Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020
17 C
Chios

Social

Από μονοπάτι αγροτικός δρόμος στον Άγιο Γιάννη Φακά (vid)

Να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση το μονοπάτι

Καταστροφική για το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον ήταν  η έναρξη του έργου  που αφορά την κυκλική πεζοπορική  διαδρομή  των «Μαστόρων της Πέτρας» στα Θυμιανά.  Αντί να αναδειχθεί η  διαδρομή και το μονοπάτι προς τον Άγιο Γιάννη Φακά οι παρεμβάσεις που έγιναν με μηχανήματα αντί χειρωνακτικά είχαν σαν αποτέλεσμα να ανοιχτεί ουσιαστικά ένας αγροτικός δρόμος, χαλώντας το μονοπάτι.

 «Έγινε μια φοβερή βεβήλωση της δουλειάς των προγόνων μας» είπε ο  Γ.Χαλάτσης από το Σύλλογο Φίλων Μονοπατιών της Χίου, επισημαίνοντας ότι κανένας από τη δημοτική αρχή ή τις τεχνικές υπηρεσίες δεν ζήτησε την βοήθεια του συλλόγου που όλα αυτά τα χρόνια εργάζεται αφιλοκερδώς για να διασώσει τη συγκεκριμένη κληρονομία. Μάλιστα ο κ. Χαλάτσης επεσήμανε ότι ο Σύλλογος πλέον θα κινείται και νομικά απέναντι σε τέτοιες παρεμβάσεις και ζήτησε άμεσες ενέργειες για την αποκατάσταση του λάθους.

 «Οφείλουν όλοι όσοι εμπλέκονται να λογοδοτήσουν και να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει» είπε ο κ.  Δ. Τσούχλης,  ο οποίος είχε εργαστεί για να κατατεθεί η  πρόταση και η μελέτη για το συγκεκριμένο έργο. Όπως λέει ο κ. Τσούχλης το έργο είχε λάβει όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις, από αρχαιολογία και δασαρχείο, και σε καμία περίπτωση δεν περιελάμβανε τέτοιες παρεμβάσεις ενώ ήταν ξεκάθαρο για το που και σε ποια σημεία θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν τεχνικά μέσα.

Σύμφωνα με τον ίδιο στόχος πρέπει να  είναι η σωστή συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου, που περιλαμβάνει συνολικά 3 διαδρομές,   ώστε να μην χαθεί αφενός η χρηματοδότηση και αφετέρου να ανεδείχθη η μοναδική σε κάλλος περιοχή.

Τέλος ο Κ.Φρεζούλης δημοτικός σύμβουλος της περιοχής, ο οποίος και κατήγγειλε πρώτος το συμβάν, δήλωσε ότι οι κάτοικοι των Θυμιανών είναι εξοργισμένοι μιας και ένα έργο που το περίμεναν πάρα πολλά χρόνια εξελίχθηκε σε καταστροφή για την πολιτιστική κληρονομιά του χωριού.

Περισσότερα Νέα

Έτοιμη να λύσει το χρηματοδοτικό κενό για τον βιολογικό της Βολισσού η Περιφέρεια (vid)

Την πρόθεση της Περιφερειακής Ενότητας Χίου να στηρίξει τους κατοίκους της Βολισσού έτσι ώστε να...

«Η αντιπολίτευση προστάτευσε τη δημοτική αρχή και 43 διμηνίτες» (vid)

Καταλυτική ήταν η επιμονή των αντιπολιτεύσεων στο να εμποδίσουν την πρόσληψη 43 διμηνιτών από τη...

«Κενό» στην ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και στη Χίο (vid)

Ένα σημαντικό  κενό στην διαδικασία της ιχνηλάτησης των επαφών των ασθενών με κορονοϊό εντοπίζει και...