Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023
19.9 C
Chios

Social

«Ανεβαίνω στη μηλιά και πατώ στην καρυδιά» | Βιωματική δράση με παιχνίδια στο Μουσείο Μαστίχας Χίου

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού (20/11) και στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «απέναντι», το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει βιωματική δράση, για Νηπιαγωγεία και σχολικές ομάδες και Α’ και Β’ Δημοτικού, την Τετάρτη 22 και την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023 (ώρα 10:00), στο Μουσείο Μαστίχας Χίου.

Αρχικά, οι μαθητές θα περιηγηθούν στην περιοδική έκθεση, που παρουσιάζει αρχειακό υλικό και φωτογραφίες, ιερά κειμήλια και προσωπικά αντικείμενα που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από «απέναντι», και με αφορμή επιλεγμένα εκθέματα (κούκλα, φυλακτό και σχολικά είδη) θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα παιχνίδια των παιδιών στη Μ. Ασία. Σε αντίθεση με τα σημερινά, τα περισσότερα παιχνίδια εκείνα τα χρόνια ήταν αυτοσχέδια όπως πάνινα τόπια, γκαζές (πήλινοι βόλοι), σβούρες και κουτσούνες (μάλλινες κούκλες) και κατασκευάζονταν συχνά από τα ίδια τα παιδιά. Στη συνέχεια, οι μικροί φίλοι θα φτιάξουν ένα δικό τους παιχνίδι, το οποίο και θα πάρουν μαζί τους.

Υπενθυμίζεται ότι η περιοδική έκθεση «απέναντι» παρουσιάζεται στο Μουσείο Μαστίχας Χίου (28.7.2022-31.12.2023), με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (Ο.Π.Σ.Ε.).

Η συμμετοχή στη δράση και τα υλικά είναι δωρεάν.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, τα ενδιαφερόμενα σχολεία μπορούν να επικοινωνήσουν με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 22710 72212 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00).

Περισσότερα Νέα

Έρχεται «καλάθι» για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Κατάστημα μεγάλης αλυσίδας παιχνιδιών και εποχικών ειδών (Jumbo) επισκέφθηκε την Τετάρτη, ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων,...

Το μεταναστευτικό κράτησε «πίσω» τη Χίο σε επενδύσεις ακινήτων (vid)

Την εκτίμηση ότι οι ξένες επενδύσεις σε ακίνητα και συνακόλουθα  η αύξηση των τιμών για...

Σχολιάζοντας την τοπική επικαιρότητα (Νο 123 / 29-11-2023)

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου:                   *Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι, από το προηγούμενο σημείωμά μας,...