Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024
27.9 C
Chios

Social

«Από το 2021 η διαβούλευση για την εκμετάλλευση του αντιμονίου» (vid)

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός σχετικά με την έρευνα και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων αντιμονίου στην Κέραμο παρουσιάστηκε από την υφυπουργό περιβάλλοντος Α.Σδούκου και τον Γενικό Γραμματέα κ.Αϊβαλιώτη, στα πλαίσια συνέντευξης τύπου το πρωί της Πέμπτης.

Λίγο πριν την παρουσίαση στο Ομήρειο, η υφυπουργός,  πλαισιωμένη από τον Δήμαρχο Γ.Μαλαφή και τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Βρουλή, αναφέρθηκε στην έλλειψη  κοιτασμάτων αντιμονίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο  σημειώνοντας ότι η Χίος και το Καλυντήρι στη Ροδόπη είναι οι δυο περιοχές στην Ελλάδα που φαίνεται ότι υπάρχουν τέτοια κοιτάσματα.

 Η κ. Σδούκου αναφέρθηκε στην ορθολογική αξιοποίηση των ορυκτών, σημειώνοντας ότι από πλευρά της πολιτείας απαιτείται ένας σωστός σχεδιασμός με αυστηρούς κανόνες και αφετέρου η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας.  «Το γεγονός ότι η Χίος διαθέτει ένα τέτοιο κρίσιμο μέταλλο μπορεί να κάνει το νησί πρωταγωνιστή σε ευρωπαϊκό επίπεδο» είπε, τονίζοντας ότι εφόσον υπάρχουν κοιτάσματα θα υπάρχουν σημαντικά ανταποδοτικά οφέλη για το Δήμο όπως και θέσεις εργασίας.

Η κ. Σδούκου, ολοκληρώνοντας, ανέφερε ότι η περίπτωση της Χίου μελετάται εδώ και χρόνια και ήδη από το 2021 ξεκίνησε η υπηρεσιακή διαδικασία για να προχωρήσει ο διαγωνισμός έρευνας. «Από το 2021 έχουν ζητηθεί γνωμοδοτήσεις από όλες τις τοπικές υπηρεσίες» ανέφερε η υφυπουργός.

Αναλύοντας τον σχεδιασμό του Υπουργείου ο Γενικός Γραμματέας ορυκτών πλούτων Α. Αϊβαλιώτης σημείωσε ότι σε πρώτη φάση θα προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός για την έρευνα των κοιτασμάτων, «συζητάμε για ένα πιθανό κοίτασμα που δεν γνωρίζουμε ακόμα αν έχει εμπορική αξία» είπε.

Ο κ.Αϊβαλιώτης ξεκαθάρισε ότι το θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει στην κυβέρνηση να προχωρήσει τις διαδικασίες χωρίς καμία έγκριση, με δεδομένο ότι πρόκειται για κρίσιμη ορυκτή πρώτη ύλη με εθνικό συμφέρον.

«Δεν θα επιβάλλουμε, εσείς θα αποφασίσετε αν θέλετε την έρευνα. Εμείς φέρνουμε μια πρόταση προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και εσείς αποφασίζετε» κατέληξε ο κ. Αϊβαλιώτης.

Περισσότερα Νέα

Νέος εξοπλισμός στο λιμάνι της Χίου

Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση του νέου εξοπλισμού στο λιμάνι της Χίου, με το διαδημοτικό λιμενικό ταμείο...

Η ΟΠΙΧΙ στη Βέσσα το Σάββατο 20/7 | Εκδήλωση στην έκθεση DEΟ Projects

Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Χίου (ΟΠΙΧΙ) συμμετέχει στην έκθεση "Τα όνειρα μου γκρεμίστηκαν στα τείχη σου" του...

Πέφτει η άσφαλτος στην Ιωάννου Χρήστου

Από την  Τρίτη 23 Ιουλίου 2024  έως και την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024 θα εκτελούνται...