ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ ΕΔΡΑΙΩΝΟΥΝ ΤΗ ΜΑΣΤΙΧΑ ΣΑΝ ΦΑΡΜΑΚΟ

smyrnioudis.JPG
Δημοσιεύτηκε : 05/11/2018

Μια σειρά από κλινικές μελέτες που εδραιώνουν τη φαρμακευτική χρήση της μαστίχας βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική.

Όπως ενημερώνει ο Διευθυντής Ανάπτυξης της ΈΜΧ Ηλίας Σμυρνιούδης δυο μελέτες εκπονούνται από μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία στην Αμερική, με την εταιρεία μάλιστα να έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 25εκατομμυρίων ευρώ για την ολοκλήρωση τους.

Η μια από αυτές γίνεται στην Αμερική, βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης και αποδεικνύει ότι η μαστίχα έχει θετικές επιπτώσεις  στην όραση ατόμων που αντιμετωπίζουν μια σπάνια ασθένεια των ματιών και έρχονται αντιμέτωποι με την τύφλωση.

Η ίδια εταιρεία χρηματοδοτεί κλινική μελέτη στον Καναδά, η οποία φαίνεται να αποδεικνύει  ότι η χρήση της μαστίχας συμβάλει στην αργή  εξέλιξη της άνοιας.  Την ίδια στιγμή μια κλινική μελέτη  για την λιπώδη νόσο του ήπατος εκπονείται σε τρία διαφορετικά κέντρα σε Ιταλία, Σερβία και Ελλάδα  ενώ με θετικά αποτελέσματα ολοκληρώθηκε μελέτη η οποία αποδεικνύει τις θετικές επιδράσεις της μαστίχας στη νόσο Crohn.

Πέρα από τις παραπάνω μελέτες εξελίσσονται και άλλες μικτότερης κλίμακας με τον κ. Σμυρνιούδη να επισημαίνει ότι η αναγνώριση της μαστίχας σαν φάρμακο και η «είσοδος» του πολύτιμου αυτού προϊόντος στην φαρμακευτική βιομηχανία είναι αυτό που έχει δώσει ώθηση στο προϊόν με αποτέλεσμα η παραγωγή να μην επαρκεί για να καλυφτεί η ζήτηση.