Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2020
23 C
Chios

Social

20 εκ. ευρώ για την κάλυψη επιλαχόντων στα σχέδια βελτίωσης πρωτογενούς παραγωγής διεκδικεί η Περιφέρεια (vid)

Λίγες οι αιτήσεις αλλά και προβληματικοί οι όροι προκήρυξης του 2017 για τη Χίο, με δεδομένο πως αποκλείστηκαν ιδιαίτερες περιπτώσεις του νησιού μας

Τα δεδομένα σχετικά με τα σχέδια βελτίωσης πρωτογενούς παραγωγής και το θέμα που έχει ανακύψει με το χαμηλό ποσοστό και ποσό που διατέθηκε στη Χίο εξήγησαν σε συνέντευξη τύπου ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα, Παναγή Κουφέλο.

Ο Κώστας Μουτζούρης εξήγησε ότι το πρόγραμμα σχεδίου βελτιώσεων προκηρύχθηκε τον Δεκέμβρη του 2017 και η διαβούλευση πραγματοποιήθηκε από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2018 ενώ οι φάκελοι υποβλήθηκαν έως τον Οκτώβρη του 2018 με το Βόρειο Αιγαίο να έχει τις περισσότερες αιτήσεις από όλες τις Περιφέρειες και τη δική του Περιφερειακή Αρχή να αναλαμβάνει την εξέταση με την έναρξη της θητείας της.

Στη Χίο οι αιτήσεις ήταν μόλις 153 ενώ αντίστοιχα στη Λέσβο υπήρξαν 839 αιτήσεις. Από τις 153 της Χίου οι 45 αιτήσεις δεν είχαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά Το άλλο πρόβλημα διαπιστώνεται στο ότι οι όροι στην προκήρυξη απέκλειαν ενδιαφερόμενους σημαντικών κατηγοριών της Χίου όπως οι μαστιχοπαραγωγοί με αποτέλεσμα μόνο 11 αιτήσεις από τη Χίο να εγκρίνονται.

Το μέλημα της Περιφέρειας, όπως σημειώνει ο κ.Μουτζούρης, είναι πλέον το πρόγραμμα  που αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται σε 46 εκ. ευρώ να ενισχυθεί με επιπλέον 20 εκ. ευρώ από την κυβέρνηση προκειμένου να εγκριθούν οι αιτήσεις των επιλαχόντων που πέτυχαν στη βάση και πάνω.

Τέλος, δήλωσε κατηγορηματικά πως με βάση τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε με επιχειρησιακούς παράγοντες, δεν υπήρξε καμία μεροληψία υπέρ της Λέσβου αλλά το πρόβλημα εστιάζεται στη μικρή συμμετοχή αιτήσεων της Χίου, στα χρήματα και κυρίως στο ότι τόσο η προκήρυξη του 2017 όσο και η διαβούλευση του 2018 δεν έλαβαν υπόψη τις συνθήκες της Χίου.

Προσπαθούμε για να διορθωθεί το χαμηλό ποσοστό της Χίου

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Παναγής Κουφέλος, ανέφερε πως το Υπουργείο έχει κρατήσει το 30% των 46 εκ. ευρώ για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε περίπτωση ενστάσεων αλλά αυτά τα 13 εκ. ευρώ δεν θα μετακινηθούν σε άλλη περιφέρεια.

Παράλληλα, ο ίδιος επαίνεσε για την προσπάθεια τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη αλλά και όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες με στόχο να διορθωθεί το χαμηλό ποσοστό της Χίου.

97 παραγωγοί αναμένουν λύση για να μπουν στα χωράφια τους

Ο Πρόεδρος της ΕΜΧ, Γιώργος Τούμπος, σημείωσε πως επρόκειτο για μια εποικοδομητική συζήτηση και αναφέρθηκε στο ζήτημα του αποκλεισμού, από τους όρους προκήρυξης, μαστιχοπαραγωγών σημειώνοντας πως η μαστιχοκαλλιέργεια δεν έχει αναπτύξει εξελιγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό και γι’ αυτό οι αιτήσεις αφορούσαν μηχανολογικό εξοπλισμό όμως δεν έλαβαν υψηλή βαθμολογία για να εγκριθούν.

Παράλληλα, τόνισε ότι ευελπιστεί να βρεθεί λύση καθώς σε αυτή την περίπτωση 97 παραγωγοί που είναι πάνω από τη βάση και δικαιούνται ενίσχυσης θα ενισχυθούν με επιχορηγήσεις για να μπουν στα χωράφια τους είτε ως κτηνοτρόφοι είτε ως αγρότες.

Αναγκαίο να πέσει η βάση στο 45 και να έρθουν τα 20 εκ. ευρώ

Ο Νίκος Ξυλάς, Χιώτης γεωτεχνικός που συμμετείχε στην πρώτη αξιολόγηση τόνισε ότι οι αιτήσεις ήταν πολλές και εφόσον η βάση πάει στο 45 και έρθουν τα 20 εκ. ευρώ μπορούν να ικανοποιηθούν πολλοί Χιώτες επιλαχόντες υπενθυμίζοντας πως η Χίος έχει ανάγκη από αυτή την κίνηση με δεδομένο πως ταλανίζεται από θέματα όπως το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

Δεν υπήρξε «λεσβοκεντρισμός» – Υστερούν με βάση τους όρους προκήρυξης οι αιτήσεις της Χίου

Ο Μάριος Γκολέμης, προιστάμενος αγροτικής ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Χίου, ανέφερε πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Χίος υστερεί στις αιτήσεις και αυτό είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δεν υπήρχε θέμα αρνητικών βαθμολογήσεων από Λεσβίους σε χιώτικες αιτήσεις καθώς ο μέσος όρος αξιολογήσεων συμπίπτουν στα δυο νησιά οπότε το θέμα εστιάζεται στη συγκρότηση και τη δομή των μελετών.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, Παντελής Μπουγδάνος, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Παντελής Βρουλής και ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Νίκος Νύκτας.

Περισσότερα Νέα

«Το Αλάτι της Γης»: Την Κυριακή το α’ μέρος του οδοιπορικού στη Χίο

Την προσεχή Κυριακή 27/09/2020 και ώρα 13:00-15:00 ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης»,...

Ν.Μηταράκης: «Η Μόρια τελείωσε, άμεσα οι εργασίες για μόνιμη δομή στη Λέσβο»

Άμεσα θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή μόνιμης δομής στη Λέσβο όπως σημείωσε από...

Ακύρωση των εργολάβων και παράταση των συμβάσεων καθαριότητας στο Σκυλίτσειο ζητά ο Α.Μιχαηλίδης

Με δήλωσή του ο Βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, ζητά από τη Διοίκηση του...