Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024
18.2 C
Chios

Social

Ένταση του προσφυγικού από τις επικίνδυνες εξελίξεις – Να δώσουν ξεκάθαρη απάντηση οι νησιώτες

Του Γιώργου Αμπαζή, Περιφερειακού συμβούλου με την Λαϊκή Συσπείρωση:

Οι εξελίξεις στην περιοχή μας μυρίζουν μπαρούτι. Τα σχέδια μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ βάζουν φωτιές. Η ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας με την επιδίωξη να έχει οφέλη η ελληνική αστική τάξη από το ξαναμοίρασμα των αγορών του φυσικού  πλούτου και των δρόμων μεταφοράς του, δημιουργεί τεράστιους κινδύνους για τους λαούς και τον ελληνικό λαό.

Πράξεις αυτού του «έργου» της εμπλοκής, η συμφωνία για τον αγωγό east med, η ελληνοαμερικάνικη συμφωνία με τις ΗΠΑ που μετατρέπει τη χώρα μας σε ένα απέραντο αμερικανονατοϊκό ορμητήριο και στόχο για τα αντίπαλα στρατόπεδα (Ρωσία, Ιράν κλπ) και θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή στα τέλη Γενάρη.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ελληνική φρεγάτα πλέει προς τη Γαλλία, όπου θα ενταχθεί στην αρμάδα προστασίας του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκολ», που θα βρεθεί στην περιοχή μας από τον Γενάρη μέχρι και τον Απρίλη του 2020, για στήριξη επιχειρήσεων στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» ευρύτερα στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι σφοδροί ανταγωνισμοί οδηγούν στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους όπως π.χ. στη Συρία και τη Λιβύη στις πολύ επικίνδυνες εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο που τροφοδοτούνται και από την αμερικανική επίθεση στο Ιράκ και τη δολοφονία Ιρανών και Ιρακινών αξιωματούχων.

Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσονται και οι ανταγωνισμοί μεταξύ των αστικών τάξεων Ελλάδας Τουρκίας, που καθορίζονται σήμερα τόσο από τους σχεδιασμούς των κυρίαρχων αστικών τάξεων των δύο χωρών όσο και από τα συμφέροντα άλλων αστικών τάξεων και ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Ταυτόχρονα, από τη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ όλα τα κόμματα του κεφαλαίου, η βαθύτερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά παζάρια παρουσιάζεται ως «εγγύηση» για τα κυριαρχικά δικαιώματα έναντι της τουρκικής επιθετικότητας, εφησυχάζοντας επικίνδυνα τον ελληνικό λαό.

 

Η ομοθυμία των αστικών κομμάτων, οι «πλάτες» που κάνει η χώρα μας με λιμάνια, αεροδρόμια και αέρα για τις «διευκολύνσεις» στις πολεμικές εμπλοκές, θα οξύνουν την ήδη τεταμένη κατάσταση με το προσφυγικό πρόβλημα στα νησιά.

Η πρόσφατη επανίδρυση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου δεν θα κάνει τίποτα άλλο από το να υπηρετήσει την πολιτική του διπλού εγκλωβισμού και την ένταση της καταστολής σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, όπως άλλωστε γίνεται και τώρα και όπως γινόταν από το υπουργείο και επί ΣΥΡΙΖΑ. Πολιτική, που απορρέει από τη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, τον Κανονισμό του Δουβλίνου και βέβαια από τον πρόσφατο νόμος για το άσυλο, που παραβιάζει στοιχειώδη δικαιώματα των προσφύγων.

Ο διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης σε κάθε περίπτωση είναι η «λειτουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων σε νησιά», δηλαδή φυλακές όπου θα συνεχίσουν να στοιβάζονται χιλιάδες κατατρεγμένοι, καταδικασμένοι σε διπλό εγκλωβισμό, σε βάρος των ίδιων και των κατοίκων στα νησιά στα πρότυπα άλλων τέτοιων κέντρων που λειτουργούν σε χώρες της ΕΕ.

Ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου δεν παίρνει σαφή θέση για την επίλυση του σοβαρού προβλήματος. Αυτές που είχε διατυπώσει  μαζί με δημάρχους αποδέχονταν  τη λειτουργία των  hotspot στα νησιά του Αιγαίου, διευκολύνουν τη συνέχιση της επικίνδυνης πολιτικής του μαζικού εγκλωβισμού στα νησιά, της ΕΕ και των κυβερνήσεων τόσο της ΝΔ σήμερα όσο και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ.

Το αίτημα που διάφορες πλευρές βάζουν για τη φύλαξη των συνόρων,  έναντι προσφύγων και μεταναστών, οδηγεί στην απάνθρωπη αντιμετώπιση,της βύθισης και του πνιγμού κατατρεγμένων και μικρών παιδιών.

Αποκαλυπτική και απαράδεκτη είναι και η αφίσα  που κυκλοφόρησε και στοχοποιεί τα θύματα και όχι τους θύτες και τους υπεύθυνους του μαζικού εγκλωβισμού στα νησιά μας. Ενώ το  σύνθημα «θέλουμε τη ζωές μας, θέλουμε τα νησιά μας» αφήνει περιθώρια να αξιοποιηθεί από αντιδραστικές δυνάμεις χύνοντας το ρατσιστικό δηλητήριο τους

Απέναντι σ’ αυτήν την πολιτική και τα προβλήματα που διογκώνονται στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα, δίνοντας έδαφος σε ρατσιστικές φωνές να σκορπίσουν το δηλητήριο του μίσους και της ξενοφοβίας, πρέπει τώρα να δυναμώσουν η αλληλεγγύη από σωματεία και φορείς, η πάλη για την κατάργηση της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και του Κανονισμού του Δουβλίνου.

Στην προγραμματισμένη κινητποίηση για το προσφυγικό οι νησιώτες πρέπει να βροντοφωνάξουν από τη σκοπιά της αλληλεγγύης τις ξεκάθαρες θέσεις να κλείσουν όλα τα hot spots, κανένα νέο κέντρο στα νησιά, για να μεταφερθούν οι αιτούντες άσυλο από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας, και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους.

Για να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού και να απορροφηθούν οι εργαζόμενοι των hotspot ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές,  Περιφέρεια, Δήμους με βάση και το τόπο κατοικίας τους.

Με αυτό το περιεχόμενο καλούμε όλους σε συμμετοχή κόντρα στην ξενοφοβία και το ρατσισμό.

Περισσότερα Νέα

Σχολιάζοντας την τοπική επικαιρότητα (Νο 135 / 27-03-2024)

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου:                 *Άλλη μια υπουργική επίσκεψη στο νησί μας, στο πλαίσιο εθιμοτυπικής εμφάνισης...

«Ζώνη ενδιαφέροντος» από την Κινηματογραφική Λέσχη Χίου

Την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου προβάλει την ταινία  «Ζώνη ενδιαφέροντος» στο...

Εορτή των Κατηχητικών της Μητρόπολης στο ΦΟΒ

Φέρεται σέ γνῶση τῶν εὐσεβῶν Χριστιανῶν, ὅτι τήν Κυριακή 31 Μαρτίου ἐ. ἔ. καί ὥρα 5.00 μ.μ., στήν αἴθουσα θεάτρου ...