«ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΠΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΩΣΑΜΕ»: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΙΩΑΝΝΑΣ ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΥ

«ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΠΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΩΣΑΜΕ»: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΙΩΑΝΝΑΣ ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΥ
Δημοσιεύτηκε : 02/06/2018

Στην κατάμεστη αίθουσα του βιβλιοπωλείου Books Plus στην Πανεπιστημίου, στο κέντρο της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του νέου βιβλίου της Χιώτισσας νομικού και συγγραφέως Ιωάννας Θεοδωράτου με τίτλο «Στο Κάστρο που Στοιχειώσαμε» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανίδα.

 

Το έργο τοποθετείται χρονικά στην περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής και έχει πρωταγωνίστρια την Ελισσώ που με την οικογένειά της φτάνει με βάρκα στη Χίο, όπου το Κάστρο θα γίνει η πατρίδα της. Απέναντί τους θα βρίσκουν ενίοτε εχθρική την τοπική κοινωνία. Η Ελισσώ, ευφυής και δυναμική, διηγείται τη ζωή της μέσα στο Κάστρο και έξω απ' αυτό και παράλληλα ξετυλίγει τις ζωές των ανθρώπων της γειτονιάς της. Πρόσωπα αγαπημένα, τοπικές αφηγήσεις και δοξασίες, έρωτες, μυστήρια και φονικά πλαισιώνουν το μοτίβο των δεκαετιών του '30 και του '40 που σημάδεψαν τη ζωή της. Κι όλα αυτά μέσα στη δίνη του Μεσοπολέμου, του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, της Κατοχής, της Αντίστασης, του Εμφυλίου.

Η Ελισσώ, μια γυναίκα με πάθος για τη ζωή, θα ερωτευτεί, θα πάει στο πανεπιστήμιο, θα γυρίσει την πλάτη στα κοινωνικά στερεότυπα. Θα κάνει με περηφάνια σημαία της την "προσφυγιά" της αλλά και το ανεμοδαρμένο Κάστρο της Χίου, που στέκεται μέχρι και σήμερα αγέρωχο ν' ατενίζει τις ακτές της Μικρασίας και να ψιθυρίζει μέσα απ' τις ταλαιπωρημένες πολεμίστρες του τις πονεμένες ιστορίες των προσφύγων.

 

Το βιβλίο παρουσίασε η εκπαιδευτικός Μαρία Βασιλάκη-Ιγκλέση, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Πιέρρος Τζανετάκος. Αποσπάσματα διάβασε η ηθοποιός Λαμπρινή Θάνου.

 

Την εκδήλωση «έντυσε» μουσικά το σχήμα «Τεχν-Άσματα» με τους Μίνα Παπαϊωάννου, Νικόλα Τριήρη και Χάρη Παπανικολάου.

 

Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή της αφιέρωσης της συγγραφέως αποσπάσματος του έργου στη μητέρα της η οποία δεν έκρυψε την συγκίνηση και την  υπερηφάνεια της.