Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023
19.9 C
Chios

Social

Άναψαν τη φωτιά στον αύλειο χώρο του Αγίου Νικολάου στην Ελάτα

Αναβίωσε το έθιμο

Στον Άγιο Νικόλαο της Ελάτας Με την βοήθεια Του Τριαδικού Θεού και φέτος πιστοί στο έθιμο, άναψαν την φωτιά στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Ελάτης. Ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του βαθιά στο παρελθόν.

Από νωρίς την παραμονή της εορτής Του Αγίου μικροί και μεγάλοι με την βοήθεια και την συνδρομή των μελών του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ελάτας “Γ. Βερίτης” συγκεντρώνουν την απαραίτητη ξυλεία.

Μια ανθρώπινη αλυσίδα σχηματίζεται για να κρατηθεί το έθιμο! Πριν ξεκινήσει η ακολουθία του Εσπερινού είναι όλα έτοιμα! Σύμφωνα με προφορική παράδοση η φωτιά αποτελούσε το μήνυμα προς τα γειτονικά Ψαρά για την ύπαρξη ή μη Τούρκων στο χωριό της Ελάτας.

Όμως μια δεύτερη άποψη, ορθολογική, θέλει το άναμμα της φωτιάς για να θερμαίνονται οι προσκυνητές του Εσπερινού μιας και ο Ιερός Ναός είναι μικρός σε χωρητικότητα και ο αριθμός των πιστών αυξημένος. Ας μην ξεχνάμε ότι η Εορτή Του Αγίου είναι στην καρδιά του χειμώνα.

Οι Ελατούσοι για μια χρονιά ακόμη τήρησαν το έθιμο. Η Χάρις Τού Αγίου Νικολάου να είναι κοντά σε όλους, καλά ταξίδια στους ναυτικούς μας! Χρόνια πολλά!

Περισσότερα Νέα

Έρχεται «καλάθι» για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Κατάστημα μεγάλης αλυσίδας παιχνιδιών και εποχικών ειδών (Jumbo) επισκέφθηκε την Τετάρτη, ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων,...

Το μεταναστευτικό κράτησε «πίσω» τη Χίο σε επενδύσεις ακινήτων (vid)

Την εκτίμηση ότι οι ξένες επενδύσεις σε ακίνητα και συνακόλουθα  η αύξηση των τιμών για...

Σχολιάζοντας την τοπική επικαιρότητα (Νο 123 / 29-11-2023)

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου:                   *Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι, από το προηγούμενο σημείωμά μας,...