Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020
6.5 C
Chios

Social

Νέα αρχή ή ακόμη μια χαμένη χρονιά

Του Γεωργίου Ισ.Αμέντα

Μια ακόμη χρονιά φτάνει στο τέλος της. Μια χρόνια που ξεκίνησε με πολλές ελπίδες, συνέχισε με μεγάλες πολιτικές αλλαγές αλλά φαίνετε να κλείνει κληρονομώντας στην επόμενη τις ίδιες αδιέξοδες καταστάσεις.

Αντί λοιπόν να σχεδιάζουμε την επόμενη χρονιά με το βλέμμα στραμμένο στην ανάπτυξη, στην τουριστική προβολή και στην βελτίωση της καθημερινότητας  του δημότη της Χίου, εμείς συνεχίζουμε να συζητούμε τα ίδια θέματα που μας απασχολούν την τελευταία πενταετία. Με βασικό ερώτημα, Πού θα πάει το ¨ΠΡΟΚΕΚΑ¨;

Ένα ερώτημα που έχει απασχολήσει ίσως όσο τίποτε άλλο τα τελευταία χρόνια την κοινή γνώμη της Χίου. Δεν θέλω να μπω σε αναλύσεις και χιλιοειπωμένες ατάκες. Θέλω , μόνο, να πω ότι μου είναι αδιανόητο ότι πρέπει να δεχτούμε να υποθηκεύσουμε την Ιστορία του νησιού μας και να την συνδέσουμε με τις έννοιες της κράτησης, του εγκλεισμού  και  των φυλακών. Δεν πρέπει να δεχτούμε, το νησί μας να ενταχτεί στις συνειρμικές σκέψεις που μας έρχονται στο άκουσμα του ονόματος άλλων νησιών όπως Γυάρος, Μακρόνησος, κ.α.  Αλλά ούτε και κανένα άλλο νησί του Β. Αιγαίου.

Ως αιγαιοπελαγίτης δεν δέχομαι τον χαρακτηρισμό του δεσμοφύλακα ψυχών. Ως αιγαιοπελαγίτης δεν δέχομαι να αναγκάζομαι να ζω σαν πρόσφυγας ή μετανάστης στον ίδιο μου τον τόπο. Ως αιγαιοπελαγίτης δεν δέχομαι τον εξευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Τα παιδιά μου θέλω να είναι υπερήφανα για την καταγωγή τους και να φωνάζουν το όνομα της γενέτειρας τους στα πέρατα της γης! Να λένε Χίος και ο κόσμος να γνωρίζει το νησί μας για την μαστίχα και την ναυτοσύνη της. Για τα μεσαιωνικά χωριά και τις δαντελωτές παραλίες. Για τον ήλιο και την θάλασσα και όχι για τις φυλακές της.

Δεν θα κουράσω παραπάνω, θα ευχηθώ σύνεση και υπομονή σε όλους. Εθνική και οικογενειακή γαληνή. Ειρήνη στην πατρίδα μας και αγάπη στις καρδιές μας. Καλά ταξίδια στους ναυτικούς μας και χρόνια πολλά και καλή επάνοδο στους ξενιτεμένους μας.

Η νέα χρονιά εύχομαι να είναι η αφετηρία για την αναγέννηση του τόπου μας  και η τελική αποχώρηση από την μιζέρια του χθες.

Καλά Χριστούγεννα και καλή Χρονιά.

Γεώργιος Ισ. Αμέντας

Περισσότερα Νέα

Κόβει την πίτα του ο Σύλλογος Γυναικών Χίου

Ο Σύλλογος Γυναικών Χίου καλεί τις φίλες και τα μέλη του συλλόγου στην κοπή της πίτας του,...

Το νέο Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Χίου

Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από τη συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΜΕ Χίου, η...

Ιωάννα Κοσσένα: «Ό,τι έχω κάνει το κρατάω σαν κάτι πολύτιμο»

Συνέντευξη στην Υβόννη Παλαιολόγου -Με λένε Νεράιδα και είμαι αληθινή νεράιδα! -Και τι σε τράβηξε στον κόσμο...