Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2020
21 C
Chios

Social

Άσυλο, κυβερνησιμότητα δήμων-περιφερειών και στο βάθος εργασιακά δικαιώματα, όλα στο απόσπασμα

Της Ευαγγελίας Μανιτσούδη, εκπαιδευτικού, μέλους της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χίου:

Εν μέσω θέρους πέρασαν από τη Βουλή νομοθετήματα σοβαρά που τη σπουδαιότητά τους θα αντιληφθούν και όσοι την αγνοούν, σήμερα, κατά την εφαρμογή τους. Επικεντρώθηκε η Ν.Δ. μαζί με τα ΜΜΕ στον εχθρό της νομιμότητας, της τάξης και ασφάλειας που είναι το πανεπιστημιακό άσυλο. Κατά την προσφιλή τακτική του καθεστώτος, ΜΜΕ-Ν.Δ. στοχοποίησαν στον μέγιστο βαθμό τα Πανεπιστήμια της χώρας μας, τα δυσφήμησαν, μας είπαν στην ουσία ότι φοιτητές και καθηγητές φοβούνται να περάσουν την πόρτα τους και τα παρουσίασαν περίπου ως μικρογραφία ή θυγατρική των Εξαρχείων.

Ακουσα μάλιστα υπουργούς –μέχρι και τον πρωθυπουργό– από το βήμα της Βουλής να αναφέρονται σε γιάφκες, ναρκωτικά, να μιλούν για συμμορίες εντός του Πανεπιστημίου. Ολα αυτά βέβαια, κατά τα λεγόμενά τους, ξεκίνησαν και γιγαντώθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ, και σε λίγο μπορεί να μας πουν ότι συμμετείχαν και Συριζαίοι – υπονοούμενα πάντως αφήνουν. Με αυτόν τον τρόπο δυσφημούν τη Δημόσια Παιδεία της χώρας μας – αυτήν την περίοδο έχουν την τιμητική τους τα Πανεπιστήμια και η άλλη τους λατρεία, η επαγγελματική εκπαίδευση και έμμεσα στρώνουν το χαλί στην ιδιωτική παιδεία. Αυτή είναι η τακτική τους: στοχοποιώ, δυσφημώ και χτυπώ τον στόχο.

Το άλλο πιασάρικο και πολυσυζητημένο θέμα είναι η κυβερνησιμότητα των δήμων και των περιφερειών, που πρέπει να εξασφαλιστεί πάση θυσία γιατί απειλείται με την προχειρότητα της απλής αναλογικής που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αφού μας πιπίλισαν το κεφάλι πρωί – μεσημέρι – βράδυ, ότι θα γίνει μπάχαλο, ότι δεν μπορεί έτσι να κυβερνηθούν οι δήμοι και οι περιφέρειες, νομοθετούν και δίνουν με το έτσι θέλω κάλπικες πλειοψηφίες στους εκλεγμένους δημάρχους και περιφερειάρχες, για να ακολουθήσουν το μοντέλο της κυβέρνησης της Ν.Δ.: αποφασίζουμε και διατάσσουμε.

Αυτά τα «ωραία» είναι τα εμφανή των ημερών, γιατί το πιο φοβερό είναι αυτό που έκαναν με τη λήξη της διαδικασίας στη Βουλή, με την κατάθεση δύο αντεργατικών τροπολογιών που καταργούν την υποχρέωση των εργοδοτών να αιτιολογούν τις απολύσεις καθώς και την ευθύνη εργολάβων/υπεργολάβων απέναντι στους εργαζομένους τους. Αποδεικνύουν την πολιτική εμμονή τους εναντίον των εργαζομένων και ιδιαίτερα των πιο χαμηλά αμειβόμενων, τη μεροληπτική πολιτική τους υπέρ του κεφαλαίου και των εργοδοτών. Είναι τροπολογίες οι οποίες εξυπηρετούν ξεκάθαρα μεγάλα εργοδοτικά συμφέροντα. Ο,τι κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ –εν μέσω μνημονίων, πολλά– υπέρ των εργαζομένων γκρεμίζονται από τη Ν.Δ. Δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα, υλοποιούν μνημόνιο χωρίς να είμαστε σε μνημόνιο. Εχει ειπωθεί ότι η Ν.Δ. ήταν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι με τα μνημόνια γιατί τα χρησιμοποιούσε ως κάλυψη για να εφαρμόζει πιο ακραίες πολιτικές και από αυτές των μνημονίων. Νομίζω ότι σε λίγο θα αρχίσει μια άλλη προπαγάνδα, υπέρ των μνημονίων.

Ουσιαστικά και συμπερασματικά, αυτό που γίνεται από αυτήν την κυβέρνηση είναι συγκεκριμένο: χρησιμοποιούν την αυτοδυναμία για να τσαλαπατήσουν τα πάντα. Κατεδαφίζουν δικαιώματα, εργασιακές σχέσεις καθ’ υπαγόρευση των εργοδοτικών συμφερόντων. Αυτές οι πρακτικές μόλις έναν μήνα μετά τις εκλογές και με τέτοια βιασύνη αποδεικνύουν ποιοι κάνουν κουμάντο ουσιαστικά στη χώρα και ποιοι ωφελούνται από αυτές τις τροπολογίες. Ο κόσμος παρακολουθεί και όσο κι αν παρουσιάζεται μια κατάσταση από τα ΜΜΕ ότι όλα αυτά γίνονται για το καλό μας, αργά ή γρήγορα θα αντιληφθεί και θα αντιδράσει. Καμιά αυτοδυναμία δεν είναι εισιτήριο για αυθαιρεσίες και καταπάτηση των δικαιωμάτων των πολιτών. Αυτό να το καταλάβουν στη Ν.Δ. όσο είναι καιρός.

Περισσότερα Νέα

«Το Χρήμα στο Λαιμό σας» από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λαγκάδας «Η Κυδιάντα»

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαγκάδας «Η Κυδιάντα» παρουσιάζει την παράσταση «Το Χρήμα στο Λαιμό σας». Πρόκειται για...

Δυο παραστάσεις στο Ζυγομαλάδικο για το «… 2 μέτρα από τον Μισισιπή στην Αλάσκα και άλλες ιστορίες εγκλεισμού…»

Η  θεατρική ομάδα της ΠΕΚΕΒ θα πραγματοποιήσει δύο παραστάσεις  την Δευτέρα 10 Αυγούστου στις 20:30...

Αναλαμβάνει τα χρέη των σχολείων προς τη ΔΕΥΑΧ ο Δήμος Χίου (vid)

Για μια προσπάθεια νοικοκυρέματος των οικονομικών των σχολείων της Χίου με εύρεση μόνιμης λύσης έκανε...