακα

  • Ξεχωριστή κλίμακα, για όσους επαγγελματίες των μπαρ καφετεριών και εστιατορίων το επιθυμούν αφού προσκομίσουν έναρξη επαγγέλματος και τις παροχές τους που θα είναι η εξής: Από 0-25 κυβικά τιμή 0,00€ (περιλαμβάνονται στο πάγιο), από 26-55 κυβικά τιμή 0,80€, από 55 και άνω κυβικά τιμή 1,50€.

Επιβολή τέλους ομβρίων

Σε όλους τους λογαριασμούς ύδρευσης θα προστεθεί ένα πάγιο τέλος ομβρίων 0,50 ευρώ/μήνα.

Περισσότερα Νέα

“Το Αγόρι και ο Ερωδιός” από την Κινηματογραφική Λέσχη Χίου

Συνέχεια προβολών για την Κινηματογραφική Λέσχη Χίου την Παρασκευή 24/1 στις 20:30 στο Ομήρειο με...

Έσπασαν τις πόρτες του καταδυτηρίου στο Κολυμβητήριο

Με μια δυσάρεστη εικόνα ήρθαν αντιμέτωποι την Τετάρτη υπάλληλοι του Κολυμβητηρίου, όταν αντίκρυσαν τις πόρτες...

Αυτά απαντά το Υπουργείο για την επένδυση αντιμονίου στη βόρεια Χίο

Λίγο πριν από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε στη...