Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021
12 C
Chios

Social

Ο Α. Μιχαηλίδης για τη θρησκευτική διπλωματία και τον απόδημο Ελληνισμό

Τοποθέτηση επί του νομοσχεδίου του Υπ. Εξωτερικών

Τοποθέτηση στην ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ανδρέας Μιχαηλίδης στο πλαίσιο της συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου για την οργάνωση του Υπουργείου Εξωτερικών και το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού.

Ο Α. Μιχαηλίδης επεσήμανε ότι μεταξύ των εκατοντάδων άρθρων του νομοσχεδίου υπάρχουν και θετικές ή αυτονόητες διατάξεις. Υπάρχουν, όμως, και μια σειρά από αρνητικές προβλέψεις, ασάφειες, άτολμες προσπάθειες ή παραλείψεις.

Ανέφερε ότι το χαμηλό ύψος προϋπολογισμού του Υπουργείου συνιστά ένα δομικό περιορισμό, η αντιμετώπιση του οποίου με διοικητικές αναδιαρθρώσεις, όπως αυτές που εισηγείται το νομοσχέδιο, έχει συγκεκριμένα όρια. Αξιολόγησε αρνητικά, επίσης, τη μη θεσμοθέτηση ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, η αναγκαιότητα του οποίου για τη χάραξη μια εθνικής στρατηγικής ασφαλείας έχει επισημανθεί τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από άλλες πλευρές. Η σύσταση του Κέντρο Σχεδιασμού Εξωτερικής Πολιτικής θα μπορούσε να είναι θετική, σημείωσε, όμως η προβληματική περιγραφή των αρμοδιοτήτων του δεν εξασφαλίζει έναν παραγωγικό ρόλο.

Αναφορικά με τα ζητήματα του Απόδημου Ελληνισμού, ο βουλευτής χαρακτήρισε ως απαραίτητες τις διατάξεις που αναφέρονται στην επαναλειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Τόνισε, όμως, πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αρνητικά διακείμενος στην υποβάθμιση, ουσιαστικά, του αντικειμένου που αφορά τους Έλληνες της διασποράς, μέσω της κατάργησης της αυτοτελούς Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.

Ο Α. Μιχαηλίδης, τέλος, στάθηκε στην  «προφανή υποβάθμιση της εκκλησιαστικής διπλωματίας» από την παρούσα κυβέρνηση, τόσο συνολικά, όσο και ειδικότερα δια του νομοσχεδίου. Επικαλούμενος τη διετή θητεία του ως Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο που αποδίδεται από άλλα κράτη στη θρησκευτική και εκκλησιαστική διπλωματία. Στηλίτευσε, επίσης, το το γεγονός ότι οι δύο διασκέψεις που είχαν λάβει χώρα στην Αθήνα με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και εντάσσονταν στο πλαίσιο της θρησκευτικης διπλωματίας, δεν  συνεχίστηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Με βάση τα παραπάνω, κατέληξε ο Α. Μιχαηλίδης, το νομοσχέδιο αποτελεί μια χαμένη ευκαιρία τολμηρής νομοθέτησης από την κυβέρνηση.

Περισσότερα Νέα

Κορονοϊός (11/4): 11 νέα κρούσματα στη Χίο

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.718,...

80χρονος νεκρός έπειτα από πτώση από 4 μέτρα

Τραγικό θάνατο βρήκε 80χρονος συμπολίτης την Κυριακή καθώς έπεσε από ύψος 4 μέτρων. Ο άτυχος άνδρας...

«Επανεκκίνηση για όλους» ζητούν οι Σύλλογοι Εστίασης Ελλάδος

«Όλοι θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία επανεκκίνησης ύστερα από 7 μήνες με κλειστές τις...