Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020
31 C
Chios

Social

Αγρελωπό Καμπιών – Ένα εγκατελειμένο χωριό «κρυμμένο» στα βουνά της Βόρειας Χίου με υπέροχη θέα στο Αιγαίο Πέλαγος (pics-vid)

Το εγκαταλειμένο χωριό Αγρελωπό βρίσκεται στη Βόρεια Χίο, βορειότερα του χωριού των Καμπιών. Πρόκειται για ένα μικρό αλλά γραφικό χωριό με πέτρινα σπίτια που είναι χτισμένο πάνω σε βράχο. Πήρε το όνομα του από την λέξη Άγρελας που σημαίνει άγρια ελιά, λόγω των ελαιόδεντρων που φύονται στην περιοχή.

Το 1937 είχε 33 κατοίκους ενώ εγκαταλείφθηκε οριστικά το 1987. Σύμφωνα με τον λόγιο και συγγραφέα της εποχής Στυλιανό Βίο το χωριό είναι χτισμένο πάνω σε ένα βράχο που εξέχει, στην επιφάνεια του οποίου είναι στοιβαγμένα λίγα σπίτια που το κάνουν να μοιάζει με τεράστια φωλιά από μακριά.

Η χωριοεκκλησιά είναι αφιερωμένη στους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη ενώ σε μικρή απόσταση υπάρχει το εξωκλήσι της Αγίας Κυριακής. Κάθε χρόνο οι χωριανοί τιμούν την μνήμη τους και διοργανώνουν πανηγύρια. Η πρόσβαση στο Αγρελωπό μπορεί να γίνει μέσω χωματόδρομου από τα Καμπιά (8,5 χλμ) ή από τα Λεπτόποδα (5,5 χλμ).

Επίσης υπάρχει μονοπάτι που το συνδέει με το φαράγγι των Καμπιών. Η υπέροχη θέα στο Αιγαίο Πέλαγος και η πλούσια βλάστηση της περιοχής μαγεύει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

 

Βίντεο-φωτο: chiosphotos.gr

 

Περισσότερα Νέα

Δήμαρχος Τσεσμέ: «Στόχος μας να καταστρέψουμε την μονοπωλιακή θέση της Χίου στο εμπόριο μαστίχας»

Επιμένουν στην προπαγάνδα της δήθεν παραγωγής μαστίχας οι Τούρκοι. Ο Δήμαρχος του Τσεσμέ, Εκρέμ Οράν, ανέφερε...

«Πράσινο» φως να γίνει τζαμί η Αγία Σοφία

Την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας για την Αγία Σοφία «καλωσορίζει» ο Ρετζέπ...

Σ.Γαρρής – Α.Κουτσουράκη: Υψηλές πτήσεις με 17.925 μόρια και όνειρα για Ιατρική (vid)

Ημέρα αποτελεσμάτων η σημερινή για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων που έμαθαν την βαθμολογία τους. Η...