Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2020
26 C
Chios

Social

Αναλαμβάνει τα χρέη των σχολείων προς τη ΔΕΥΑΧ ο Δήμος Χίου (vid)

Για μια προσπάθεια νοικοκυρέματος των οικονομικών των σχολείων της Χίου με εύρεση μόνιμης λύσης έκανε λόγο ο Δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, Χάρη Μπουρνιά, τον Αντιδήμαρχο Πρόνοιας, Γιώργο Πατεριμό, τον Πρόεδρο της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, Κωνσταντίνο-Βίκτωρα Χατζησταμάτη και τον Πρόεδρο της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, Κώστα Καρατζά.

Αναλαμβάνει τα χρέη των σχολείων προς τη ΔΕΥΑΧ ο Δήμος Χίου, ύψους 220.000 ευρώ

Ο Δήμαρχος σημείωσε πως τα χρέη των σχολείων προς τη ΔΕΥΑΧ ανέρχονται σε 220.000 ευρώ τα οποία ο Δήμος θα αναλάβει να ξεπληρώσει με δόσεις σε βάθος 10ετίας και ακολούθως τα ρολόγια θα μηδενιστούν με τα σχολεία να αναλαμβάνουν έκτοτε να πληρώνουν ό,τι προκύπτει.

Παράλληλα, ανέφερε πως όπου χρειάζεται ο Δήμος θα συμβάλει με έκτατες επιχορηγήσεις κατόπιν αιτημάτων των σχολικών επιτροπών και του αντιδημάρχου πρόνοιας.

Επίσης, ο κ.Κάρμαντζης αναφέρθηκε σε άλλα αιτήματα όπως η στέγαση των σχολικών επιτροπών, η δρομολόγηση επισκευαστικών παρεμβάσεων στα σχολεία με ενίσχυση σε μηχανικούς και τεχνικό προσωπικό, η δημιουργία νέων κτηρίων και η αντικατάσταση με νέες των περίπου 100-120 μπασκετών που ξηλώθηκαν.

«Οι σχολικές επιτροπές δεν είναι επί ξύλου κρεμάμενες»

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Χάρης Μπουρνιάς, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν έτσι ώστε να προταθεί στη ΔΕΥΑΧ ένας διακανονισμός για να αποπληρωθούν τα χρέη των σχολείων αλλά και να αφαιρεθούν από τα 210-220 χιλιάδες ευρώ οι προσαυξήσεις, άρα να φτάσει το ποσό περίπου στις 170 χιλιάδες ευρώ με τον ίδιο να σημειώνει ότι απομένουν οι σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΧ.

Παράλληλα, ο κ.Μπουρνιάς σημείωσε ότι στον Δημοτικό Προϋπολογισμό έχει προστεθεί ποσό επιχορήγησης των σχολικών επιτροπών με 150.000 ευρώ για κάλυψη δαπάνης ρεύματος ενώ ενδεικτικά αναφέρθηκε στις τακτικές επιχορηγήσεις από την κυβέρνηση που φτάνουν στις 767 χιλιάδες ευρώ και αφορούν λειτουργικές και επισκευαστικές δαπάνες.

Ακόμη, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών υπογράμμισε πως τα τελευταία χρόνια η προμήθεια πετρελαίου γίνεται από τον Δήμο ώστε να επιτυγχάνονται καλύτερες τιμές. Κατόπιν η δαπάνη αυτή συμψηφίζεται και παρακρατείται από την επιχορήγηση οπότε δεν είναι η πρώτη φορά που παρακρατήθηκε ποσό για την προμήθεια πετρελαίου.

«Ο Δήμος δεν πλήρωνε ούτε πετρέλαιο ούτε νερό για τα σχολεία»

Ο Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, Κωνσταντίνος Βίκτωρ Χατζησταμάτης ανέφερε πως υπάρχουν χρέη 87.000 ευρώ σε πετρέλαιο. Όπως τόνισε παρότι υπήρχε διαβεβαίωση από τον Δήμο κατά το παρελθόν πως πληρωνόταν τόσο το πετρέλαιο όσο και το νερό, εντούτοις πληρωνόταν μόνο η ΔΕΗ.

Παράλληλα, τόνισε πως ετοιμάζονται 2 σημαντικά έργα που αφορούν το Ειδικό Σχολείο και το Εργαστηριακό Κέντρο.

«Οι σχολικές επιτροπές έχουν δώσει 42.000 ευρώ για ψηφιακό εξοπλισμό ενώ ήταν υποχρέωση του Υπουργείου»

Ο Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, Κώστας Καρατζάς, σημείωσε πως η σχολική χρονιά αναμένεται να ξεκινήσει χωρίς προβλήματα παρά τα περιορισμένα οικονομικά δεδομένα της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής ενώ μίλησε για τα αιτήματα των παιδικών χαρών και των ανοικτών αυλών που μπορούν να εξεταστούν.

Τέλος, σχετικά με την αγορά τάμπλετ, υποστήριξε πως οι σχολικές επιτροπές έχουν δώσει 42.000 ευρώ για την αγορά ψηφιακού εξοπλισμού ενώ ήταν υποχρέωση του Υπουργείου Παιδείας.

Περισσότερα Νέα

Τέλος Σεπτεμβρίου παραδίδονται 6 παιδικές χαρές

Στο τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να παραδοθούν 6 υπό ανάπλαση παιδικές χαρές, συγκεκριμένα στο σχολείο της...

Συνελήφθη για επικίνδυνους ελιγμούς με φορτηγό Ι.Χ.

Στη σύλληψη ενός ημεδαπού κατηγορούμενου για το αδίκημα της επικίνδυνης οδήγησης προχώρησαν αστυνομικοί του Τμήματος...

Στην ηλεκτρονική εποχή εξυπηρέτησης η ΔΕΥΑΧ (vid)

Στην ηλεκτρονική εποχή εξυπηρέτησης των καταναλωτών μπαίνει και η ΔΕΥΑΧ,η οποία πλέον προσφέρει τη δυνατότητα...