Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020
31 C
Chios

Social

Από μονοπάτι αγροτικός δρόμος στον Άγιο Γιάννη Φακά (vid)

Να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση το μονοπάτι

Καταστροφική για το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον ήταν  η έναρξη του έργου  που αφορά την κυκλική πεζοπορική  διαδρομή  των «Μαστόρων της Πέτρας» στα Θυμιανά.  Αντί να αναδειχθεί η  διαδρομή και το μονοπάτι προς τον Άγιο Γιάννη Φακά οι παρεμβάσεις που έγιναν με μηχανήματα αντί χειρωνακτικά είχαν σαν αποτέλεσμα να ανοιχτεί ουσιαστικά ένας αγροτικός δρόμος, χαλώντας το μονοπάτι.

 «Έγινε μια φοβερή βεβήλωση της δουλειάς των προγόνων μας» είπε ο  Γ.Χαλάτσης από το Σύλλογο Φίλων Μονοπατιών της Χίου, επισημαίνοντας ότι κανένας από τη δημοτική αρχή ή τις τεχνικές υπηρεσίες δεν ζήτησε την βοήθεια του συλλόγου που όλα αυτά τα χρόνια εργάζεται αφιλοκερδώς για να διασώσει τη συγκεκριμένη κληρονομία. Μάλιστα ο κ. Χαλάτσης επεσήμανε ότι ο Σύλλογος πλέον θα κινείται και νομικά απέναντι σε τέτοιες παρεμβάσεις και ζήτησε άμεσες ενέργειες για την αποκατάσταση του λάθους.

 «Οφείλουν όλοι όσοι εμπλέκονται να λογοδοτήσουν και να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει» είπε ο κ.  Δ. Τσούχλης,  ο οποίος είχε εργαστεί για να κατατεθεί η  πρόταση και η μελέτη για το συγκεκριμένο έργο. Όπως λέει ο κ. Τσούχλης το έργο είχε λάβει όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις, από αρχαιολογία και δασαρχείο, και σε καμία περίπτωση δεν περιελάμβανε τέτοιες παρεμβάσεις ενώ ήταν ξεκάθαρο για το που και σε ποια σημεία θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν τεχνικά μέσα.

Σύμφωνα με τον ίδιο στόχος πρέπει να  είναι η σωστή συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου, που περιλαμβάνει συνολικά 3 διαδρομές,   ώστε να μην χαθεί αφενός η χρηματοδότηση και αφετέρου να ανεδείχθη η μοναδική σε κάλλος περιοχή.

Τέλος ο Κ.Φρεζούλης δημοτικός σύμβουλος της περιοχής, ο οποίος και κατήγγειλε πρώτος το συμβάν, δήλωσε ότι οι κάτοικοι των Θυμιανών είναι εξοργισμένοι μιας και ένα έργο που το περίμεναν πάρα πολλά χρόνια εξελίχθηκε σε καταστροφή για την πολιτιστική κληρονομιά του χωριού.

Περισσότερα Νέα

Δήμαρχος Τσεσμέ: «Στόχος μας να καταστρέψουμε την μονοπωλιακή θέση της Χίου στο εμπόριο μαστίχας»

Επιμένουν στην προπαγάνδα της δήθεν παραγωγής μαστίχας οι Τούρκοι. Ο Δήμαρχος του Τσεσμέ, Εκρέμ Οράν, ανέφερε...

«Πράσινο» φως να γίνει τζαμί η Αγία Σοφία

Την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας για την Αγία Σοφία «καλωσορίζει» ο Ρετζέπ...

Σ.Γαρρής – Α.Κουτσουράκη: Υψηλές πτήσεις με 17.925 μόρια και όνειρα για Ιατρική (vid)

Ημέρα αποτελεσμάτων η σημερινή για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων που έμαθαν την βαθμολογία τους. Η...