Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2020
8.3 C
Chios

Social

Ο εορτάζων Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στο Νησί (vid)

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου των Κτιστών ή αλλιώς Λιμνιωνάρη όπως ονομάζεται, βρίσκεται στο “Νησί” Βροντάδου. Η θέση του Ναού, πάνω στους βράχους που τους χαϊδεύει με τη γαλήνη της ή τους δέρνει με τη μανία της η παρακείμενη θάλασσα, μαρτυρά αδιαμφισβήτητα ότι ο Ναός αποτέλεσε το “ιερό καταφύγιο” των Βρονταδούσων ψαράδων και ναυτικών.

Το προσωνύμιο του «Λιμνιωνάρη» ή «Λιμενάρη» δόθηκε για να θυμίζει ότι ο Άγιος Νικόλαος είναι ο τιμονιέρης των πλοίων που τα οδηγεί με ασφάλεια σε κάθε λιμάνι του κόσμου. Δεν είναι γνωστό πότε κατασκευάστηκε ο Ναός. Η πρώτη αναφορά ύπαρξης του Ναού γίνεται σε βιβλίο από τον Φίλιππο Αργέντη το 1599. Στην αρχή ήταν μονόκλιτος με γυναικωνίτη και κωδωνοστάσιο. Το 1950 έγινε προσθήκη του βόρειου κλίτους που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Φανούριο ενώ αφαιρέθηκε ο γυναικωνίτης. Το 1942 έγινε η ανακήρυξη του ως ενοριακός Ναός και το 1984 κατασκευάστηκε ο Νάρθηκας.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου Νησί πανηγυρίζει στις 6 Δεκεμβρίου, όπου μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία ακολουθεί τρισάγιο στην εξέδρα που βρίσκεται στη βραχώδη ακτή ανατολικά του ναού και ρίψη στεφάνου στη θάλασσα “εις μνημόσυνον απάντων των απολεσθέντων μελών της ναυτικής οικογενείας”.

Πηγή κειμένου: Ο Βροντάδος από το χθες στο σήμερα του Ιάκωβου Γ. Μπριλή

Πηγή: chiosphotos.gr

Περισσότερα Νέα

«Καμία συζήτηση για δομές στη σύσκεψη με Γεραπετρίτη και Μηταράκη»

Κατηγορηματικός ήταν ο Περιφερειάρχης Κ.Μουτζούρης ο οποίος τόνισε ότι καμία συζήτηση για κλειστά κέντρα δεν...

Πρόγραμμα τουριστικής προβολής του Δήμου σε συνεννόηση με όλους τους φορείς (vid)

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το πρόγραμμα τουριστικής προβολής του Δήμου για το 2020, το οποίο ανέρχεται...

Έκπτωτος ο εργολάβος της Ι.Χρήστου, σε 5 μήνες επανεκκίνηση εργασιών (vid)

Έκπτωτος κηρύχθηκε οριστικά ο ανάδοχος της οδού Ι.Χρήστου στο αεροδρόμιο, με το Δημοτικό Συμβούλιο να...