Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2020
16 C
Chios

Αναπροσαρμογή του προγράμματος ενίσχυσης των επιχειρήσεων της Περιφέρειας ζητά ο Α.Μιχαηλίδης

Δήλωση Α. Μιχαηλίδη για το πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου:

Το πρόγραμμα «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν λόγω της πανδημίας Covid-19» της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αποτελεί, κατ’ αρχήν, ένα αναγκαίο μέτρο ελάχιστης στήριξης των μικρών επιχειρήσεων των νησιών του Βορείου Αιγαίου που δοκιμάζονται σκληρότατα από τις άμεσες και δευτερογενείς συνέπειες της πανδημίας και των lockdown.

Η χθεσινή απόφαση της Περιφέρειας για αύξηση του προϋπολογισμού της δράσης από τα 25 στα 40 εκατομμύρια είναι προς τη θετική κατεύθυνση.

Παρ΄ όλα αυτά, μια σειρά από κριτήρια και προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα θα οδηγήσουν πιθανότητα στον αποκλεισμό μεγάλου τμήματος των επιχειρήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, πρώτον, λόγω του ότι η ελάχιστη ενίσχυση ανά επιχείρηση ορίζεται στις 5 χιλιάδες ευρώ, ο αριθμός των ωφελούμενων επιχειρήσεων θα είναι το πολύ 8.000. Με άλλα λόγια, υπολογίζεται πως τελικά θα ενισχυθεί λιγότερο από το μισό των δυνητικά ωφελούμενων επιχειρήσεων.

Δεύτερόν, οι ατομικές επιχειρήσεις, δηλαδή ουσιαστικά το σύνολο των αυτοαπασχολούμενων της Περιφέρειας, αποκλείονται εξαρχής από το πρόγραμμα, βάσει του κριτηρίου Α1 της πρόσκλησης.

Οι παραπάνω ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα του εν λόγω προγράμματος ενίσχυσης έχουν ήδη εκφραστεί από όλους τους εκπροσώπους των επιμελητηριακών και εμπορικών συλλόγων των νησιών του Β. Αιγαίου, καθώς και από την περιφερειακή παράταξη «Συμπαράταξη Πολιτών».

Δεδομένου του μεγέθους του αντίκτυπου της πανδημίας, η οποία είναι εν πλήρει εξελίξει, για τις ήδη χειμαζόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις των νησιών του Βορείου Αιγαίου, καλούμε την Περιφέρεια να αναπροσαρμόσει περαιτέρω το πρόγραμμα ενίσχυσης με τρόπο που να οδηγεί στην πραγματική στήριξη των επιχειρήσεων και δη των πλέον ευάλωτων και αδύναμων εξ αυτών.

Θεωρούμε πως η πρόσθετη αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος τουλάχιστον σε ύψος διπλάσιο του αρχικού, η ένταξη των ατομικών επιχειρήσεων στους δυνητικά ωφελούμενους και η παράλληλη μείωση του ποσού της ελάχιστης ενίσχυσης ανά επιχείρηση αποτελούν αιτήματα της πλειοψηφίας των επιχειρηματιών και αυτοαπασχολούμενων των νησιών, τα οποία πρέπει να εισακουστούν.

Περισσότερα Νέα

Έφυγε από τη ζωή η Μαίρη Παπακωνσταντίνου

Έφυγε από τη ζωή η σπουδαία Χιώτισσα γλύπτρια Μαίρη Παπακωνσταντίνου. Το έργο της Μαίρης Παπακωνσταντίνου έχει...

«Εξ’ αποστάσεως» εξυπηρέτηση….με καλάθι στο Δήμο Χίου

Έναν διαφορετικό τρόπο προκειμένου να εξυπηρετούνται οι δημότες, χωρίς να εισέρχονται στο κτήριο του ΚΕΠ,...

«Να αυξηθεί περαιτέρω ο προϋπολογισμός για την ενίσχυση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων» (vid)

Την περαιτέρω αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για τις μικρές και...