ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Δημοσιεύτηκε : 22/10/2015

Στην επιστολή του, τονίζει πως η τηλεόραση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε διάφορους τομείς της κοινωνικής ζωής και πως με τον νέο νόμο, η λειτουργία τους καθίσταται ανέφικτη.

Αναλυτικά η επιστολή προς τον Υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά:

«Ως Επίσκοπος της ακριτικής Μητροπόλεως της πατρίδας μας, της Χίου, απευθυνόμαστε σε σας για να μεταφέρουμε την αγωνία μας για το μέλλον και τη βιωσιμότητα των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν, με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, δυσβάστακτους και ανέφικτους όρους, προκειμένου να αποκτήσουν άδεια λειτουργίας.

Είναι αλήθεια ότι η τηλεόραση έγινε συνήθεια και είδος πρώτης ανάγκης. Κυριάρχησε σε όλους τους όρους της πολιτιστικής, πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής μας ζωής. Μηδένισε το χώρο και το χρόνο και άλλαξε τη ζωή των ανθρώπων. Το απόμακρο γίνεται κοντινό, το άγνωστο γνωστό, το φανταστικό πραγματικό. Μας πληροφορεί γρήγορα, παραστατικά και άμεσα. Οι εκπομπές της ψυχαγωγούν, μορφώνουν, εκλαϊκεύουν τις επιστημονικές γνώσεις και  τις κάνουν προσιτές στους πολλούς. Επίσης, μετριάζει τον αναλφαβητισμό, συμβάλλει στην ομοιομορφία της γλώσσας και γενικότερα προωθεί τον πολιτισμό.

Είναι επίσης αναμφισβήτητο το γεγονός ότι η τηλεόραση κατέχει τα πρωτεία ανάμεσα στα σύγχρονα μαζικά μέσα ενημέρωσης λόγω της ζωντάνιας και της αμεσότητας με την οποία απευθύνεται στον κάθε σύγχρονο άνθρωπο. Ιδιαιτέρως, δε, στο ακριτικό και ξεχασμένο πολλές φορές νησί μας, τη Χίο, η τοπική τηλεόραση έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας των κατοίκων. Αποτελεί σημαντική πηγή ενημέρωσης, ψυχαγωγίας και επικοινωνίας μ τον υπόλοιπο κόσμο.

Για τους λόγους αυτούς, έχουμε την υποχρέωση να ζητήσουμε από τους αρμόδιους, κατά την κατάρτιση του νέου νόμου, ο οποίος θα ρυθμίζει τη λειτουργία των τοπικών τηλεοπτικών σταθμών, να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς και να συμπεριληφθούν ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να συνεχίζουν τη λειτουργία τους και την προσφορά τους στους ακρίτες της χώρας μας.

Με την πεποίθηση ότι θα βοηθήσετε στην ευνοϊκότερη επίλυση των προβλημάτων των περιφερειακών τοπικών τηλεοπτικών σταθμών και την υλοποίηση των αιτημάτων τους, σας ευχόμαστε ο Κύριος να σας χαρίζει δύναμη για την επιτέλεση των καθηκόντων σας για το καλό της πατρίδας και του έθνους μας και διατελούμε με πατριαρχικές ευχές.»