ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ " Η ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ ΥΠΟ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ"

moyratidhs.JPG
Δημοσιεύτηκε : 12/04/2018

Το βιβλίο «Η νήσος Χίος υπό οθωμανική κυριαρχία: ανέκδοτο στα ελληνικά κείμενο για το διοικητικό σύστημα της Χίου επί Τουρκοκρατίας και τη Σφαγή του 1822» είναι ερευνητικό και μεταφραστικό πόνημα που φέρνει στο φως λεπτομέρειες για τη ζωή και το έργο του λησμονημένου συγγραφέα της χιακήςΔιασποράς Etienne A. Vlasto, ο οποίος χρησιμοποίησε άπαξ το φιλολογικό  ψευδώνυμο Terdjuman Effendi το έτος 1899.

Για το βιβλίο μίλησε η εκπαιδευτικός Βάσω Ζυμάρη και ο ίδιος ο μεταφραστής ενώ χαιρετισμός απεύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Σ.Καρμαντζης και ο Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης Κ.Μερούσης.

Στην Εισαγωγή του, ο μεταφραστής Γ. Χ. Μουρατίδης ιχνηλατεί την πορεία του Τερτζουμάν Εφέντη στις ελληνικές παροικίες του 19ου αιώνα, καταθέτοντας ταυτόχρονα και περιγράμματα της Ιστορίας των ιδεών που εντοπίζονται στο συνολικό έργο του Etienne A. Vlasto. (βλ. “Ανευρεθέντα” στη Βιβλιογραφία).

Μετά την Εισαγωγή του Μεταφραστή, κύριο θέμα του βιβλίου είναι το μεταφρασμένο στα ελληνικά κεφάλαιο «Η νήσος Χίος υπό οθωμανική κυριαρχία» το οποίο αντλείται μέσα από το βιβλίο «Έλληνες και Τούρκοι» που ο Βλαστός υπογράφει με το φιλολογικό ψευδώνυμο Τερτζουμάν Εφέντη.