Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024
27.9 C
Chios

Social

«Από την Μεγάλη Ιδέα στη Συνθήκη της Λωζάνης»: Σήμερα στο κανάλι της Βουλής

Στο κανάλι της Βουλής σήμερα Τρίτη μετά την ολομέλεια η προβολή του ντοκιμαντέρ "Από τη Μεγάλη ιδέα στη Συνθήκη της Λωζάνης" του Νίκου Ζάππα

Την Τρίτη 2 Απριλίου και ώρα 20.00, στο κανάλι της Βουλής η προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ του Νίκου Ζάππα Από την Μεγάλη Ιδέα στη Συνθήκη της Λωζάνης

Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης στις 23 Ιουλίου του 1923, το ντοκιμαντέρ αυτό, επιχειρεί μια αναδρομή στο χρονικό της Μεγάλης Ιδέας των Ελλήνων, από τα χρόνια του υπόδουλου ελληνισμού έως την ολοκλήρωση αυτού του αλυτρωτικού οράματος που σηματοδοτείται με την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης.

Εστιάζουμε στο χρονικό της μεγάλης ιδέας, από τα χρόνια του υπόδουλου ελληνισμού έως την εμφάνιση της φιλικής εταιρείας.

Συνομιλούμε με τον ιστορικό – Διδάκτωρα του ΕΚΠΑ και διευθυντή των εκδόσεων “Στοχαστής” τον κ. Λουκά Αξελό για την αφετηρία της Μεγάλης ιδέας και την συμβολή του σε αυτήν, του πατέρα της ανεξαρτησίας, Ρήγα Βελεστινλή.

Επίσης, φιλοξενούμε τον ιστορικό του Ιονίου Πανεπιστημίου τον κ. Νίκο Κοκκομέλη, ο οποίος αναλύει το όραμα του μεγάλου μας διαφωτιστή, Αδαμάντιου Κοραή για την παιδεία, τον πολιτισμό και τον προσανατολισμό του επαναστατημένου έθνους.

Από την Μεγάλη Ιδέα στη Συνθήκη της Λωζάνης.

Μια παραγωγή του Νίκου Ζάππα για το Πατρίδα TV και το κανάλι της Βουλής.

Περισσότερα Νέα

Νέος εξοπλισμός στο λιμάνι της Χίου

Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση του νέου εξοπλισμού στο λιμάνι της Χίου, με το διαδημοτικό λιμενικό ταμείο...

Η ΟΠΙΧΙ στη Βέσσα το Σάββατο 20/7 | Εκδήλωση στην έκθεση DEΟ Projects

Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Χίου (ΟΠΙΧΙ) συμμετέχει στην έκθεση "Τα όνειρα μου γκρεμίστηκαν στα τείχη σου" του...

Πέφτει η άσφαλτος στην Ιωάννου Χρήστου

Από την  Τρίτη 23 Ιουλίου 2024  έως και την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024 θα εκτελούνται...