Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020
19 C
Chios

Social

Α.Μιχαηλίδης: «Η κυβέρνηση σχεδιάζει την αποδυνάμωση των υπηρεσιών περιφερειακών και νησιωτικών αεροδρομίων»

Πολλαπλά και σοβαρά προβλήματα, ιδίως σε αεροδρόμια νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών, αναμένεται να επιφέρουν οι σχεδιασμοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που περιλαμβάνονται σε σχέδιο νόμου για την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ) και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Βουλευτής Χίου, Ανδρέας Μιχαηλίδης, με την διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης του νομοσχεδίου να έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η κατάθεσή του στη Βουλή.

Στον νόμο 4427/2016 (ΦΕΚ 188/Α΄/8-10-2016) που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και με τον οποίο συστάθηκε ΑΠΑ, προβλέπεται η ύπαρξη Τμημάτων Αεροπορικής Αρχής σε όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. Βασικές αρμοδιότητες των Τμημάτων αυτών, όπως προσδιορίζονται στο άρθρο 24 του νόμου, αφορούν το πεδίο της ασφάλειας των αερολιμένων, αλλά και την «πρόληψη του αθέμιτου ανταγωνισμού και της αισχροκέρδειας», τον «συντονισμό κρατικών και μη υπηρεσιών» που δραστηριοποιούνται στους αερολιμένες, αλλά και τον «έλεγχο εφαρμογής υγειονομικών κανονισμών και διατάξεων».

Όπως περιγράφει ο κ.Μιχαηλίδης, μια βασική προβληματική πρόβλεψη του σχεδίου νόμου που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι η κατάργηση αυτών των Τμημάτων Αεροπορικής Αρχής από τα αεροδρόμια και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων επιθεώρησης σε μια κεντρική διεύθυνση που θα πραγματοποιεί ελέγχους.

 «Η πρόβλεψη αυτή είναι εν γένει προβληματική γιατί σηματοδοτεί την αποδυνάμωση του δημόσιου ελέγχου σε μια σειρά από διαδικασίες και δραστηριότητες στα αεροδρόμια, από την τήρηση των κανόνων ασφαλείας και την – ιδιαιτέρως σημαντική σήμερα λόγω της πανδημίας – εφαρμογή των υγειονομικών κανονισμών ως την εποπτεία των διαφόρων ιδιωτικών φορέων που δραστηριοποιούνται στα αεροδρόμια. Ειδικά δε για τα νησιά και τις παραμεθόριες περιοχές, η πρόβλεψη αυτή αποτελεί ένα ακόμα βήμα αποψίλωσης των δημόσιων υπηρεσιών σε αυτά και κρατικής εγκατάλειψης», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Περισσότερα Νέα

Κορονοϊός (19/10): 438 νέα κρούσματα πανελλαδικά, 1 στη Χίο

  438 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοινώθηκαν σήμερα Δευτέρα 19/10 από τον ΕΟΔΥ πανελλαδικά. 85 είναι οι διασωληνωμένοι...

Νέα πρόεδρος της ΝΟΔΕ Χίου η Βιβή Ποταμούση

Η Βιβή Ποταμούση αναλαμβάνει πρόεδρος της ΝΟΔΕ Χίου. Με απόφαση της Γραμματείας Οργανωτικού της Νέας Δημοκρατίας,...

Συνελήφθη μεθυσμένος οδηγός για επικίνδυνη οδήγηση και απείθεια

Στη σύλληψη ενός ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της...